Voldsomt arbejde: Vil have fængselsbetjente med PTSD sidestillet med soldater

20200701-220115-4-1920x1279we
Både SF, Enhedslisten og DF mener, at fængselsbetjente og betjente bør sidestilles med soldaterveteraner. Regeringen brugte sidste år 580 millioner kroner på veteranindsatsen. (Arkivfoto) Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Partier og fængselsforbund vil sidestille fængselsbetjente med soldaterveteraner efter voldsom tendens.

De danske fængsler har udviklet sig til så voldsom en arbejdsplads, at 13,5 procent af fængselsbetjentene opfylder diagnosekravene for PTSD. Det viste en rapport fra forskningscenteret VIVE i september.

- Det er en katastrofe. Det skal vi ikke bare acceptere som en erhvervsrisiko, og det skal vi politisk gøre noget ved, for det er faktisk ikke til at bære, siger Kristian Hegaard, retsordfører for de Radikale, til Radio4.

LÆS OGSÅ: Formand for Fængselsforbundet: Virker udbud og efterspørgsel slet ikke i staten? 

Rapporten var bestilt af Justitsminister Nick Hækkerup (S), der samtidig satte Kriminalforsorgen i gang med en række initiativer til at hjælpe PTSD-ramte fængselsansatte. Det er bare ikke nok, fordi der ikke er fulgt ekstra penge med, mener Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

- Regeringen har lanceret nogle initiativer, som de mener er gratis; de skal i hvert fald holdes inden for den nuværende ramme. Jeg har svært ved at se, at vi kan få en bedre indsats med nul kroner, og derfor er det ikke nok, det regeringen har gjort, siger hun til Radio4.

Både SF, Enhedslisten og DF mener, at fængselsbetjente og betjente bør sidestilles med soldaterveteraner. Regeringen brugte sidste år 580 millioner kroner på veteranindsatsen.

Og det er i høj grad nødvendigt nu, påpeger Mette Nielsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet.

- Der er jo ikke forskel på diagnosen. Og familierne lider jo på samme måde som soldaternes familier. Vi arbejder sådan set også for staten, og nogle med PTSD vil føle, at de har været i krig i de år, de har været ansat, siger hun til Radio4.

Konservative, Venstre og Radikale er åbne overfor at give flere penge og rettigheder, hvis Kriminalforsorgen ønsker det. Partierne nævner bedre rekruttering, penge under uddannelse, et akutcenter med fagpersonale, flere ansatte, fast opfølgning på de ansatte og årlige sundhedssamtaler som mulige løsninger.

Tidligere fængselsbetjent Martin Esberg har PTSD og blev så syg, at han ikke længere kan arbejde.

- Der skal være nogen, der siger til de folk, der bliver syge: du skal henvende dig her. Jeg håber, de får den her veteranordning op at køre, som man har i forsvaret, siger han.

Spørger man hos Kriminalforsorgen, siger direktør Ina Eliasen, at de kan “nå rigtig langt” med det, de allerede har sat i gang.

- Jeg synes, vi har sat de rigtige ting i gang, og vi må også se, hvilken effekt det får. Man kan altid skrue op og ned, men det vigtigste budskab er, at vi skal skrue alt det op vi kan for forebyggelsen, siger Ina Eliasen til Radio4.

GDPR