Hummelgaard: Offentligt ansatte skal have lettere adgang til erstatning i voldssager
Hvis en sosu-assistent eller en socialpædagog udsættes for vold på jobbet, kan det være svært for dem at få udbetalt fuld erstatning.
Derfor skal det være lettere for offentligt ansatte at få den erstatning, de har krav på. Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Jyllands-Posten.
LÆS OGSÅ: Lækket notat: Hummelgaard vil lade arbejdsgivere betale trecifret millionbeløb i arbejdsskadesager
Ministeren forhandler med Folketingets partier om en ny reform af arbejdsskadesystemet, og her er et af fokuspunkterne netop erstatning for vold på jobbet.
"Vi har set alt for mange triste situationer, hvor de ansatte står i svære dilemmaer i forhold til at politianmelde eller rejse civile søgsmål mod eksempelvis demente borgere, og hvor disse borgere og deres pårørende bliver mødt med erstatningskrav," siger Peter Hummelgaard til Jyllands-Posten.
Udsættes man for vold på jobbet i strid med straffeloven, skal man, som reglerne er i dag, som udgangspunkt melde det til politiet for at få ret til erstatning fra staten. Hvis den voldelige hændelse ikke er omfattet af straffeloven, skal den ansatte i stedet anlægge et civilt søgsmål mod den pågældende borger.
Man kan dog undlade at politianmelde, hvis der er "generelle pædagogiske eller behandlingsmæssige hensyn". Denne model har dog ikke løst problemet, slår Peter Hummelgaard fast over for Jyllands-Posten.
I 2019 nedsatte regeringen en arbejdsgruppe, der blandt andet skulle komme med en løsning på problematikken. I maj afleverede gruppen sin rapport indeholdende en række forskellige løsningsmodeller, som nu indgår i forhandlingerne.
Peter Hummelgaard vil dog ikke gå ind i en diskussion af, hvilken løsning han taler for. Men han understreger, at det skal være en løsning, der "rent faktisk flytter noget".
Hos FOA mener forbundssekretær Maria Melchiorsen, at kommunerne bør forpligtes til at tegne kollektive ulykkesforsikringer. Det kan nemlig være ødelæggende for den ansattes relation til borgeren, hvis de selv skal køre en sag, forklarer hun til Jyllands-Posten.
Forhandlingerne med Folketingets partier fortsætter efter sommerferien.
LÆS OGSÅ: Debat: Arbejdsskadesystemet trænger til en trimning