Arbejdsmiljøchef: Asbest er fortidens synder - der er brug for en fælles indsats

GetImage-top
Asbest er en af fortidens synder, lyder det fra Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri. Foto: Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I Dansk Byggeri er man glade for samarbejdet med fagforbundet 3F, som nu er endt med en fælles målrettet indsats mod asbest i bygge- og anlægsbranchen. 20 anbefalinger er afleveret til ministeren.

Asbest er farligt, i værste fald livsfarligt. I Dansk Byggeri er vi ikke i tvivl om, at ingen håndværkere og byggeanlægsarbejdere skal udsættes for asbest, når de er på arbejde. Det kræver, at både mestre og medarbejdere skal kunne identificere asbest og beskytte sig mod det.

Derfor er vi glade for, at samarbejdet mellem Dansk Byggeri og 3F nu er endt med en fælles målrettet indsats med støtte fra alle partier i Folketinget.

LÆS OGSÅ: "Godt arbejdsmiljø kræver, at vi ændrer adfærd"

De seneste år har der været stort politisk fokus på asbest. Det har vi kunnet mærke i Dansk Byggeri, både i den arbejdsgruppe den tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nedsatte for at se på indsatsen, og i det daglige arbejde på byggepladser, renoveringsprojekter og ved nedrivningsopgaver.

Asbest er en af fortidens synder. Det var tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der i foråret 2017, bad arbejdsmarkedets parter om at komme med bud på, hvordan man kan nedbringe antallet af udsatte medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen.
Siden har parterne i enigt fællesskab afleveret 20 anbefalinger til ministeren.

Dansk Byggeri er meget tilfreds med både anbefalingerne og det gode samarbejde, der har været mellem parterne i arbejdsgruppen. Anbefalingerne ligger bag den politiske aftale om asbest, som er indgået mellem alle Folketingets partier.

Vi peger blandt andet på, hvor vigtigt det er med gode forundersøgelser, så asbest kan identificeres. Og hvordan viden om asbest bør udbredes via gode vejledningsmaterialer og en bred kommunikationsindsats, hvor vi sikrer at alle, herunder både bygherrer, projekterende og de nye håndværkere, ved, hvor det farlige materiale gemmer sig, og hvordan det skal håndteres.

Arbejdet er allerede i gang. Dansk Byggeri og 3F har i regi af Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg sat en række af initiativerne i værk. Et arbejde, der vil fortsætte de kommende år.

Derudover sætter Arbejdstilsynet nu gang i nogle af de andre initiativer, blandt andet et servicetjek af asbestreglerne. Og i Dansk Byggeri ser vi meget frem til at deltage i det arbejde.

Som sagt er det vigtigt for os, at ingen håndværkere kommer i kontakt med asbest i forbindelse med arbejde i bygge- og anlægsbranchen. Vi mener dog ikke, at det er en realiserbar løsning at fjerne al asbest i danske bygninger, sådan som det har været fremme i debatten. Der er slet ikke videnskabeligt belæg for, at det vil nedbringe antallet af asbestudsatte i byggeriet.

Selv hvis det overhovedet er muligt at identificere alle bygninger med asbest, vil det sandsynligvis betyde, at asbest blev spredt endnu mere i forbindelse med for eksempel renoveringsopgaver - med alt hvad det indebærer af ekstra risiko for vores medarbejdere.

I stedet ser Dansk Byggeri det som organisationernes opgave at klæde de projekterende, bygherrerne, arbejdsgiverne og håndværkerne ordentligt på, så de både kan identificere asbest såvel som beskytte sig mod det, når de støder på det.

Det er også et vigtigt budskab, at bygherrer og projekterende skal tænke det ind allerede i projekteringsfasen, hvis der er asbest i renoveringsprojekter og ved nedrivningsopgaver.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR