Q&A: Her er Dansk Sygeplejeråds arbejdsmiljøstrategi for 2021

20210114-143415-L-1920x1277we
Efter et voldsomt corona-år på landets hospitaler er Dansk Sygeplejeråd klar med arbejdsmiljøstrategien for 2021. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Efter et voldsomt corona-år på landets hospitaler er Dansk Sygeplejeråd klar med arbejdsmiljøstrategien for 2021. En særlig faktor gør, at arbejdsmiljøet rykker frem på dagsordenen i samfundet i 2021, forudser næstformand i DSR, Anni Pilgaard.

Alle store virksomheder, organisationer, offentlige arbejdspladser og forbund arbejder med arbejdsmiljøstrategier.

Strategier, der skal lægge fundamentet til bedre trivsel og færre ulykker internt eller eksternt blandt medlemmer. 

I 2020 blev de fleste strategier og køreplaner spoleret af coronakrisen, der trak store veksler på arbejdsmiljøet. Nu er spørgsmålet, hvor meget covid-19 vil fylde i det år, vi netop er gået ind i?

A4 Arbejdsmiljø har i første omgang spurgt en række fagforbund om deres arbejdsmiljøstrategi for 2021. 

Her er besvarelsen fra Dansk Sygeplejeråds næstformand, Anni Pilgaard.

Hvad har Dansk Sygeplejeråd fokus på i jeres arbejdsmiljøstrategi i 2021?

- Helt generelt har sundhedsområdet været udsat for manglende investeringer gennem to årtier. Det mest alarmerende og gennemtrængende problem er, at opgaver og ressourcer på hospitalerne ikke går op. I 2020 blev der indgået en aftale om 1.000 flere sygeplejersker, og nu siger vi, at vi skal op på 2.000 flere sygeplejersker. Det skal vi gøre for at sikre patientsikkerheden ved at opretholde en høj faglig kvalitet i sygeplejen, siger Anni Pilgaard og uddyber:

- Med de mange flere multisyge patienter kræver det flere sygeplejersker på sygehusene, fordi de har de kompetencer, der skal til for at passe patienter med komplekse problemstillinger. Men der er også behov for flere sygeplejersker i kommunerne, fordi patienter udskrives meget hurtigt og er stadig meget behandlingskrævende, og det kalder på stærke sygeplejefaglige kompetencer. Hvis vi skal lette arbejdsmiljøet for vores medlemmer, skal vi have flere sygeplejerskekolleger.

LÆS OGSÅ: Q&A: Her er HK's arbejdsmiljøstrategi for 2021

Hvordan skaber det et bedre arbejdsmiljø, at der er flere sygeplejersker?

- De sygeplejersker, der er derude nu, løber generelt alt for stærkt. De har et arbejdstempo, der ikke står mål med det, man ved, man kan udføre som sygeplejerske. Når sygeplejersker igennem for lang tid har haft for travlt, får de dårlig samvittighed og får stresssymptomer.

- Sygeplejersker er frontpersonale og det vil sige, at de er patienternes primære kontakt. Det er en del af deres arbejde at tage den svære samtale, når patienten er bekymret. Når der er så travlt, som der ofte er i dag, kan sygeplejerskerne blive tvunget til at sætte den psykiske omsorg for patienterne i anden række, fordi andre opgaver presser sig mere på.


Anni Pilgaard. Foto: DSR/pressefoto

Sexisme, fleksible arbejdspladser og nyuddannede

Hvilke andre temaer har I fokus på i 2021?

- Vi har stort fokus på krænkelser herunder sexisme. Vil vil også kigge på de fleksible arbejdspladser, som arbejdsgiverne har ønsket i flere år. Under coronaepidemien har mange sygeplejersker oplevet at blive sat over på andre afdelinger, hvor de passer patienter, som de ikke er uddannet til at kunne hjælpe, fordi de har andre specialer.

- DEFACTUM (forskning- og konsulenthus, red.) har lavet en undersøgelse om, hvad det gør ved sygeplejersker, når de flyttes til afdelinger med patientkategorier, de ikke er oplært i. Det påvirker deres faglighed og arbejdsmiljø, fordi de er bekymrede for patientsikkerheden, når de skal passe patienter med lidelser, de ikke er grundigt introduceret til.

LÆS OGSÅ: Q&A: Her er Dansk Metals arbejdsmiljøstrategi for 2021

- Derudover har vi også fokus på nyuddannede sygeplejerskers arbejdsmiljø. Når vi siger, at vi gerne vil have 2.000 flere sygeplejersker, er det samtidig vigtigt at give nye sygeplejersker et godt introduktionsforløb. Vi har undersøgelser, der viser, at hvis man har givet en nyuddannet sygeplejerske en god introduktion, er der næsten 70 procent chance for, at vedkommende stadig er på afdelingen tre år efter.

- Hvis man derimod ikke har fået et ordentligt introduktionsforløb og ikke føler sig sikker i specialet, flytter man ofte videre. Det betyder meget for en sygehusafdeling, at man har ansatte, der bliver der i længere tid. 

- Endelig har vi i DSR stor bevågenhed på værnemidler og senfølger ved at bruge værnemidler. Vi kan se, at når sygeplejersker bruger værnemidler i lang tid, får de problemer med eksempelvis huden eller åndedrættet. 

Lærerig AMR-kampagne

Hvordan vil I som forbund gøre det mere attraktivt for jeres medlemmer at blive arbejdsmiljørepræsentant i 2021?

- Vi har næsten lige så mange arbejdsmiljørepræsentanter (AMR), som vi har tillidsrepræsentanter (TR). Det er rigtig flot, men vi må aldrig hvile på laurbærerne. Vi skal hele tiden tilbyde AMR'erne efteruddannelse og forskellige kurser, så de føler, at de er klædt ordentligt på til opgaven.

