Overblik: Sådan vil 16 fagforeninger booste indsatsen mod sexchikane

20171115-085128-L-1920x1279we__2_
A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med en række fagforbund for at høre, hvad deres planer er i kampen mod sexchikane i kølvandet på den nye MeToo-bølge. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
16 fagforeninger fortæller om deres indsatser mod seksuel chikane på arbejdsmarkedet, og om hvor mange sager blandt medlemmerne, de kender til.

Efter vidnesbyrd om seksuel chikane i flere brancher og toppolitikeres fald udgav 53 fagforbundsformænd- og kvinder i fredags et åbent brev. 

Her skriver de, at den danske fagbevægelse vil gå forrest i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ: Lene udsat for sexchikane på jobbet: 'Vidste ikke, om jeg selv var skyld i det'

I brevet appellerer fagbevægelsen igen til, at Ligebehandlingsloven bliver skærpet, så arbejdsgiverne kommer til at bære et større ansvar, hvis den krænkende adfærd ikke er forebygget tilstrækkeligt. 

A4 Arbejdsmiljø har været i kontakt med en række fagforbund for at høre, hvad deres planer er i kampen mod sexchikane i kølvandet på den nye MeToo-bølge.

Dansk Sygeplejeråd

Sygeplejerskernes fagforbund er på trapperne med en ny undersøgelse om seksuel chikane. Den bliver et supplement til den undersøgelse, forbundet lavede i 2019.

Den viste, at hver fjerde har kendskab til, at en kollega på arbejdspladsen har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed inden for de seneste 12 måneder. 15 procent af sygeplejerskerne har selv været udsat for samme uønskede opmærksomhed, der oftest består af verbal chikane. I 90 procent af tilfældene er det en borger, der krænker.

Kun 17 procent af de adspurgte svarer, at der på arbejdspladsen er retningslinjer for, hvordan man skal håndtere seksuel chikane.

Dansk Sygeplejeråd har ikke haft nogen sager om seksuel chikane blandt medlemmerne siden 2018.

Danske Fysioterapeuter

Langt de fleste fysioterapeuter har mindst én historie om grænseoverskridende adfærd fra en patient. Sådan lyder det fagforbundet Danske Fysioterapeuter, der ikke har planer om en ny medlemsundersøgelse om emnet i kølvandet på den nye MeToo-bølge.

Forbundets etiske råd har dog diskuteret den aktuelle sexisme-dagsorden, og man opfordrer arbejdspladserne til at tale om det.

Fysioterapeuternes formand, Brian Errebo-Jensen, fortæller:

- På nogle klinikker er det fast praksis, at man overlader patienten til en mandlig fysioterapeut, hvis de er ubehagelige over for kvindelige fysioterapeuter. Det kan være en fornuftig løsning på et konkret problem, men der er også en grænse, hvor vi må sige, at den person kan vi ikke behandle her af hensyn til vores arbejdsmiljø, siger han.

Djøf

Siden tv-vært Sofie Linde trådte frem og fortalte om sine personlige oplevelser med grov sexisme, har Djøf modtaget cirka én henvendelse om dagen fra medlemmer, der har oplevet krænkelser.

Djøf har generelt oplevet en voldsom stigning i antallet af henvendelser fra medlemmer. Før den første MeToo-bølge i 2017 lå antallet af henvendelser på en håndfuld om året. Men fra september 2019 til september 2020 har Djøf modtaget 99 henvendelser.

Derudover har fagforeningen igangsat en undersøgelse af omfanget med sexchikane i advokatbranchen. Det sker efter flere sager om seksuelle krænkelser i samme branche.

Djøf har også oprettet en temaside på fagforeningens hjemmeside, hvor de opfordrer medlemmer til at indberette sexistisk eller krænkende adfærd.

PROSA

De it-professionelles forbund, PROSA, lavede i marts 2020 to undersøgelser om chikane og krænkende adfærd.

De viste blandt andet, at 44,5 procent af de kvindelige medlemmer, der er i job, har oplevet problemer med seksuel chikane og nedladende kommentarer om kvinders køn. På uddannelsesinstitutionerne har 36,8 procent af kvinderne oplevet det samme.

PROSAS næstformand, Hanne Lykke Jespersen, er ærgerlig over, at der ifølge hende fokuseres voldsomt på, hvem der har krænket.

