Flertal for at lempe arbejdsmiljøreglerne for at få flere i fritidsjob

20191114-194507-4-1920x1280we
Arkivfoto fra kassen i Netto. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Både de tre regeringspartier og Liberal Alliance er klar til at lempe på de gældende arbejdsmiljøregler, som ifølge dem er med til at spænde ben for, at unge tager et fritidsjob.

Et flertal på Christiansborg er nu klar til at lempe arbejdsmiljøreglerne for at få flere unge til at tage et fritidsjob. Det viser en rundringning, som A4 Arbejdsmiljø har lavet. 

"Der er virkelig mange forskellige regler, som tiden er løbet fra, som ikke virker helt logiske i dag. Der er for eksempel de tossede regler om, at går man i 9. klasse, må man arbejde på en måde, og er man gået ud af 9. klasse, så må man arbejde på en anden måde," siger Kim Valentin, der er beskæftigelsesordfører for Venstre. 

Udover de almindelige arbejdsmiljøregler gælder der nemlig en række særlige krav for børn og unge under 18 år. Der står blandt andet, at børn og unge, der går i skole, skal have mere hvile og mere fri, end de unge, der ikke gør. Samtidig er der for eksempel også en begrænsning for hvilke maskiner og stoffer, de unge må arbejde med.  

"Gået for langt"

De to andre regeringspartier er enige i, at det er på tide at kigge reglerne grundigt igennem. 

"Hvis rammerne er rigtige, og det ikke er på bekostning af de unges sikkerhed, så synes jeg da, at det er en god idé, for det er nogle meget ufleksible rammer, der er i dag," siger Moderaternes beskæftigelsesordfører, Karin Liltorp. 

Til Politiken siger Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at der er brug for en ny kurs, og at tiden er løbet fra de nuværende arbejdsmiljøregler på området. 

"På det her område er vi gået for langt," siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Regeringspartierne bliver bakket op af Liberal Alliance, der for få dage siden har offentliggjort deres eget udspil på området, der blandt andet foreslår, at reglerne for opsyn af unge skal lempes, og at alle unge skal kunne udføre alle former for lettere arbejde. 

Der er dermed flertal for at ændre arbejdsmiljøreglerne på området. 

For og imod

Til gengæld mener Enhedslisten, SF og Konservative umiddelbart ikke, det er en god idé, blandt andet fordi unge er overrepræsenteret i statistikkerne for arbejdsulykker.

"Jeg tænker, at der er en god grund til, at vi har de her arbejdsmiljøregler. Det vigtigste er, at de unge ikke får færre rettigheder og ikke bliver ladt i stikken, for man er yderst sårbar som ungarbejder. Derfor er det vigtigt for os, at man ikke har store arbejdsopgaver eller ender med at stå alene med store ting," siger Astrid Carøe, der er arbejdsmiljøordfører for SF. 

Partierne er dog alle enige om, at det er en god idé med flere i fritidsjob. 

Forslag på vej  

Hele grunden, til at der bliver diskuteret arbejdsmiljøregler for unge i fritidsjob, er, at det kun er omkring 35 procent af unge under 18 år, der har et fritidsjob i dag. Det er et markant lavere tal, end før finanskrisen ramte i 2007. 

Såvel arbejdsgiverorganisationer, fagbevægelse som de fleste partier er enige om, at et fritidsjob kan give de unge mange redskaber - blandt andet en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet senere i livet, selvtillid og bedre trivsel. 

Det fremgår af regeringsgrundlaget, at SVM-regeringen ønsker at styrke fritidsjob og mindske barrierer, og det er derfor også forventningen, at der snart vil blive præsenteret et konkret udspil på området.

GDPR