- Specielt under coronasituationen har vi været i tæt dialog med vores AMR'er. Når vi fra centralt hold holder møde Arbejdstilsynet og SSI, sørger vi for at informere dem med seneste nyt. Vi arbejder i DSR med rigtig mange niveauer i arbejdsmiljøsammenhæng, og alle arbejder med at påvirke arbejdsmiljøet i en god retning på de niveauer, man nu arbejder. I DSR's ledelse arbejder vi således på at forbedre arbejdsmiljøet ved at påvirke myndighederne.

 

Jeg ved godt, at ledere ikke kan ændre et arbejdsmiljø alene, men det er dem, der skal gå i front. Det kan forbedre arbejdsmiljøet, når ledere sætter arbejdsmiljøproblemer på dagsordenen, og at man gør noget ved det i fællesskab
Anni Pilgaard, næstformand, Dansk Sygeplejeråd

FH afholdt i 2019 Arbejdsmiljørepræsentanternes år, hvor fokus var på AMR’ernes rolle og rekrutteringsgrundlag. Hvad tænker I om udbyttet af denne kampagne?

- Vi var 90 AMR’er fra DSR, der deltog i kampagnen. Det var første gang, at AMR'er i DSR var samlet med så mange andre arbejdsmiljørepræsentanter. Jeg hørte fra vores egne deltagere, at de oplevede et stort fællesskab blandt AMR’erne i forhold til at kæmpe for et bedre arbejdsmiljø ude på arbejdspladserne.

- Det var interessant at se, at helt andre brancher og arbejdspladser end vores egne havde sammenlignelige udfordringer. Det var meget lærerigt for os at se, at selvom vores arbejde er helt forskelligt, var der sammenlignelige arbejdsmiljøudfordringer og forskellige måder at løse dem på.

Arbejdsmiljøet vigtigere end nogensinde før

Hvad bliver de store arbejdsmiljøtemaer eksternt i 2021?

- Vi er rigtig glade for, at der sidste år blev prioriteret flere midler til arbejdsmiljøindsatsen i Danmark. Arbejdstilsynet er i en årrække blevet beskåret meget. Vi er glade for, at vi nu har en regering, hvor vi kan se og mærke, at der sker en opprioritering på arbejdsmiljøområdet.

- Der er aftalt nye nationale arbejdsmiljømål, som skal rulles ud. Der er også nye midler til BFA-området, og det betyder, at arbejdsmiljøarbejdet kan accelerere yderligere. 

- Jeg forventer, at arbejdsmiljø kommer rigtig meget på dagsordenen de næste år – stærkt hjulpet på vej at coronasituationen, som jo har sat sit præg på, hvor sårbare vi er. Og hvor vigtigt arbejdsmiljøet er. Jeg tror virkelig på, at arbejdsmiljøet rykker endnu højere op på dagsordenen på den fælles agenda.

Når vi skriver 2022, håber jeg, at sygeplejersker oplever, at der er blevet taget hånd om alle de arbejdsmiljøudfordringer, coronaen har medvirket til. Det handler om at få den faglige stolthed, trivsel og arbejdsglæden tilbage
Anni Pilgaard, næstformand, Dansk Sygeplejeråd

Den nye OK-aftale på det regionale område lægger op til mere uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for både ledere og tillidsvalgte. Hvad forventer du dig af det?

- Det har stået højt på vores dagsorden at få indført en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Når lederne bliver uddannet i at håndtere arbejdsmiljøet, rykker det og gør en forskel.

- Jeg ved godt, at ledere ikke kan ændre et arbejdsmiljø alene, men det er dem, der skal gå i front. Det kan forbedre arbejdsmiljøet, når ledere sætter arbejdsmiljøproblemer på dagsordenen, og at man gør noget ved det i fællesskab.

Normalisering i 2022

Hvilke planer for arbejdsmiljøundersøgelser har I i 2021?

- I 2021 har vi sat en meget stor landsdækkende arbejdsmiljøundersøgelse i gang. Vi forventer, at resultaterne vil blive præget af coronasituationen. Undersøgelsen skulle vi oprindeligt ikke have lavet i år, men vi tænkte, at det ville være oplagt, når coronaen har skabt store forandringer for vores medlemmers arbejdsmiljø.

- I undersøgelsen vil der være en del corona-relaterede spørgsmål, som blandt andet går på organiseringen af arbejdet under krisen. Næsten 70 procent af sygeplejerskerne er blevet flyttet rundt mellem afdelingerne på grund af corona. Og det er ikke kun sket frivilligt. Nogle har endda oplevet at blive rykket rundt med 48 timers varsel, og vi har sygeplejersker, der har fået at vide, at de skulle møde ind på et andet sygehus 70 km væk.

LÆS OGSÅ: Q&A: Her er 3F's arbejdsmiljøstrategi for 2021

Hvad vil I som forbund have opnået på arbejdsmiljøfronten, inden vi skriver 2022?

- Der er ingen snuptagsløsninger til at få et bedre arbejdsmiljø. I februar 2020 før coronaen brød ud, havde sygeplejersker et presset arbejdsmiljø. Når vi skriver 2022, håber jeg, at sygeplejersker oplever, at der er blevet taget hånd om alle de arbejdsmiljøudfordringer, coronaen har medvirket til. Det handler om at få den faglige stolthed, trivsel og arbejdsglæden tilbage. I DSR kæmper vi for, at situationen bliver nogenlunde normaliseret igen, når vi går ind i 2022, forklarer sygeplejerskernes næstformand.

GDPR