Coronavirus presser ansattes arbejdsmiljø: 'Vi er allesammen berørt af det'

BeFunky-collage__51_
- Vi har vores betænkeligheder, lyder det fra René Gravang om coronavirussen. Han er flyvelederbetjent i Københavns Lufthavn og er i daglig kontakt med mange rejsende. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/privatfoto
Coronavirussen har direkte konsekvenser for arbejdsmiljøet i sundhedsvæsenet og i danske lufthavne, hvor der skal tages flere sikkerhedsforanstaltninger end tidligere.

Torsdag morgen stod danskerne op til meldingen om, at coronavirussen, der indtil videre har kostet cirka 2.800 menneskeliv på verdensplan, også er kommet til Danmark.

En TV 2-ansat er blevet smittet med virussen efter en skiferie i Italien. Han skal holde sig i isolation i sit hjem de næste 14 dage, og det samme skal et større antal af den smittedes kolleger, som har været i kontakt med ham.

Mens Sundhedsstyrelsen er i allerhøjeste alarmberedskab, forsøger frontpersonalet blandt landets praktiserende læger, apotekere og lufthavnsansatte at tage sine forholdsregler.

Skulle der komme et decideret virusudbrud i Danmark, er disse medarbejdere særligt udsat for fare for at blive smittet med virussen, der også kaldes Covid-19.

René Gravang er sikkerhedsrepræsentant og flyvelederbetjent i Københavns Lufthavn, og han kan tydeligt mærke, at virussen er blevet et samtaleemne på jobbet.

- Vi er alle sammen berørt af det, og vi følger meget med i, hvad Sundhedsstyrelsen giver af meldinger. Jeg har stillet spørgsmål til vores ledelse om procedurer, hvis der skulle komme et udbrud. Jeg ved, at der er lavet en beredskabsplan, hvis noget skulle bryde ud, siger han til A4 Arbejdsmiljø og slår fast:

- Det kommer tættere og tættere på, og vi har 30 millioner gæster igennem lufthavnen om året. Så selvfølgelig har vi vores betænkeligheder.

Går i en bue udenom rejsende

Som flyvelederbetjent sørger René Gravang for at få passagerer fragtet ud til flyene i busser, og han er derfor i daglig kontakt med mange hundrede rejsende. Han er begyndt at gå i en bue uden om rejsende, der er snottede, men ellers forsøger han at passe sit arbejde efter bedste evne. Men tankerne om et eventuelt virusudbrud fylder en hel del.

- Man tager sine forholdsregler, slår han fast.

A4 Arbejdsmiljø har forsøgt at få en kommentar fra ledelsen i Københavns Lufthavn om, hvad deres beredskabsplan konkret går ud på. I et mailsvar skriver lufthavnen følgende:

- Vi er i løbende dialog med Sundhedsstyrelsen og følger deres anvisninger, når det kommer til at sørge for, at vores kolleger er trygge, når de går på arbejde. Vi informerer dagligt alle vores kolleger via vores interne kanaler og opfordrer til at følge Sundhedsstyrelsens kampagne ’forebyg smitte, skriver lufthavnen.

Det er vigtigt at inddæmme virussen og sørge for, at borgere ikke smitter hele venteværelset og lægen. Hvis læger smittes og skal tages ud af drift, kan det få store konsekvenser for sundhedsvæsenet
Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin

Hos landets mange praktiserende læger, tager man også sine forholdsregler. Både af hensyn til borgerne og sundhedspersonalets sikkerhed.

Sikkerhedsudstyr sendt ud

De praktiserende læger har sat plakater op på deres fordøre, hvor de advarer borgere mod at møde op til konsultation, hvis de udviser symptomer på at være blevet smittet. Eller hvis de inden for de seneste 14 dage har opholdt sig i lande med coronaudbrud. I stedet skal borgerne først ringe til lægehuset.

- Det er vigtigt at inddæmme virussen og sørge for, at borgere ikke smitter hele venteværelset og lægen. Hvis læger smittes og skal tages ud af drift, kan det få store konsekvenser for sundhedsvæsenet, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) og praktiserende læge på Nørrebro i København.

Sådan kan du forebygge coronavirus

  • God håndhygiejne, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre
  • Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion
  • Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen. Hermed beskytter man både sig selv og andre mod smitte

    Kilde: Sundhedsstyrelsen

Anders Beich fortæller, at coronavirus de seneste dage har været genstand for heftig debat på de praktiserende lægers interne fora på sociale medier. Her har der været diskuteret borgerhåndtering og smittefare. Han fortæller, at Sundhedsstyrelsen har sendt beskyttelsesudstyr ud til patienter og læger, der skal sikre dem mod smitte.

- Lægehusene modtager beskyttelsesudstyr fra sundhedsmyndighederne, så de kan beskytte andre patienter og sig selv. Vi vil ikke have, at borgerne dukker op, hvis de har været udsat for mulig coronasmitte og har symptomer på mulig smitte, forklarer Anders Beich.

Apotekere efterlyser svar

Ligesom de praktiserende læger er apotekere også udsat for potentiel større smittefare. Har borgere symptomer som feber, hoste, synkesmerter og vejrtrækningsproblemer og mistanke om, at det kan skyldes coronavirus, skal de blive hjemme. Sådan lyder det fra brancheorganisationen Danmarks Apotekerforening.

- Hver dag kommer der i gennemsnit 150.000 personer ind ad døren på et apotek i Danmark, og vi har et ansvar for at sikre både kunder og personale imod smitte med Covid-19, siger Apotekerforeningens sundhedsfaglige direktør, Birthe Søndergaard, i en pressemeddelelse.

Apotekerforeningen efterlyser, at Sundhedsstyrelsen i deres anbefalinger også nævner, hvordan apotekerne bør tage hånd om virussen. I anbefalingerne er fokus primært rettet mod lufthavne, hospitaler og praktiserende læger.

- I Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om coronavirus er der ikke nævnt, hvordan apotekerne og deres medarbejdere skal forholde sig. Men det forsøger vi at få en dialog med Sundhedsstyrelsen om. Vi følger derfor Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger, siger Andreas Nielsen, personalejuridisk chefkonsulent i Apotekerforeningen, til A4 Arbejdsmiljø.

Ifølge foreningen har apotekerne de seneste uger oplevet en eksplosiv efterspørgsel på mundbind og masker. Efterspørgslen har været så stor, at de to produkter er udsolgt på mange apoteker.

Sundhedsansatte på danske hospitaler er ligeledes blandt det frontpersonale, hvor smittefaren kan være størst.

Seks danske hospitaler kan tage imod coronasmittede patienter. Det er Rigshospitalet, Hvidovre Hospital og universitetshospitalerne i Aarhus, Aalborg, Roskilde og Odense.

Sundhedspersonalets sikkerhed

Ved direkte patientkontakt med en patient, der udviser tegn på smitte med coronavirus, bør personale bære smittebeskyttelsesudstyr i form af:

  • Handsker
  • Væskeafvisende, langærmet engangsovertrækskittel
  • Kirurgisk maske
  • Visir/beskyttelsesbriller

    Kilde: Sundhedsstyrelsen
GDPR