Hver femte lønmodtager har følt sig overvåget på jobbet: Chef fulgte med via GPS

20111125-102859-6-1920x1280we
Knap hver femte dansker er blevet pålagt af deres arbejdsgiver at installere en app på deres telefon, der potentielt kan bruges til at måle medarbejderens effektivitet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix/genrefoto
Lønmodtagere i Danmark har følt sig overvåget på jobbet, viser ny undersøgelse.

En ud af fem lønmodtagere på det danske arbejdsmarked har følt sig overvåget på jobbet.

Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som er lavet i samarbejde mellem Algoritmer, Data og Demokrati-projektet, Ingeniørforeningen IDA, HK Danmark og Dataetisk Råd.

Det skriver Tænketanken Mandag Morgen.

Den øgede digitalisering af arbejdsmarkedet har medført, at chefer får stadig flere personoplysninger på medarbejderne, og det har skabt bedre muligheder for dem til at måle og kontrollere medarbejdernes effektivitet. 

LÆS OGSÅ: Jysk overvåger ansatte: 'Der er kameraer overalt'

Eksempelvis er knap hver femte dansker blevet pålagt af deres arbejdsgiver at installere en app på deres telefon, der potentielt kan bruges til at måle medarbejderens effektivitet. 

Det kan eksempelvis være lokations- eller trackingapps. 

Overvåget via GPS

Udviklingen har en bagside, viser undersøgelsen. Der er således en tydelig sammenhæng mellem, om man generelt oplever, at ens leder har tillid til en og de opgaver, man udfører, og om man har følt sig overvåget på jobbet.

En mandlig respondent i undersøgelsen beretter om, at chefen har siddet og fulgt ham via GPS.

”Jeg fik et opkald om, hvorfor jeg ifølge GPS’en havde siddet stille på en adresse/i et område, som jeg ikke skulle være i i 15 minutter. Jeg var blevet dårlig og kastede op og havde sat mig på en bænk for lige at komme mig,” udtaler manden i undersøgelsen.

Læs mere om befolkningsundersøgelsen her.

GDPR