Forslag skal sikre bedre arbejdsliv for regnbuefamilier: - Historisk, lyder det fra forening

20170811-111021-1-1920x1281we
World Pride afholdes i disse dage i København. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Et nyt forslag fra regeringen vil gøre det muligt for flere forældre i en regnbuefamilie at dele forældreorlov. Det er et historisk og meget vigtigt forslag, lyder det fra LGBT+ Danmark

Mens regnbueflag præger Københavns gader som del af Copenhagen Pride, lancerer regeringen nu et forslag om at sikre regnbuefamilier mulighed for at dele forældreorloven mellem flere forældre.

Det skriver Dagbladet Information.

Som reglerne om forældreorlov er i dag, er det kun barnets to retlige forældre, der kan dele orloven. Med regeringens nye forslag vil op mod fire parter i en forældrerelation kunne deles om orloven.

»Vi kan se, at der er flere og flere regnbuefamilier i alle mulige forskellige kombinationer og typer, hvor det er vanskeligt at tage ordentlig del i barnets opvækst fra start for enten medmor eller medfar, hvis ikke man er den retlige forælder,« siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard til Information.

»Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med forslaget kan udvide rettighederne for LGBTI-personer og sikre, at de kan nyde mindst lige så gode muligheder, som alle mulige andre.«

Forslaget fremlægges efter fælles forståelse med regeringens støttepartier. Den endelige model skal dog forhandles på plads med Folketingets partier.

Regnbuefamilier er en betegnelse for familier, som ikke består af en klassisk kernefamilie med far, mor og børn. De kan derimod se ud på mange forskellige måder, men fællesnævneren er, at mindst én af forældrene er LGBT+-person.

I sådanne familier kan det eksempelvis være et problem, at to homoseksuelle mænd får barn med en kvindelig veninde, men at kun to af de tre må dele orloven.

LGBT+ Danmark er begejstret for det nye forslag.

»Det er jo en historisk melding at give barselsrettigheder til mere end to forældre, og det er en historisk anerkendelse af regnbuefamiliers forhold. Så vi er meget glade. Det her vil jo give mange regnbuefamilier mulighed for at give deres barn en bedre start på livet,« siger sekretariatschef Susanne Branner Jespersen.

Hun mener dog fortsat, der er lang vej til reel ligestilling, da forslaget ikke løser regnbuefamiliernes grundlæggende udfordringer, som bunder i, at et barn kun kan have to retlige forældre:

»Det betyder jo, at der er forældre i regnbuefamilier, som ikke kan tage deres børn til lægen, som ikke kan få adgang til offentlige registre, og som, i tilfældet af at en forælder dør, står uden rettigheder til det barn, som man rent faktisk er forælder for.«

GDPR