Nikolaj Villumsen bliver skyggeordfører ved EU-asbestforhandlinger

Villumsen1
Enhedslistens medlem i Europa-Parlamentet er blevet udpeget som skyggeordfører på asbest-direktivet. Foto: Europa-Parlamentet
Enhedslistens medlem i Europa-Parlamentet er blevet udpeget som skyggeordfører, når der skal forhandles om revideringen af asbest-direktivet.

Egentlig lå det i kortene, at Nikolaj Villumsen (EL) skulle være ordfører og dermed chefforhandler på Europa-Parlamentets vegne i forhandlingerne om en revidering af EU's asbestdirektiv. Han var nemlig ordfører i forbindelse med en betænkningsrapport forud for EU-Kommissionens forslag. 

Men på grund af interne fordelinger af ordførerposter mellem grupperne i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg er der udsigt til, at den post går til franske Véronique Trillet-Lenoir, der tilhører gruppen Renew, som Venstre og De Radikale tilhører. Véronique Trillet-Lenoir er dog endnu ikke officielt udpeget til posten.

LÆS OGSÅ: Danske EU-profiler: Asbest-udkast fra kommissionen giver ikke nok beskyttelse til bygningsarbejdere

Nikolaj Villumsen bliver i stedet såkaldt skyggeordfører og kan derfor sidde med under de kommende såkaldte trilog-forhandlinger mellem EU-Kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

"Det er ærgerligt, at den liberale gruppe er løbet fra den aftale, vi havde, og dermed har sikret sig posten som hovedforhandler på emnet. Min helt klare linje er, at EU-Parlamentet må stå fast på de krav, vi fremsatte sidste år. Det vil blandt andet betyde en grænseværdi, der er en tiendedel af, hvad EU-Kommissionen har foreslået, og klare krav om uddannelse til dem, der måler og håndterer asbest," siger han til A4 Arbejdsmiljø.