Vennerne presser Hummelgaard: Flere penge til arbejdsmiljøforskning skal på finansloven

20210603-142742-L-1920x1280we
- Det er et højt prioriteret krav fra SF, at der kommer faste bevillinger til NFA, siger Karsten Hønge. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Beskæftigelsesministerens venner i fagbevægelsen og blandt støttepartierne presser på for, at der afsættes flere penge til forskning i arbejdsmiljø. Forskningscenter står til at få halveret grundbevillingen i 2024, hvis ikke der sker noget.

Selvom flere aktører skriger på flere penge til arbejdsmiljøforskningen, lægger regeringen, forud for svære finanslovsforhandlinger, op til en væsentligt lavere grundbevilling til Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i de kommende år.

I 2011 modtog NFA 87 millioner kroner i grundbevilling til forskningsprojekter, men i 2022, 2023 og 2024 vil det beløb være tæt på halveret. I 2024 vil det blot udgøre 46,8 millioner kroner, viser en fremskrivning.

LÆS OGSÅ: Fond uddeler 25 millioner til ny forskning om arbejdsmiljø

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Situationen er kritisabel, mener SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

- Det er et højt prioriteret krav fra SF, at der kommer faste bevillinger til NFA, så de ved, hvad de har at rette sig efter. Jeg har grund til at tro, at regeringen er lydhør over for det. Det er noget, vi tit har diskuteret, og jeg har fået at vide, at det er regeringens ambition at prioritere arbejdsmiljøet, siger Karsten Hønge til A4 Arbejdsmiljø.

Mangler fortsat viden

Ligesom SF vil Enhedslisten også presse regeringen til at afsætte flere penge til NFA ved de kommende finanslovsforhandlinger.

- Det er en problematisk udvikling. Der er arbejdsmiljøområder, hvor vi fortsat ikke har nok viden. Eksempelvis omkring asbest, som vi troede, vi havde styr på. Vi skal både kigge på grundbevillingen til NFA, men også på midlerne til Arbejdsmiljøforskningsfonden. Disse midler er også faldet, siger partiets arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl.

LÆS OGSÅ: Analyse: Arbejdsmiljø på vej til at blive den nye reform-slagmark

Han synes samtidig, det er problematisk, at Arbejdstilsynet ifølge regeringens finanslovsudspil står til at miste 11 årsværk i 2022.

Derfor skal der findes en løsning på det også, så tilsynet ikke skal ud at fyre medarbejdere ved årsskiftet for at tilpasse økonomien, mener Christian Juhl.

Selvom NFA's grundbevilling næste år står til at udgøre 49 millioner kroner, så vil den fulde bevilling i 2022 være 110 millioner kroner. Heraf er omkring seks millioner kroner næste år øremærket etableringen af en ny forskningsenhed om arbejdsmiljøøkonomi.

I 2011 var NFA's fulde bevilling, når alle aktiviteter er medregnet, knap 174 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under grafikken

Brug for saltvand

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har man længe opfordret politikerne til at styrke arbejdsmiljøforskningen. Blandt andet i forhold til psykisk arbejdsmiljø, hvor der er brug for mere viden, mener FH-næstformand Morten Skov Christiansen.

- Man bør give NFA en saltvandsindsprøjtning, siger han og uddyber:

- Det er et stort problem, at der bliver skåret på forskningen på et vigtigt område som arbejdsmiljø. Vi har stadig store problemer på arbejdsmarkedet med kolleger, der bliver slidt ned og syge af at gå på arbejde. Vi har stadig brug for at få dokumenteret effekterne af et dårligt arbejdsmiljø, siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser at kommentere NFA's grundbevilling.

Hans ministerium henviser til Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Henrik Møller, der ikke er vendt tilbage på A4 Arbejdsmiljøs henvendelser.

NFA har heller ikke ønsket at kommentere historien.

GDPR