FV19:
Danskernes dom: Dette parti kæmper mest for arbejdsmiljøet

20190507-233227-L-1920x1277we
De fleste partier vil gerne sikre et godt arbejdsmiljø, men danskerne mener, der er et parti, der gør det markant bedre end de andre. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Det kommer ikke bag på valgforsker Rune Stubager, at særligt et parti skiller sig ud i målingen.

Socialdemokratiet er det parti, som danskerne mener kæmper mest for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

Det viser en undersøgelse foretaget af Wilke for A4 Arbejdsmiljø.  

Knap en fjerdedel af danskerne anser Socialdemokratiet som det parti, der i størst omfang sætter et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen højt på prioriteringslisten.

Det glæder partiets arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

- Jeg har lagt rigtig meget arbejde i at få skabt en diskussion, men også en situation, hvor det er muligt at få et bedre arbejdsmiljø, siger han og fortsætter:

- Jeg er rigtig glad for, at det skinner igennem, at det er vores parti, som danskerne peger på er dem, der tager mest hånd om at forbedre arbejdsmiljøet, siger han.

Artiklen fortsætter efter grafikken 

Enhedslisten og SF er de partier, som scorer næsthøjest i undersøgelsen. 11 procent af danskerne mener, de to partier klarer sig bedst i forhold til at sikre et trygt arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

Valgforsker: Ikke overraskende

Det kommer ikke bag på valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet, at mange vælgere anser Socialdemokratiet som det parti, der gør mest for at sikre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

- Socialdemokratiet har jo en historie, der er knyttet til arbejderbevægelsen, hvor de kæmper for de ansattes sag, og særligt ansatte med kortere uddannelser, der har mere udfordrende job. I det lys er det ikke så overraskende, at de ligger nummer ét i målingen, siger Rune Stubager.

Socialdemokratiet har igennem partiets historie været kendetegnet som et arbejderparti, som har haft tradition for at trække mange stemmer blandt lønmodtagerne.

Ifølge Rune Stubager ligger partiet godt til som landets største arbejdsmiljøparti, men han påpeger dog også, at tilslutningen til arbejdsmiljøområdet er under partiets tilslutning i de generelle målinger.

I den seneste meningsmåling står partiet til at få 27,2 procent af stemmerne. Det fremgår af Berlingskes Barometer fra den 2. juni 2019.

V: Godt arbejdsmiljø kræver rugbrødsarbejde

Venstre er derimod ikke et parti, som danskerne har meget tiltro til vil sikre arbejdsmiljøet på landets arbejdspladser. Kun hver 20. adspurgte dansker i undersøgelsen mener, at partiet er det bedste til at sikre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

Selv mener Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen, at partiet har leveret klare resultater på området.

- Jeg synes bestemt, vi har leveret resultater og fået landet en rigtig god aftale, der kan bringe os videre herfra, for ja, vi skal forbedre arbejdsmiljøet, og det kræver politisk rugbrødsarbejde, siger Hans Andersen.

Lige inden folketingvalget blev udskrevet, blev der indgået en bred aftale på Christiansborg, der tilfører Arbejdstilsynet 460 millioner kroner over de næste tre år.

Hans Andersen (V) håber ikke, meningsmålingen er et udtryk for, hvor vælgerne sætter deres kryds om to dage. Og han har en klar opfordring til vælgerne om, at de bør notere sig, hvad aftalen indeholder inden da.

- Jeg synes, at vælgerne skal orientere sig i den aftale, vi har lavet, for vi er jo enige med mange partier i, at vi skal gøre mere for at forbedre arbejdsmiljøet, siger han.

Nedslidning og pension er to emner, der har fyldt meget i valgkampen. To dage før valget bliver afgjort på onsdag, er arbejdsmiljø endnu ikke et emne, der har fyldt specielt meget i valgkampsdebatten.

Valgforsker Rune Stubager undrer sig ikke over, at kun fem procent af danskerne mener, at Venstre er det parti, der kæmper mest for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladserne.

- Det er ikke på arbejdsmarkedspolitikken, Venstre traditionelt har stået stærkt. Målingen er i pagt med det klassiske billede af, hvem der er kendt for at være bedst til at forbedre forholdene for lønmodtagerne, siger han. 

GDPR