Sygeplejerskerne i landsdækkende strejke: - Hvis de ignorerer os, må vi gøre noget vildere
Egentlig sluttede den ti uger lange sygeplejerskestrejke i august, da Folketinget greb ind og bremsede konflikten med et lovindgreb.
Men indgrebet har siden nærmest virket som benzin på bålet i forhold til sygeplejerskernes frustrationer.
De har siden september svaret igen med overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, som skiftevis har ramt hospitaler landet over.
To gange er sygeplejerskerne af Arbejdsretten blevet pålagt at holde arbejdet normaliseret, men protesterne er fortsat.
Mellem 100 og 200 sygeplejersker og en række andre faggrupper var onsdag morgen mødt op foran Rigshospitalet. Foto: Kasper Rasmussen
Onsdag kulminerede de foreløbig med en landsdækkende aktion fra klokken 7.45 til 8.45, hvor også en række andre faggrupper deltog i arbejdsnedlæggelserne på mange af landets større hospitaler, blandt andet Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital.
Ifølge arrangørerne var sygeplejersker fra 13 hospitaler med.
LÆS OGSÅ: Sygeplejersker i hovedstaden opsiger aftale om frivillige ekstravagter
Ifølge Luca Pristed, der er blevet kendt som manden bag de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, er det ved at være kritisk.
- Vi mangler efterhånden så mange sygeplejersker på de danske hospitaler, at det begynder at være farligt at være patient, fastslår han foran Rigshospitalet.
Her var mellem 100 og 200 sygeplejersker, læger, portører og flere andre faggrupper mødt op for at vise deres utilfredshed.
Det er Rigshospitalets repræsentanter fra Den Landsdækkende Styregruppe for Arbejdsnedlæggelser, der står bag protesterne.
Onsdagens arbejdsnedlæggelser over hele landet bliver de sidste i denne omgang. Men hvis ikke politikerne handler, vil initiativtagerne overveje nye aktioner, fortæller Luca Pristed, der har bliver interviewet af TV 2 News. Foto: Kasper Rasmussen.
Tager en pause
Onsdagens arbejdsnedlæggelser bliver de sidste i denne omgang.
- Det var den sidste planlagte aktion. Nu tager vi en pause, fortæller Luca Pristed.
Ifølge sygeplejersken vil protesterne skifte karaktertræk, hvis de genoptages. Det er dog uvist. Men han understreger, at politikerne ikke skal ånde lettet op.
- Det er ikke slut. Hvis ikke politikerne handler, kan det godt være, vi genoptager arbejdsnedlæggelserne, fastslår Luca Pristed.
- Vi nedlægger arbejdet for at råbe politikerne op. Hvis de fortsat vil ignorere os, må vi gøre noget vildere, tilføjer han.
LÆS OGSÅ: Læger overtager sygeplejerskers job til tårnhøje lønninger
En undersøgelse lavet af fagforeningen Dansk Sygeplejeråd viser, at næsten hver tiende sygeplejerske inden for den seneste måned har søgt et job, der ligger inden for et andet fag.
Det er næsten en fordobling i forhold til en lignende undersøgelse fra februar i år. Her var det kun én ud af tyve, der søgte væk.
Den seneste undersøgelse bygger på svar fra lidt over 1800 sygeplejersker.