Arbejdsmiljørådgiver: AMR'er er forskellige - hvilken ønsker du?

i-toender-kommune-forsoeger-ledere-og-me-696x464
Arbejdsmiljørepræsentanter og ledere til dialogmøde i Fredericia Kommune. Foto: Pressefoto
7. jun. 2021 16.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Når du skal træffe et valg om, hvem du skal vælge til at repræsentere dig i jeres arbejdsmiljøudvalg, hvad vælger du så på baggrund af? Hvad er vigtigt for dig i den sammenhæng? Det er værd at gøre sig overvejelsen, skriver Britta Olsson, direktør og arbejdsmiljørådgiver.

Som arbejdsmiljørådgiver oplever jeg mange forskellige arbejdsmiljørepræsentanter ude omkring.

Der er dem, der reelt ikke er valgt, men er peget ud af ledelsen, fordi det var let og bekvemmeligt. 

Så er der dem der tager valget, fordi der ikke var andre, der ville. De tager posten mere af pligt end af interesse – Nogen skal jo!

De to typer er ofte ikke særligt engageret, de er mere arbejdsmiljørepræsentant af navn end af gavn. De er ikke opsøgende i deres arbejdsmiljøarbejde og engagerer sig ikke i opgaven.

LÆS OGSÅ: Fysioterapeuter omskolet midt i corona-kaos: Fik hjælp af præst

De bruger så lidt tid som muligt på opgaven og gør KUN lige det, der er nødvendigt. De tager arbejdsmiljøuddannelsen, fordi det er et lovkrav, men ville helt have brugt tiden på noget andet. Det farlige her er, at ledelsen har den samme holdning.

Jeg siger ikke, at man som arbejdsplads og ledelse i denne situation ikke er interesseret i et godt arbejdsmiljø, men ofte er det rammen omkring, man ikke ønsker at investere så meget i.

Denne type virksomheder får ikke altid lavet den lovpligtige arbejdspladsvurdering, årsdrøftelse eller fulgt op deres kemi. De holder ingen eller meget få arbejdsmiljømøder og sætter ikke tid af til arbejdsmiljøarbejdet og opfølgning på lovgivningen.

Ikke kun sort og hvidt

Så er der dem der gerne tager et kampvalg og engagerer sig.

Den type medarbejder stiller gerne op og tager rollen som arbejdsmiljørepræsentant til sig som et kald og en vigtig opgave. De går foran og er rollemodeller for deres kollegaer, sørger for at alle lovkrav overholdes og er altid et skridt foran.

Selvfølgelig møder jeg f.eks. også arbejdsmiljørepræsentanten, der RIGTIG gerne vil sætte fokus på arbejdsmiljøarbejdet og sin rolle, men hvor ledelsen ikke bakker op, og arbejdsmiljørepræsentanten der ikke udfylder sin rolle, selvom ledelsen giver plads til opgave og vægter arbejdsmiljøarbejdet højt
Britta Olsson, direktør og arbejdsmiljørådgiver, Balance Danmark

De bruger den nødvendige tid på opgaven og ser den som den vigtigst af deres opgaver. Du kan som medarbejder have tillid til, at de løfter opgaven for fællesskabet og lytter til deres kolleger. Her vil ledelsen stå bag og have en forventning til, at arbejdsmiljøarbejdet prioriteres. Der sættes tid af til opgaven og efteruddannelse af arbejdsmiljørepræsentanten.

Jeg ved godt, at det er sat op meget sort og hvidt, og at virkeligheden også byder på gråtoner.

LÆS OGSÅ: Forandrede medarbejdere kommer tilbage efter krisen: Derfor er reboarding det nye buzzword

For selvfølgelig møder jeg f.eks. også arbejdsmiljørepræsentanten, der RIGTIG gerne vil sætte fokus på arbejdsmiljøarbejdet og sin rolle, men hvor ledelsen ikke bakker op, og arbejdsmiljørepræsentanten der ikke udfylder sin rolle, selvom ledelsen giver plads til opgave og vægter arbejdsmiljøarbejdet højt.

Ingen virksomheder er ens

Vi har specialiseret os i arbejdsmiljøarbejdet, henvendt til de virksomheder, der gerne vil have det gode fysiske- og psykiske arbejdsmiljø. Som vil prioritere arbejdsmiljøarbejdet og forpligtelserne i virksomheden, men ikke nødvendigvis har de interne ressourcer til at løfte hele eller dele af opgaven selv.

Vi samarbejder med ledelse og arbejdsmiljørepræsentanter og skaber dermed tryghed omkring arbejdsmiljøarbejdet, selv om tiden hos den enkelte repræsentant og i ledelsen ikke er til stede.

Ingen virksomheder er ens, derfor sætter vi værdi i at skræddersy en ordning, der passer den enkelte virksomhed og dermed giver værdi.

Arbejdsmiljøjournalist Søren Dam Nielsen skriver p.t. på en bog, der skal bidrage til at synliggøre arbejdsmiljørepræsentanterne, fortælle om deres vigtige arbejde og skabe inspiration for andre arbejdsmiljørepræsentanter til at gøre en indsats - gennem en række portrætter af konkrete arbejdsmiljørepræsentanter.

Jeg glæder mig til at læse bogen, når den er færdig. Jeg er sikker på, den kan skabe inspiration ude omkring.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].