Bekymrede 3F'ere savner anerkendelse under corona: 'Vi sidder også på forreste række'
Vi er gode til at anerkende pædagoger for deres indsats under coronakrisen. Anerkendelsen af sygeplejerskerne fejler heller ikke noget.
Derfor undrer det fagforbundet 3F, at den selvsamme anerkendelse ikke rækker til de mange af deres medlemmer, der hver dag møder op for at passe deres arbejde.
Sådan lyder kritikken fra 3F, der ønsker at sætte fokus på det personale, vi indimellem overser.
- Jeg synes, der er en ubalance i den måde, vi snakker om tingene på. Jeg ønsker alt godt for pædagogerne, sygeplejerskerne og det øvrige frontpersonale, men husk nu på, at 250.000 af mine medlemmer også går på arbejde hver dag, siger Per Christensen, der er forbundsformand i 3F.
Det er blandt andre hans medlemmer, der gør rent på sygehuse og plejehjem, hvor frontpersonalet færdes, eller transporterer selvsamme personale frem og tilbage mellem hjem og arbejde. Det overser vi nemt, mener han.
- Anerkendelsen mangler simpelthen. Det er som om, verden stopper ved Valby Bakke. Der er altså en kæmpe gruppe af mennesker, der hver dag passer deres arbejde. Det skal italesættes, så de også bliver belønnet for deres evne til at holde sammen i svære tider, siger han.
'Vi fortjener også anerkendelsen'
Det er Patricia Heynes meget enig i. Hun er buschauffør for trafikselskabet Nobina i Næstved, hvor hun repræsenterer kollegerne i sit hverv som tillidsrepræsentant.
- Det er altid sygeplejerskerne, lægerne og det andet sundhedspersonale, der bliver fremhævet. Det er ikke buschauffører og butiksansatte, selvom vi rent faktisk også sidder på forreste række. Vi fortjener også anerkendelsen, siger hun og slår fast:
- Vi har et vigtigt job, som vi er glade for at passe hver eneste dag. Så vi fortsætter nu gerne - også selvom vi ikke får så mange tak.
Ifølge Per Christensen er det så meget desto værre, fordi arbejdsmiljøet er under pres, når medlemmerne arbejder med en konstant bekymring for deres helbred.
Hvem vil i fremtiden handle med en virksomhed, der har syge medarbejdere. Det bliver simpelthen en faktor, som andre vil bedømme virksomheden på
Per Christensen, forbundsformand i 3F
- Nu er frygt et stærkt ord, men det er ikke helt galt. De er i hvert fald bekymrede, og den bekymring stiger jo kun i takt med, at smitten udvikler sig, siger Per Christensen.
En undersøgelse foretaget blandt tillidsrepræsentanter organiseret under 3F dokumenterer frustrationen.
I undersøgelsen har man spurgt tillidsrepræsentanterne ind til, i hvor høj grad deres kolleger beretter om bekymring for covid-19-smitte på arbejdspladsen.
Her svarer hver tredje, at hun eller han i høj eller meget høj grad er bekymret. Det kalder på opmærksomhed fra arbejdsgiverne, slår Per Christensen fast.
- Det er noget, der tærer på arbejdsmiljøet. Derfor ønsker vi, at arbejdsgiverne bliver opmærksomme på, at deres medarbejdere har den her bekymring, og at de derfor sørger for, at de er klædt godt på med viden og med værnemidler. De skal sørge for, at deres ansatte ikke bliver smittet og ikke er drønbekymrede, siger han.
Artiklen fortsætter efter grafikken:
Spørgsmål fra undersøgelsen: I hvilken grad er de kollegaer, du er tillidsvalgt for, bekymrede for at blive smittet med COVID-19 på arbejdet?
Bekymringen genkender Patricia Heynes, der typisk får to til tre henvendelser om ugen fra kolleger, der bakser med en vis form for coronafrygt.
- Vi er mange, der er nervøse. En del af os er i risikogruppen, fordi mange af os har livsstilssygdomme som sukkersyge, overvægt og så videre, siger hun.
Brug for en vagthund
Ifølge undersøgelsen har der været covid-19-smittede medarbejdere på over halvdelen af de arbejdspladser, der indgår i undersøgelsen. Således svarer 56 procent af tillidsrepræsentanterne, at det er tilfældet på deres arbejdsplads.
Selvom det ultimative ansvar ligger hos arbejdsgiveren, så stiller det også krav til tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne, der skal træde i karakter ude på de arbejdspladser, hvor der netop er brug for en vagthund, slår Per Christensen fast.
- De skal forholde sig til den virkelige verden. De skal sørge for at holde styr på, om sikkerheden rent faktisk fungerer. Her er det afgørende, at de tager ansvar og stiller de kritiske spørgsmål. Så der hviler altså et ansvar på dem, siger han.
Artiklen fortsætter efter grafikken:
Spørgsmål fra undersøgelsen: Har der været COVID-19 smittede medarbejdere på din arbejdsplads?
Ansvaret så han gerne delt mere med Arbejdstilsynet, som, ifølge forbundsformanden, ikke påtager sig nok ansvar.
- De bør komme noget mere på banen her. De har ikke været meget synlige i den her situation. Det kunne da være rart, hvis de lige kom ud og markerede sig og sagde, at arbejdsmiljø også handler om sundhed.
Han påpeger, at man som medarbejder bør kontakte sin fagforening, hvis ens arbejdsgiver ikke lever op til de standarder, man kan forvente under en pandemi. I så fald vil man få hjælp, lover han.
Arbejdsmiljø er afgørende
Indtil da garanterer han, at 3F arbejder på at skabe bedre vilkår, til når vi engang om cirka 40 år formentlig vil opleve en ny pandemi.
- Vi skal opprioritere arbejdsmiljøindsatsen. Det er noget af det allervigtigste på en arbejdsplads. Vi har tilbøjelighed til at fokusere meget på løn og så videre, men vi skal lære – for alles skyld – at arbejdsmiljøet er afgørende for et godt arbejdsliv, siger Per Christensen og fortsætter:
- Det skal arbejdspladserne også, for det kan betyde en virksomheds overlevelse, hvis ikke de gør noget ved det her. Hvem vil i fremtiden handle med en virksomhed, der har syge medarbejdere. Det bliver simpelthen en faktor, som andre vil bedømme virksomheden på.
Samme toner lyder fra Patricia Heynes, som mener, at coronakrisen kan lære os en ting eller to om det gode arbejdsmiljø.
- Hygiejnekravene er kommet for at blive. Man er simpelthen mere bevidst om det, og fremover vil man tænke sig en ekstra gang om. Det håber jeg i hvert fald, for det kan ikke være rigtigt, at man skal frygte at gå på arbejde, siger hun.