- Det er bestemt på sin plads ved grove krænkelser. Men generelt tror jeg ikke, at gabestokken er fremmende for debatten, siger hun til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

- For os vil det blot blive vanskeligere at få nogen til at stå frem, hvis det er konsekvensen. Jeg synes, at der i mange debatter mangler den facet, at krænkerne (i øvrigt uafhængigt af køn) ofte har magt i forhold til dem, de krænker. Jeg kan blive temmelig forstemt af, hvor mange bemærkninger, der er, om at det ikke betyder noget, så længe det ikke er voldtægt.


Ditte Brøndum. Foto: Lisbeth Holten

Dansk Socialrådgiverforening

Dansk Socialrådgiverforenings seneste medlemsundersøgelse om seksuel chikane stammer fra 2018. Her angav én procent af medlemmerne, at de har været udsat seksuelle krænkelser.

Selvom det er bare én procent, er det én procent for mange, understreger næstformand Ditte Brøndum.

Fagforbundet mener, at hvis man for alvor skal rykke noget i forhold til seksuel chikane, må man løfte arbejdsgiveransvaret. Man skal ændre Ligebehandlingsloven, så arbejdsgivers pligt til at forebygge seksuel chikane understreges, lyder det.

- Desuden har vi i sekretariatet taget initiativ til, at vi laver en proces omkring, hvordan vi som arbejdsplads kan arbejde med, at det ikke sker hos os, og hvordan vi kan sikre en god og løbende dialog om, hvordan vi gerne vil være sammen med hinanden.

- Det er ikke på baggrund af konkrete hændelser eller udfordringer vi har oplevet, men vi vil gerne være på den sikre side og gøre det i en forebyggende ånd, så vi fortsat kan være en rigtig god arbejdsplads, fortæller Ditte Brøndum til A4 Arbejdsmiljø.

Danmarks Lærerforening

I Danmarks Lærerforening udgiver man om kort tid en undersøgelse blandt medlemmerne. Fagforeningen fortalte i slutningen af september, at de ikke har modtaget henvendelser i kølvandet på Sofie Lindes optræden ved Zulu Comedy Galla.

- Derfor vil vi prøve at få kortlagt, hvordan det står til i forhold til vores medlemmer og den her dagsorden. Vi har undersøgt, om vi har nogle sager liggende. Det har vi ikke. Men vi vil tage fat i emnet og prøve at få et overblik - af respekt for hele den her dagsorden, siger Regitze Flannov, formand for lærerforeningens uddannelsesudvalg, til Folkeskolen.dk.

LÆS OGSÅ: Kortlægning: Nyt forløb kan blive guld værd i kampen mod krænkelser og tidspres

BUPL

BUPL har i kølvandet på den aktuelle debat drøftet emnet med de lokale fagforeninger. BUPL er kommet frem til, at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for medlemsundersøgelser eller kampagner om seksuel chikane.

Pædagogernes fagforbund har siden 2018 håndteret én sag, der falder inden for kategorien ’seksuel chikane’ BUPL understreger dog, at der kan have været sager lokalt, som hovedkontoret ikke kender til.

I BUPL opfordrer man til, at Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) laver en grundig undersøgelse af området, og at fokus på seksuel chikane skærpes i Arbejdstilsynets tilsyn.

HK Handel

HK Handels seneste medlemsundersøgelse om seksuel chikane er spritny. Den 2. oktober viste en undersøgelse nemlig, at hver tredje arbejdsmiljørepræsentant i HK Handel selv har oplevet uønsket seksuel adfærd eller haft kolleger, der har oplevet det.

Undersøgelsen understreger en helt særlig udfordring for handelsbranchen, mener Per Tønnesen, formand for HK Handel.

- Vi står med en særlig udfordring på butiksområdet, fordi det i nogle tilfælde er kunder, der står bag den grænseoverskridende adfærd. Det kan være svært at håndtere i et miljø, hvor mantraet ofte er, at kunden altid har ret, siger han.


HK Handels Per Tønnesen. Foto: Pressefoto

3F

Danmarks største fagforbund, 3F, har ligeledes for nylig lavet en stor undersøgelse blandt deres arbejdsmiljørepræsentanter.

Blandt knap 1.400 arbejdsmiljørepræsentanter i 3F har syv ud af ti oplevet, at der har været seksuel chikane i form af krænkelser, berøringer, upassende kommentarer, vittigheder og lignende med seksuelle undertoner på deres arbejdsplads.

