Ny OK-aftale: AMR’er får samme uddannelses­muligheder som andre tillidsvalgte

20061109-150619-4-1920x1280we
Både tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter i industrien får nu samme ret til uddannelse. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Med en ny overenskomstaftale på industriens område kan arbejdsgivere give arbejdsmiljørepræsentanter fri til at deltage i relevante kurser i fagforbundene.

Både tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter i industrien får nu samme ret til uddannelse.

Det fremgår af det overenskomstforlig, som Dansk Industri og CO-industri indgik søndag.

Parterne er således blevet enige om at give arbejdsmiljørepræsentanter lov til at deltage i relevante arbejdsmiljøkurser under de fagforbund, der er repræsenteret i industrien.

LÆS OGSÅ: Drama til det sidste i OK-forhandlinger: Her er topforhand­lernes reaktioner

I den tidligere overenskomst havde kun tillidsrepræsentanterne ret til at deltage i relevante kurser i forbundene.

Ifølge Niels Munch Kofoed, seniorkonsulent i Fagbevægelsens Interne Uddannelser (FIU), er aftalen udtryk for en præcisering af allerede gældende praksis, hvor arbejdsgivere giver tillidsvalgte lov til at deltage i fagforbundenes kurser.

Han understreger dog, at der fortsat er en del arbejdsmiljørepræsentanter (AMR), som ikke får lov. Men med den nye overenskomst er det slut.

- Med aftalen bliver det slået fast, at arbejdsmiljørepræsentanterne kan få fri til at deltage i relevante arbejdsmiljøkurser i forbundene. Nu har arbejdsmiljørepræsentanterne ligeså meget ret til at få fri til disse kurser, som tillidsrepræsentanterne har det. Aftalen er med til at præcisere forholdene, siger Niels Munch Kofoed.

Forbund overvejer flere kurser

I HK Privat, der hører under CO-industri, er man tilfreds med præciseringen af AMR'ernes vilkår. Forbundet har omkring 30.000 medlemmer, der er omfattet af industriens overenskomst.

- Arbejdsgiverne har kæmpet imod det i mange år, men vi er glade for, at det er en del af overenskomstforliget på industriens område. Det giver os anledning til at skrue op for indsatsen for at uddanne arbejdsmiljørepræsentanter, forklarer Simon Tøgern, sektorformand i HK Privat, og fortsætter:

- Nu skal vi se, om vi får det med på alle overenskomstområder, eller om det kun bliver på industriens område. Når vi har det overblik, vil vi tage stilling til, hvordan vi får det omsat til virkelighed. Så skal vi også tage stilling til, om vi skal skrue op for antallet af kurser.

LÆS OGSÅ: Lektor om OK20-aftale: God for lønmodtagere over hele livet

Den nye overenskomst giver også AMR'erne adgang til it-faciliteter på jobbet på lige fod med tillidsrepræsentanterne. Det handler især om at have adgang til en computer, der er koblet op til internettet.

- Adgang til computere og andre it-faciliteter er et must for arbejdsmiljørepræsentanter nu om dage. Det har alle ikke i dag, men det siger den nye overenskomst, at det skal de have. Arbejdsgiveren har med andre ord pligt til at stille en computer til rådighed, siger Niels Munch Kofoed.

I 3F Industri, der ligesom HK Privat er et af de i alt ni forbund, der tilsammen udgør CO-industri, glæder man sig over de nye tiltag.

- Aftalen indeholder store forbedringer af arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår, herunder forbedrede uddannelsesmuligheder og it-faciliteter, skriver 3F Industri i en pressemeddelelse.

På arbejdsgiversiden i Dansk Industri er man tilfredse med at have imødekommet lønmodtagernes ønske om mere uddannelse til AMR'erne. Det fremgår af overenskomstaftalens protokollat, at arbejdsgiverne ikke skal betale dem for at deltage i kurserne. 

- Med aftalen kan man lokalt aftale, at arbejdsmiljørepræsentanter får fri til relevante kurser i forbundene. Dygtige og veluddannede arbejdsmiljørepræsentanter skaber værdi for virksomhederne, og det er vi glade for i Dansk Industri, siger Anders Just Pedersen, underdirektør og arbejdsmiljøchef i Dansk Industri. 

De nye rettigheder om uddannelse og it-faciliteter træder i kraft 1. juni 2020.

Børnefamilier tilgodeses

Mens AMR’erne i industrien får bedre vilkår, lægger den nye overenskomst også op til at give industriens folk en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv.

Børnefamilier får ret til en ekstra fridag, hvis deres barn er sygt mere end én dag. Derudover får medarbejderne ret til at tage til lægebesøg med barnet. Den ekstra frihed til børnefamilierne afholdes uden løn, men medarbejderne kan få udbetalt et beløb fra deres fritvalgskonto.

LÆS OGSÅ: Peter Hasle: Arbejdsmiljøgruppen bør gentænkes: Den fungerer ikke længere

Derudover får fædre ret til otte ugers øremærket barsel med løn, hvilket er tre uger mere end i dag. EU har allerede vedtaget samme rettighed, men industriens parter ønsker ikke at vente på EU’s implementering og har derfor valgt at tage de otte ugers fædrebarsel med i overenskomsten.

Læs hele overenskomsten for industrien i protokollaterne her.

GDPR