Odense Kommune trækker stikket til Nemlig.com

20201227-100459-L-1920x1277we
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Odense Kommune har givet kommunens afdelinger og institutioner ordre til at stoppe med at handle hos online-supermarkedet Nemlig.com

Farvel og tak.

Odense Kommune vil stoppe med at handle hos Nemlig.com, der leverer dagligvarer til kommunens afdelinger og institutioner.

Det skriver Fagbladet 3F.

Den nye indkøbspolitik er blevet til virkelighed, efter en henvendelse fra Enhedslisten i Odense Byråd.

- Vi er glade for, det bliver stoppet. Vi skal ikke samarbejde med virksomheder, der behandler sine ansatte på den måde, siger Reza Javid, byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense Kommune, til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Nemlig-selskab i modvind: Kommuner klar til at rive kontrakter i stykker

Odense Kommune har ikke et formelt samarbejde med Nemlig.com og datterselskabet Intervare, som det er tilfældet med en række andre kommuner.

Men kommunen har alligevel fået nok af Nemlig.com efter en række historier i medierne om kritisable løn- arbejdsvilkår blandt Nemlig.coms lagerarbejdere og chauffører.

15 kommuner i tænkeboks

A4 Arbejdsmiljø kan i dag fortælle, at flere kommuner overvejer at droppe samarbejdet med Intervare, der kører ud med dagligvarer til ældre, syge og handicappede borgere i kommunerne.

Flere kommuner afventer lige nu en undersøgelse fra Københavns Kommune, der er i gang med at undersøge, om de ansatte i Intervare har samme arbejdsvilkår som Nemlig.coms ansatte. Hvis det er tilfældet, er flere kommuner klar til at trække stikket til Intervare.

Blandt andet Greve Kommune.

- I forbindelse med Greve Kommunes udbud er der også en forventning om, at leverandørerne lever op til arbejdsmiljøregler og overenskomster. Hvis Greve Kommune får viden om, at leverandørerne ikke lever op til indgåede vilkår, kan kommunen pålægge leverandøren bod eller opsige kontrakten, oplyser kommunen til A4 Arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: Se listen: I disse kommuner er Nemlig-selskab på vippen

Frederiksberg er også klar til, at det kan få konsekvenser for samarbejdet med Intervare, hvis virksomheden ikke lever op til de sociale klausuler, kommunen har indgået med selskabet.

- Det forholder sig generelt sådan, at hvis en leverandør ikke overholder kontrakten, så har Frederiksberg Kommune grundlaget for at opsige samarbejdet. Hvis det er tilfældet, er der tale om kontraktbrud, skriver Frederiksberg Kommune i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø.

Aktuelt er mindst 15 kommuner ved at afklare fremtiden for samarbejdet med Intervare.

Benytter samme lagerhal

Datterselskabet benytter den samme lagerhal i Brøndby og de samme lagerarbejdere som Nemlig.com. Ifølge Dagbladet Politiken kører nogle af Nemlig.coms chauffører også for Intervare.

De ansatte på lageret har mellem 9 og 14 sekunder til at finde og pakke kundernes varer. Alt sammen bliver overvåget på en skærm, hvor arbejdsgiveren kan sidde og følge med i, hvordan hver enkelt præsterer. Hvis de gør det dårligt, kan det føre til en fyreseddel.

Nemlig.coms chauffører risikerer at blive straffet med bøder, hvis ikke de leverer kundernes varer hurtigt nok. Chaufførerne er såkaldt ’falske selvstændige’, fordi de ikke formelt er ansat af Nemlig.com.

Nemlig.com har ikke ønsket at kommentere A4 Arbejdsmiljøs artikel.

GDPR