Målrettet strategi og wienerbrød: Sådan holder MT Højgaard ulykker fra døren

mthoj
- Jeg har selv rigtig god sparring med nogle af de arbejdsmiljøchefer, der sidder hos vores konkurrenter, forklarer Vinnie Sunke Heimann. Foto: Pressefoto
Byggegiganten MT Højgaard A/S har i de senere haft skarpt fokus på at reducere antallet af arbejdsulykker, hvilket har givet pote. A4 Arbejdsmiljø har talt med arbejdsmiljøchefen bag succesen.

Hos en af Nordens største bygge- og anlægsvirksomheder MT Højgaard A/S har man de seneste år haft succes med at nedbringe antallet af arbejdsulykker markant.

Hvor virksomheden i 2017 havde en ulykkesfrekvens på 11,9 ulykker pr. én million arbejdstimer, havde man i både 2018 og 2019 omkring 5,9 ulykker pr. én million arbejdstimer, hvilket er væsentligt under branchegennemsnittet. 

Bedriften førte i år til en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2020 i kategorien 'Arbejdsulykker', hvor virksomheden dog måtte se sig slået af Sanistål A/S.

Hver gang en byggeplads runder 100, 200 eller 300 dage uden arbejdsulykker, fejrer vi det på byggepladsen. Når det er 100 dage, er det måske wienerbrød, mens vi lejer en pølsevogn, der kommer ud på pladsen, når det er eksempelvis er 300 dage
Vinnie Sunke Heimann, arbejdsmiljø- og kvalitetsdirektør hos MT Højgaard

- Vi prøver hele tiden at finde på nogle nye tiltag, så vi skaber fokus og undgår, at det bliver rutine. Men omdrejningspunktet for, at vi har haft succes med at holde ulykkesfrekvensen nede, er, at vi bliver ved med at italesætte, at vi skal være opmærksomme på at undgå ulykker. Og det er nomineringen til arbejdsmiljøprisen resultatet af, siger Vinnie Sunke Heimann, der er arbejdsmiljø- og kvalitetsdirektør i MT Højgaard.

Vinnie Sunke Heimann er uddannet diplomingeniør fra DTU og har været ansat hos MT Højgaard i 26 år. Siden 2011 har hun haft det overordnede ansvar for arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsvirksomheden.

Fokus fra ledelsen

Gennem årene har hun været med til at se lidt af en udvikling i koncernen, der tilbage i 2004 blev arbejdsmiljøcertificeret. Dengang havde MT Højgaard en ulykkesfrekvens på 56 mod en på knap 6 i dag – 16 år senere, og det skyldes først og fremmest et markant øget fokus på arbejdsulykker fra ledelsen, forklarer Vinnie Sunke Heimann:

- Det var i forbindende med et ledelsesskifte i 2013, at der for alvor blev sat fokus på arbejdsmiljø og nedbringelse af arbejdsulykker og sagt: 'Det er det her, vi skal'. Vi lavede dengang et kick off for MT Højgaard og vores dattervirksomheder, hvor alle administrerende direktører i koncernen skrev under på en pagt om, at de ville arbejde med at nedbringe antallet af arbejdsulykker.

Rejsen siden 2013 har dog ikke været uden udsving.

LÆS OGSÅ: Carlsberg har succes med at ændre arbejdsgange: Medarbejdere er blevet sundere

- Vi har simpelthen kunnet se, at hvis vi slipper fokus på at holde antallet af arbejdsulykker nede bare for en kort periode, går det lynhurtigt den forkerte vej. De seneste år har vi haft et intenst fokus, og det høster vi frugterne af med en lav ulykkesfrekvens nu. 

En af de første aktiviteter, Vinnie Sunke Heimann satte i gang, var at indføre såkaldte arbejdsmiljøuger med fokus på arbejdsmiljø på alle byggepladser og kontorer. Uger, der blandt andet har burdt på arbejdsmiljøspil, kampagner, fordrag og noget så avanceret som animationsfilm: 

- I de senere år har vi også fået en del udenlandske håndværkere ude på byggepladserne, så for at komme ud over sprogbarrierer prøvede vi, som et af de nye tiltag, at lave en animeret film, hvor vi tog udgangspunkt i nogle af de farlige situationer, vi havde haft: Vi havde fået nogle strakspåbud fra Arbejdstilsynet om fare for nedstyrtning, som vi tog op i den her animationsfilm for at gøre kollegerne opmærksomme på, at de skal holde øje med rækværker og nedstyrtningsfare, siger Vinnie Sunke Heimann.

Hotdogs og wienerbrød i sigte virker

En af de mest effektive indsatser har været at opstille skilte på byggepladserne, der tæller antallet af dage siden sidste arbejdsulykke. MT Højgaard byder på lækkerier til medarbejderne, hver gang der går 100 dage siden den seneste ulykke.

Et tiltag, der har medført, at der er gået sport i at passe på sig selv og kollegerne ude på byggepladserne. 

- Hver gang en byggeplads runder 100, 200 eller 300 dage uden arbejdsulykker, fejrer vi det på byggepladsen. Når det er 100 dage, er det måske wienerbrød, mens vi lejer en pølsevogn, der kommer ud på pladsen, når det er eksempelvis er 300 dage. Det har medført, at de ansatte går rigtig meget op i de her skilte, hvor de hver dag kan følge med i, hvordan tallet stiger.

- Nogle gange sker det dog, at vi har en arbejdsulykke meget få dage inden, det skarpe hjørne rundes. Og så er de altså virkelig ærgerlige ude på byggepladserne, hvis udsigten til hotdogs glipper, tilføjer Vinnie Sunke Heimann.

Brug hinandens gode erfaringer

Har du et par gode råd til, hvordan andre aktører i byggebranchen nedbringer antallet af arbejdsulykker?

- Jeg har selv rigtig god sparring med nogle af de arbejdsmiljøchefer, der sidder hos vores konkurrenter. Selvfølgelig er det et godt konkurrenceparameter at have en lav ulykkesfrekvens, for det er noget, vores kunder efterspørger mere og mere, men det er også menneskeliv, vi taler om. Jeg synes ikke, man skal være bange for at dele sin viden og bruge hinandens gode erfaringer, for det tjener et godt formål. 

- Man har hele tiden brug for ny inspiration til, hvordan man fremadrettet kan fortsætte med at have et skærpet fokus på at holde antallet af arbejdsulykker nede, så vores medarbejdere ikke begynder at slække på sikkerheden ude på byggepladserne, forklarer Vinnie Sunke Heimann.

GDPR