Dødsulykker i 2023: Landbruget topper statistikken
I starten af 2024 mistede en 17-årig praktikant livet, da han arbejdede med en strømaskine på en gård ved Hjørring. Ifølge Arbejdstilsynet endte det med dødelig udgang, fordi den enorme maskine ikke blev anvendt korrekt, og virksomheden har derfor fået et strakspåbud.
Eksemplet er ikke en enlig svale. En aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået, viser nemlig, at landbruget i 2023 var den branche, der havde allerflest arbejdsrelaterede dødsulykker. I 2023 var der 31 ulykker. Seks af de ulykker skete i landbruget, hvilket svarer til 19 procent.
Artiklen fortsætter efter grafikken
Seniorforsker Kent J. Nielsen, der gennem 20 år har forsket i arbejdsulykker ved Regionshospitalet i Gødstrup, er ikke overrasket over, at det er landbruget, der tager førstepladsen. Igennem de seneste mange år har det været landbruget, byggeriet og transportbranchen, der tilsammen har stået for op mod halvdelen af alle arbejdsrelaterede dødsulykker.
"I landbruget er mange forskellige risikofaktorer til stede. De har både store maskiner, store dyr, de arbejder i højden, og så har de også ofte at gøre med kemikalier. Oveni kommer at der ofte også er tale om små landbrug og virksomheder, som måske ikke har særlig meget fokus på arbejdsmiljøet," siger Kent J. Nielsen til A4 Arbejdsmiljø.
GLS-A, der er arbejdsgiverforening for grønne erhverv som for eksempel landbruget, kalder statistikken for "helt forfærdeligt", men slår fast, at det for mange i branchen allerede er et stort opmærksomhedspunkt for at sikre et bedre arbejdsmiljø.
"Jeg ved, hvordan der arbejdes hårdt og dedikeret i branchen, så det er helt forfærdeligt, at der kan blive ved med at ske dødsulykker. Arbejdsmiljøet er et ongoing opmærksomhedspunkt, man aldrig må slippe eller give køb på – systematik, vedholdenhed, samarbejde og involvering er vigtigt for at lykkes," siger Helle Birk Domino, der er chefkonsulent med ansvar for arbejdsmiljø hos GLS-A.
Årsag og sammenhæng
Selvom flest dødsulykker grupperer sig i landbrugsbranchen, er der tilsyneladende ikke den store sammenhæng mellem, hvilke typer af ulykker, der dræber flest.
For hvis vi kigger på, hvad der er årsagen til de 31 dødsulykker, er hele 61 procent af skadesårsagerne kategoriseret som "anden eller uoplyst".
Det betyder ikke, at Arbejdstilsynet ikke ved, hvad der er sket. Men af hensyn til GDPR-reglerne bliver ulykkerne kategoriseret på den måde, så de ikke kan identificeres.
I midten af januar måned blev et lovforslag sendt i høring, der blandt andet lægger op til, at Arbejdstilsynet i fremtiden skal have mulighed for at offentliggøre langt mere information om alvorlige arbejds- og dødsulykker.
Artiklen fortsætter under grafikken
Landbruget under lup
Med arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023 afsættes der blandt andet 31,2 millioner kroner til en "helhedsorienteret indsats mod arbejdsulykker" - herunder også dødsulykker. Indsatsen består blandt andet af en ekspertgruppe, der fra 2024 til 2026 skal granske og analysere årsagerne til arbejdsulykker og dødsulykker.
Ekspertgruppen vil netop fokusere på de tre brancher, der står for flest dødsulykker - landbrug, byggeri og transport - og landbruget er den branche, der står først for.
Kent J. Nielsen er en af de faste medlemmer af gruppen, der netop nu er i gang med at starte op. Når landbruget skal under lup, bliver hans vigtigste succeskriterium, at ekspertgruppen kommer frem til anbefalinger og løsninger, der rent faktisk vil blive brugt i branchen.
"Jeg håber, vi kan bidrage med nogle ting, der ligger så højt oppe i forebyggelseshierarkiet, så vi for eksempel kigger på, hvordan vi kan gøre landbrugsmaskinerne mere sikre. Men det vigtigste er næsten, hvordan de ting vi kommer frem til kommer ud at leve. Det er afgørende, at vores anbefalinger også bliver noget, som branchen rent faktisk vil adoptere," siger Kent J. Nielsen.
Hos landbruget selv, ser man frem til at høre, hvad ekspertgruppen kommer frem til, men understreger, at der allerede er mange værktøjer og meget information tilgængelig for landsbrugserhvervene.
"Jeg ser meget frem til at se ekspertgruppens underbyggede bud på kommende initiativer. Mit håb er konkrete bud, der kan understøtte landmændene og hjælpe til at højne sikkerhedsniveauet," siger Helle Birk Domino.
Ekspertgruppen skal aflevere sine anbefalinger til, hvordan vi kan forebygge flere arbejds- og dødsulykker i landbruget inden udgangen af 2024. Sideløbende vil Arbejdstilsynet i 2024 også lancere en indsats, der sætter særligt fokus på sikkerheden og forebyggelse i landbruget.