Efter omdiskuteret Højesteretsdom: Venstre åbner døren på klem for ny lovgivning om hjemmearbejde

HJEMMEARBEJDE ER IKKE længere en midlertidig løsning eller en luksus for de få. Det er blevet en naturlig og vigtig del af et moderne arbejdsmarked. Fleksible arbejdsformer gavner både medarbejdere og virksomheder, styrker trivsel og øger produktiviteten.
Alligevel viser en ny dom fra Højesteret, at Danmark stadig slæber rundt på forældede regler, der risikerer at spænde ben for denne udvikling.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere chokerede efter højesteretsdom om hjemmearbejde: Overvejer politisk handling
Dommen slår fast, at en skade - i dette tilfælde et fald over en privat kasse i hjemmet - kan betragtes som en arbejdsskade, når arbejdet udføres hjemmefra. Det kan virke logisk at sikre medarbejdere, også når de arbejder hjemme, men dommen åbner samtidig døren for en strøm af gråzonesager, øget usikkerhed og mere bureaukrati.
Det kan i værste fald gøre hjemmearbejde mindre attraktivt for virksomheder, der i forvejen er pressede af administrative krav.
Det er bekymrende. Hjemmearbejdspladser giver medarbejdere mulighed for at tilrettelægge arbejdslivet bedre. De sparer transporttid, opnår bedre work-life-balance, og leverer ofte mindst lige så gode resultater som på kontoret. Samtidig sparer virksomhederne på kontorplads og fastholder medarbejdere, som sætter pris på fleksibiliteten. Alt i alt er hjemmearbejde en gevinst for samfundet.
DERFOR ER DET AFGØRENDE, at vi ikke kvæler denne fleksibilitet i regler og papirarbejde. Hvis virksomheder fremover skal bruge tid og penge på at dokumentere hjemmearbejdspladser minutiøst eller frygte store erstatningskrav for forhold, de reelt ikke har kontrol over, risikerer vi, at incitamentet forsvinder.
Hjemmearbejde kan ende som endnu en bureaukratisk kampplads i stedet for at være den praktiske og moderne løsning, det er tiltænkt.
LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde mindsker stress, men er samtidig på tilbagetog
I Venstre ønsker vi et arbejdsmarked, der bygger på tillid, frihed og ansvar. Fleksibilitet skal ikke være forbeholdt dem med særlige ordninger eller store virksomheder med stærke HR-afdelinger. Det skal være en mulighed for alle.
Derfor skal lovgivningen følge med tiden og afskaffe tossede regler og unødvendigt bureaukrati, der spænder ben for både medarbejdere og virksomheder. Det vil jeg derfor foreslå beskæftigelsesministeren.
Hjemmearbejde er kommet for at blive. Nu skal reglerne indrettes, så de understøtter og ikke underminerer en fleksibel og moderne arbejdsstyrke.