HK jubler over trepartsaftale: 'Skelsættende' ungepakke vil beskytte krænkede elever

20211030-170448-L-1920x1245we
HK-formand Anja C. Jensen glæder sig over den trepartsaftale, der er kommet på plads fredag eftermiddag. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Trepartsaftalen vil blandt andet indføre skolelæring for elever, der må afbryde deres praktikforløb efter seksuel chikane.

Der er fredag landet en trepartsaftale om seksuel chikane, og den indeholder en såkaldt 'ungepakke' målrettet elever og lærlinge, der udsættes for krænkelser.

Og det er intet mindre end et 'skelsættende' skridt i kampen mod seksuel chikane, lyder det fra HK-formand Anja C. Jensen.

LÆS OGSÅ: Her er hovedpunkterne i trepartsaftale

- Det første møde med arbejdslivet for vores yngste og nyeste kolleger må simpelthen ikke være præget af dårligt arbejdsmiljø eller en seksualiseret kultur. Og hvis elever eller lærlinge bliver udsat for seksuel chikane, så skal de ikke være et øjeblik i tvivl om, at der er nogen, der har deres ryg – og at det ikke afskærer dem fra at fortsætte og færdiggøre deres uddannelse, siger Anja C. Jensen.

Ungepakken indfører en række tiltag, der skal give bedre beskyttelse og retsstilling for elever og lærlinge, der bliver udsat for krænkelser på arbejdspladsen.

Blandt andet en fast track-ordning ved behandling af sagerne i faglige udvalg og Tvistighedsnævnet og en tydeliggørelse af de regler, der gør, at en virksomhed kan miste retten til at have lærlinge og elever på grund af seksuel chikane.

Skolepraktik for krænkede elever

Bedre sanktionsmuligheder overfor seksuel chikane af elever har længe været en mærkesag for HK, hvis medlemmer ifølge flere undersøgelser er udsat i særlig grad.

Sidste år viste en rundspørge blandt 10.000 medlemmer af HK Hovedstaden, at hvert tredje medlem under 30 havde oplevet seksuelle krænkelser i løbet af et år. 

HK har særligt slået ned på en problematik, som unge kan stå i, når de krænkes på arbejdspladsen. Når hændelsen meldes og sagsforløbet går i gang, kan det afbryde oplæringen og forhindre de unge i at færdiggøre deres uddannelse. 

LÆS OGSÅ: HK vil gøre det nemmere at sortliste praktiksteder med krænkelser

Som en del af ungepakken indføres adgang til skolelæring for elever, der har anlagt en sag om seksuel chikane.

Samtidig vil skoler få vejledning om, at de har pligt til at formidle en anden læreplads, hvis eleven eller lærlingen udsættes for krænkelser, mens reglerne om at ophæve uddannelsesaftaler tydeliggøres. 

Lettere at sortliste virksomheder

HK foreslog i december, at barren skulle sænkes for, hvornår man kan fratage virksomheder retten til at have praktikanter. Det kan allerede lade sig gøre at sortliste virksomheder i dag, men ifølge HK skete det oftest, hvis der er tale om fysiske krænkelser eller hårde psykiske overgreb. 

Fagforbundet ville derfor gøre det lettere at udelukke virksomheder med rod i det psykiske arbejdsmiljø i form af seksualiseret kultur, mobning og chikane.

Forbundsformand Anja C. Jensen håber nu, at det med trepartsaftalen vil være hævet over enhver tvivl, at de sanktioner kan ramme virksomhederne:

- Med treparten bliver det tydeliggjort og bør nu stå lysende klart for alle, at man kan miste retten til at tage elever og lærlinge, hvis man ikke er sit ansvar for deres uddannelse og trivsel voksent, siger hun. 

Det indeholder Ungepakken:

  • Tydeliggørelse af reglerne for at tilbagekalde en godkendelse som oplæringsvirksomhed på grund af seksuel chikane.
  • Fast track i de faglige udvalg og Tvistighedsnævnet i sager om seksuel chikane.
  • Adgang til skoleoplæring, når der er anlagt sag om seksuel chikane.
  • Vejledning til skoler om deres pligt til at formidle en anden læreplads, når en elev eller lærling har været udsat for seksuel chikane.
  • Tydeliggørelse af adgang til at ophæve en uddannelsesaftale på grund af seksuel chikane samt lempelse af fristregel.
GDPR