Fysioterapeuter omskolet midt i corona-kaos: Fik hjælp af præst

hvidovrehos
Fysioterapeuter er blevet omskolet for behandle coronapatienter. Foto: Pressefoto/Hvidovre Hospital
TEMA: Arbejdsmiljøet efter corona
Fysioterapeuter trådte til, da covid-19 afsnit på Hvidovre Hospital havde allermest brug for det. Præst har hjulpet med at besvare svære spørgsmål fra alvorligt syge coronapatienter. Arbejdsmiljømæssigt har både leder og AMR lært af sundhedskrisen.

Skal jeg dø af det her?

Et følsomt og eksistentialistisk spørgsmål, der kan være svært at håndtere, hvis ikke man har den nødvendige faglige baggrund.

Spørgsmålet er alligevel blevet stillet til fysioterapeuter fra Hvidovre Hospital, der i mere end et år har hjulpet til på covid-19 afsnittet, hvor de har givet alvorligt syge coronapatienter livsnødvendig ilt.

Cirka 75 fysioterapeuter blev i marts 2020 omskolet for at komme det pressede personale på covid-19-afsnittet på Hvidovre Hospital til undsætning. En svær opgave i en kaotisk tid, erkender fysioterapeuternes arbejdsmiljørepræsentant Jacob Holmehave-Brandt.

LÆS OGSÅ: Analyse: Corona skærper kampen om fremtidens arbejdsmiljø for HR og fagbevægelse

Særligt frygten for ikke at slå til over for de døende patienter, har fyldt meget for ham og kollegerne.

- Jeg har kolleger, der har fået spørgsmål fra patienter om, hvorvidt de skal dø nu. Nogle af os har været meget påvirket af situationen, mens andre har været det i mindre grad, siger Jacob Holmehave-Brandt til A4 Arbejdsmiljø.

Opfølgning og debriefing er noget, vi vil have endnu større fokus på i fremtiden. Debriefing i mindre grupper har været nyttigt. Vi har lært, at det er okay at blive berørt af forskellige situationer
Jette Christensen, ledende fysioterapeut, Hvidovre Hospital

For størstedelen af fysioterapeuterne var det en ny og barsk verden, de trådte ind i. Mange af dem var vant til at arbejde med genoptræning hos patienter, der er ved at vende tilbage til en normal tilværelse.

Nu stod de med patienter i hånden, hvoraf nogle af dem var i overhængende fare for at dø. 

AMR: Frustrerende, når vi er magtesløse

Fysioterapeuterne modtog en masse psykologbistand fra Hvidovre Hospital, men de fik også hjælp til at tackle den nye arbejdsopgave i samtaler med præsten Trine Kernel.

- Præsten har givet os værktøjer og samtaleteknikker, og hun har stillet reflektoriske spørgsmål, vi har arbejdet med. Meget på det personlige plan. Og så har hun været god til at være lyttende til de oplevelser, vi har stået i. Og de frustrationer, det har kunnet skabe, forklarer Jacob Holmehave-Brandt og uddyber:

- Hvis man har stået med en patient i lang tid, og så det alligevel ikke går, som man ønsker, er det frustrerende. Når man ikke er vant til at stå med så syge patienter, så tænker man over, hvad man kunne have gjort anderledes.

Fysioterapeut og AMR Jacob Holmehave-Brandt. Foto: Privat

Ifølge Trine Kernel var det vigtigt for hende at give råd om, hvornår fysioterapeuterne skulle agere professionelt i forhold til behandlingsopgaven, og hvornår de blot skulle være til stede med patienten.

- Vi talte om at skelne mellem situationer og gå ind og ud af rollen som henholdsvis medmenneske og behandler. Hvornår de skal handle som professionel og tænke proces, og hvornår man blot skal lytte og være sammen med patienten i deres sorg og afmagt, forklarer Trine Kernel.

Kompetenceudvikling i lyntempo

Foruden den psykologiske dimension i arbejdet bestod fysioterapeuternes primære opgave i at give patienterne livsnødvendig ilt- og respirationsstøttende behandlinger. Eksempelvis via vejrtrækningsmaskiner.

Jette Christensen, der er ledende fysioterapeut på Hvidovre Hospital, anerkender, at det har været en kæmpe omvæltning at håndtere coronapatienter.

- Som fysioterapeuter er vi vant til at give respirationsfysioterapi til patienter, der kommer ind med lungebetændelse og KOL. På et akuthospital ligger det som en del af vores basisydelse, at vi giver respiration eller lungefysioterapi. At håndtere coronapatienter har været sværere, siger hun og fortsætter:

- Det har været utroligt intensivt. Vi er gået fra at have almindelige dagvagter til også at have aften- og nattevagter. Vi har skullet omskole og kompetenceudvikle medarbejderne på meget kort tid. Arbejdsmiljømæssigt er der sket store ændringer. Det har selvfølgelig skabt en form af angst hos nogle ansatte.

Organisatoriske læringer

På Hvidovre Hospital tynder det ud i antallet af indlagte coronapatienter. Derfor er der ikke længere så mange fysioterapeuter tilknyttet afsnittet som i starten af pandemien. Jette Christensen er ikke i tvivl om, at krisen har givet nogle læringer arbejdsmiljømæssigt, der er værd at gøre brug af efter krisen.

- Opfølgning og debriefing er noget, vi vil have endnu større fokus på i fremtiden. Debriefing i mindre grupper har været nyttigt. Vi har lært, at det er okay at blive berørt af forskellige situationer. Organisatorisk har hospitalet lært, at man kan få succes med at samarbejde på tværs af forskellige specialer, siger Jette Christensen.

Ifølge Jacob Holmehave-Brandt har krisen skabt en større samhørighed i medarbejdergruppen.

- Det har gjort os mere sammentømret. Vores hold med terapeuter, der har været på covid-afsnittet, er normalt tilknyttet andre afdelinger. Vi har skullet opgive vores almindelige hverdag og stået mere sammen som en enhed. Vi har fået øjnene op for de muligheder for sparring, vi har, når kolleger står i svære situationer, siger arbejdsmiljørepræsentanten.

Tema: Arbejdsmiljøet efter corona

A4 Arbejdsmiljø sætter i en ny temaserie fokus på arbejdsmiljøet efter coronakrisen. Vi taler med arbejdspladser, der har gode erfaringer med arbejdsmiljøindsatser under krisen, og som vil gøre brug af dem fremover. Forskere og eksperter vil give gode råd til, hvordan arbejdspladser kommer bedst ud på den anden side af pandemien med arbejdsfællesskabet intakt. 

Endelig retter vi fokus på initiativer og udspil fra Christiansborg, der vil præge arbejdsmiljøet i fremtiden.

GDPR