3F fortæller i et mailsvar til A4 Arbejdsmiljø, at de ikke har en samlet opgørelse over antallet af sager krænkende adfærd mod deres medlemmer. Forbundet deltog i 2017 i en stor kortlægning af seksuel chikane på arbejdspladsen, som Aalborg Universitet lavede. I projektet har man gennemgået alle arbejdsrelaterede sager i Danmark om seksuel chikane i en 10-årig periode.

Læs mere om forskningsprojektet her.

Dansk Artist Forbund

Forbundet for artister, sangere og andre, der beskæftiger sig med scenekunst, har en række initiativer på tegnebrættet.

I november afholder Dansk Artist Forbund blandt andet en konference sammen med en vifte af organisationer, hvor spotlyset sættes på sexisme, og hvad man som branche kan gøre for at stoppe det.

Forbundet er også initiativtager til et åbent brev om seksuel chikane, som omfattede 97 markante vidnesbyrd om sexisme og chikane i musikbranchen.

I denne uge har Dansk Artist Forbund startet en ny kampagne, der skal gøre alle medlemmer opmærksom på, at forbundet tilbyder anonym rådgivning.

HK Privat

De privatansatte i HK har længe haft seksuel chikane på dagsordenen. I 2017 lavede sektorafdelingen deres første store medlemsundersøgelse om emnet. Den blev bl.a. brugt til at lave kampagner på flere forskellige platforme. Blandt andet på Facebook, hvor man lavede videoer i samarbejde med andre fagforeningsformænd.

Derudover har HK Privat indgået et nyt samarbejde med magasinportalen ALT.dk. Her har man lavet artikelserien #MeToo-skolen, som sætter fokus på, hvordan man håndterer seksuel chikane.

Parterne har også lavet et brevkasse-samarbejde, hvor en række dilemmaer om bl.a. krænkelser tages op.

Dansk Metal

I Dansk Metal arbejder man lige nu på at lave en survey blandt medlemmerne, og her indgår spørgsmål om seksuel chikane og mobning.

Forbundet har ikke kendskab til sager blandt medlemmerne, men fortæller, at det er et indsatsområde man længe har haft og vil fortsætte med at have.

Vi står med en særlig udfordring på butiksområdet, fordi det i nogle tilfælde er kunder, der står bag den grænseoverskridende adfærd. Det kan være svært at håndtere i et miljø, hvor mantraet ofte er, at kunden altid har ret
Per Tønnesen, sektorformand, HK Handel

Serviceforbundet

Serviceforbundet oplyser, at en af deres fagforeninger er ved at planlægge en undersøgelse, der snart sendes ud til medlemmerne. En anden fagforening har også interne drøftelser om seksuel chikane og overvejer også en lignende undersøgelse blandt medlemmerne.

Serviceforbundet har siden 2018 modtaget to henvendelser fra medlemmer, som har oplevet krænkende adfærd. Den ene forlod den pågældende branche, mens den anden sagde sit job op og fortsætte i et andet job i samme branche.

NNF

Fødevareforbundet NNF har ganske få sager om sexisme og krænkelser, der når gennem det fagretlige system. I langt størstedelen af sagerne bliver der indgået forlig ret hurtigt, oplyser NNF.

Forbundet har ikke planlagt medlemsundersøgelser i kølvandet på den aktuelle sexisme-debat. NNF oplyser, at de jævnligt spørger ind til forskellige medlemsgruppers oplevelser af det psykiske arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Personalepolitik om seksuel chikane: Danmark halter langt efter nordiske naboer 

Socialpædagogerne

9 procent af Socialpædagogernes medlemmer har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet. Det viste en medlemsundersøgelse fra januar i år.

Mere end 8 ud af 10 oplever, at det er en borger, som er krænkeren. 13 procent har været udsat for ubehagelig adfærd fra en kollega, mens 1 procent fra henholdsvis en leder og en pårørende.

Socialpædagogerne har ikke nogen selvstændige kampagne om seksuel chikane i støbeskeen. Fagforeningen har dog for nylig sendt et nyhedsbrev ud til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne, hvor de får råd til at håndtere det.

HK Danmark

HK Danmark, der dækker alle sektorafdelinger i HK, har oplevet en eksplosiv stigning i sager om seksuel chikane.

HK’s juridiske kompetencecenter har siden 1. januar 2019 modtaget 20 sager om seksuel chikane. I årene før den første bølge med MeToo slog igennem, blev der som regel kun oprettet under én ny sag om året.

En medlemsundersøgelse fra midten af oktober viste, at hver fjerde HK’er har været udsat for enten uønskede berøringer, kys eller seksuelle kommentarer i løbet af det seneste år.

GDPR