Peter Poulsen, forbundssekretær i Dansk Metal:
"De seneste to måneder har været det bedste, der er sket for arbejdsmiljøet"

PPoulsen
Dansk Metals Peter Poulsen. Foto: Pressefoto/Dansk Metal
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Nedslidning og arbejdsmiljø har været på dagsorden i valgkampen, og det glæder Dansk Metal. Nu gælder det om at udmønte den nye arbejdsmiljøaftale, hvor der fortsætter med at være fokus på Arbejdstilsynets ressourcer, lyder det.

DE SENESTE TO MÅNEDER har været det bedste, der er sket for arbejdsmiljøet herhjemme i de sidste mange, mange år. Så kort og kontant kan det siges. Efter at have udsultet og nedprioriteret Arbejdstilsynet i mange år, valgte alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten at lave en aftale om arbejdsmiljøet, som tilbagefører nogle af de penge, man har sparet på arbejdsmiljøindsatsen gennem de sidste mange år.

Det er et første og rigtig godt skridt.

Derudover var det en valgkamp, hvor nedslidning og generelle arbejdsforhold og arbejdsmiljø var på dagsordenen. Det kan jeg ikke huske i mine efterhånden knap 21 år som faglig sekretær med fokus på arbejdsmiljøet.

Nogen spørger til tider om, hvorfor vi i fagbevægelsen har så stort et fokus på arbejdsmiljøet.

Det er der et rigtig godt svar på:

Dansk Metal har over 2000 løbende arbejdsskadesager, der anmeldes over 40.000 arbejdsskader hvert år til Arbejdstilsynet, og i 2017 skete der i gennemsnit én amputation pr. arbejdsdag, og siden 2012 har vi haft over 230 dødsulykker i Danmark. Det burde ikke være dagligdag i Danmark anno 2019. Det kan vi ikke være bekendt. De tal har vi i fagbevægelsen, hos virksomheder og generelt i samfundet et ansvar for at få bugt med; kurven over det dårlige arbejdsmiljø skal knækkes. Men der er også et ansvar hos politikerne.

SÅ HVAD FORVENTER JEG så af en ny regering på dette område? Ja, først og fremmest at de gode takter i valgkampen fortsætter, når nu det skal gøres konkret. Vi har brug for at der ikke løbende bliver stillet spørgsmålstegn ved Arbejdstilsynets ressourcer. Vi ved, at bare det at en virksomhed ved, at der kan komme besøg, har en præventiv effekt. Virksomhederne prioriterer simpelthen arbejdsmiljøet højere. Derfor er der brug for et tilsagn om flere ressourcer i en aftale, der gerne løber væsentlig længere end de tre år, som allerede er aftalt. Aftaler, planer og budget skal selvfølgelig følges ad.

Jeg håber, at den nye regering også kan se, at en arbejdsulykke kan være dyr for den enkelte ramte, for virksomhederne men også for samfundet. Ved årligt at have ca. 42.000 personer sat uden for arbejdsstyrken i kortere eller længere perioder, går vi glip af indtægter til fælleskassen, og det koster kassen til behandling i sundhedsvæsenet og sikrer de ramte en rimelig indtægt, mens de forsøger at blive raske igen.

Som nævnt, så håber jeg, der skabes ro på området. Derfor vil jeg også appellere til, at det ikke kun bliver et snævert flertal, der afsætter flere ressourcer til området. Samtlige partier på Christiansborg burde kunne se, at det er en investering i det enkelte menneskes ve og vel, men som også kommer både virksomhederne og samfundet til gode.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR