Måling: Danskerne afviser statsministerens kritik af deres arbejdsmoral og arbejdsindsats
Det seneste år har Socialdemokratiet sat danskernes arbejdsmoral til debat.
Eksempelvis har udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) skrevet en bog med det formål “at genskabe respekten for at gå på arbejde”.
Og også Mette Frederiksen (S) har adskillige gange påtalt danskernes arbejdsmoral.
“Der er noget i vores mentalitet, vi bliver nødt til at få ændret. Russerne går ikke hjem. De fortsætter. Og så er jeg ikke sikker på, at alle skal gå hjem klokken 16 fra samlebåndet,” lød det fra statsministeren under en debat om situationen i Ukraine i Landstingssalen på Christiansborg i marts.
Men nu viser en ny måling, at det ikke er en opfattelse, der bliver delt af befolkningen. Kun syv procent af danskerne er således enige i udsagnet “danskerne arbejder for lidt”.
I modstrid med danskernes opfattelse
Ifølge politisk kommentator Noa Redington tyder det på, at statsministeren har foretaget en “fuldstændig fejlanalyse” ved at kritisere danskernes arbejdsmoral.
“Statsministeren har prøvet at moralisere i forhold til danskernes arbejdsmoral, og der må man bare sige, at hun har taget storslået fejl. Kritikken stemmer simpelthen ikke overens med danskernes egen opfattelse af, hvor meget de arbejder,” siger kommentatoren, der har en fortid som særlig rådgiver for forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Den nye måling er foretaget blandt 2.008 danskere og udarbejdet af kommunikationsbureauet Community Agency i samarbejde med analyseinstitutet Norstat.
Artiklen fortsætter under grafen
Stærk økonomi spiller ind
Målingen er også blevet foretaget på tværs af fagforeningsmedlemskab og politiske tilhørsforhold, men i ingen af de målte grupper kommer tallet op på over ti procent.
At tallet er så lavt på tværs af alle politiske grupper, mener Noa Redington, kan skyldes, at Danmark har en sund økonomi med rekordhøj beskæftigelse. Ellers kunne billedet ifølge ham dog meget vel være anderledes.
“Så havde der været vrede mod kontanthjælpsmodtagere, offentligt ansatte og arbejdsløse. Men vi er i en situation, hvor der er rekordhøj beskæftigelse, så den vrede eksisterer ikke,” siger Noa Redington.
Netop debatten om danskernes arbejdsmoral sammen med afskaffelsen af store bededag er ifølge den politiske kommentator de primære årsager til Socialdemokratiets skuffende resultater både i meningsmålingerne og ved det nyligt afholde europaparlamentsvalg.
Ser værdi i at gå på arbejde
Selvom danskerne ikke mener, at de arbejder for lidt, så betyder det bestemt ikke, at danskerne ikke kan se værdien af at arbejde.
77 procent af danskerne har således i måling svaret, at de er enige i udsagnet: “Man trives og har det generelt bedre, når man har et arbejde.”
Også her er der målt på tværs af fagforeningsmedlemskab og politiske tilhørsforhold, og hos ingen af grupperne ryger tallet ned på under 70 procent.
Artiklen fortsætter under grafen
Det mener Noa Redington endnu en gang viser, at Socialdemokratiet har lavet en fejlanalyse.
“De har fået det til at fremstå, som om at danskerne grundlæggende ikke var interesserede i at arbejde. Men fakta siger noget andet,” siger den politiske kommentator.
Mette Frederiksen har flere gange selv afvist, at hun har et problem med danskernes arbejdsmoral. Til Folketingets afslutningsdebat i slutningen af maj prøvede hun eksempelvis at glatte sine tidligere udtalelser ud.
“Danskernes arbejdsmoral er helt i top, og langt de fleste danskere er glade for deres arbejde. Og derfor var det nok heller ikke det rigtige tidspunkt at starte en debat om arbejdstid på,” lød det fra Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol.
Noa Redington kan godt forstå, at statsministeren har forsøgt at rette op på sine udtalelser. For hendes kritik af danskernes arbejdsmoral kan få store konsekvenser - ikke bare for regeringens meningsmålinger, men også for hendes image i den danske befolkning.
"Det kan falde tilbage til, hvem er statsministeren til at belære befolkningen om deres arbejdsmoral? Hun har jo selv kun haft politisk arbejde. Når folk begynder at tænke den slags, kan det blive rigtig farligt for en politiker," siger Noa Redington