Årets Tillidsrepræsentant 2021: Jernhårde kolleger bøjede sig for bløde værdier

IMG_9073
René Bøhm Jensen blev som den første kåret som Årets Tillidsmand sidste år ved en prisfest i DR Koncerthuset. Til efteråret kårer A4 Medier igen årets 'TR'. Foto: Foto: Eno Krogh/A4
23. aug. 2022 06.00
René Bøhm Jensen blev sidste år belønnet for sin kamp for ligestilling på sin arbejdsplads DR. Da han sidste år blev den første modtager af prisen som ’Årets Tillidsrepræsentant’, betød anerkendelsen meget for ham, for det er ikke altid nemt at være LGBT+-person i metalbranchen. Til efteråret sætter A4 Medier igen fokus på tillidsrepræsentanternes store betydning.

René Bøhm Jensen er ikke kendt som en, der holder sin mund. Og som LGBT+-person i metalbranchen har det ofte givet ham verbale hug.

Men sidste efterår blev projektlederen i DR Medieteknik hyldet for at sige sin mening. Hans markante indsats for ligestilling og inklusion på arbejdspladsen blev belønnet med titlen ’Årets Tillidsrepræsentant’.

LÆS OGSÅ: A4 kårer Årets TR 2022: Nu kan du indstille din kollega til fornem pris

Bøhm modtog prisen på sin hjemmebane i DR Koncerthuset på Amager i København, hvor A4 Medier var vært for prisfesten. Foran 328 indstillede tillidsrepræsentanter fra alskens faggrupper fra hele landet modtog René Bøhm Jensen som den første prisen i 2021.

Med i prisen fik Bøhm en check på 25.000 kroner til kollegernes faglige klub i DR, Dansk Metal Klub 317, og prisen blev overrakt af daværende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S).

”Det kom som en stor overraskelse for mig. Og jeg blev både rørt og stolt, for jeg synes, at det var et stærkt felt, jeg var oppe imod,” siger René Bøhm Jensen.

Gør det trygt at gå på job

55-årige René Bøhm Jensen kan i år fejre sit 30-års jubilæum i DR, hvor han har været tillidsrepræsentant i seks år.

Det skyldes i høj grad hans arbejde for ligestilling på arbejdspladsen, at juryen pegede på ham. Bøhm fremhæves for at have gjort det mere trygt for kollegerne at gå på job og for at have knyttet DRs medarbejdere og ledelse tættere sammen.

”Det betyder meget for mig, at vi alle sammen på vores arbejdspladser skal være inkluderende over for alle, uanset race, seksualitet, religion eller etnicitet. Vi er alle ens på arbejdspladsen, og vi skal dømmes ud fra kompetencer. Ikke ud fra, hvordan vi ser ud, siger René Bøhm Jensen.

Fra scenen anerkendte beskæftigelsesministeren tillidsrepræsentanternes store betydning for det danske arbejdsmarked. Og Tesfaye sendte Bøhm en særlig hilsen for at turde stille sig frem:

”Det er ikke nogen selvfølge, at man har rettigheder og indflydelse på arbejdspladsen. I mange andre lande må de ansatte bare acceptere vilkårene ovenfra. Sådan er det ikke i Danmark. Og det er på grund af folk som jer. I er på mange måder rygraden i det danske samfund. Der er i hele landet en dyb taknemmelighed over, at nogle rent faktisk stiller sig frem og tager øretæverne”, lød det fra Mattias Tesfaye.

Dagen efter festen i Koncerthuset ringede formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard til René Bøhm Jensen. Hun roste også hans indsats som tillidsmand.

”Det blev jeg da stolt af,” siger René Bøhm Jensen og fortsætter: ”Jeg er ikke typen, der holder min mund. Og prisen har bekræftet mig i, at det er rigtigt at sige fra, selvom det kan give nogle slag.”

Ligestilling er en mærkesag

Som LGBT+-person i metalfaget ved René Bøhm Jensen, hvad det vil sige at tilhøre en minoritetsgruppe. Kampen for at forebygge krænkende adfærd har altid haft været en høj prioritet for ham.

Konkret har det udmøntet sig i udformningen af DR's adfærdskodeks, som René Bøhm Jensen har bidraget til med indspark, der har skabt en forandret arbejdsplads.

DR’s politik for forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd beskriver – blandt meget andet – vigtigheden af den gode tone og den enkeltes rolle og ansvar for en tryg arbejdspladskultur. Og ikke mindst, hvordan medarbejdere kan reagere, hvis de bliver udsat for krænkende adfærd.

René Bøhm Jensen er overbevist om, at DR’s adfærdskodeks har haft en positiv effekt.

”Der er ingen tvivl om, at tonen er blevet bedre i huset. DR har desværre tidligere haft nogle kedelige sager, men det er der blevet taget hånd om nu. Ledelsen har taget ansvar, og der er virkelig blevet ryddet op i tingene”, mener tillidsrepræsentanten, der som eksempel blandet andet nævner Sofie Lindes tale ved Zulu Comedy Galla i september 2020, hvor hun kom med opsigtsvækkende udtalelser om sine oplevelser med sexchikane og krænkelser i DR.

Talen satte gang i en regulær MeToo-lavine. Og sidste år stod en række tidligere sangere i DR Pigekoret frem og kritiserede et seksualiseret og grænseoverskridende miljø gennem mange år.

LGBT+-person i metalbranchen

Ligestilling har været en mærkesag for René, siden han for seks år siden blev valgt som tillidsrepræsentant på DR. Ifølge ham har det specielt i industrien været svært at snakke om.

”Det er ikke altid nemt at være LGBT+-person i metalbranchen. Der har været en tendens til, at det her med inklusion på arbejdspladsen er noget, vi ikke taler om,” siger René Bøhm Jensen.

I 2016 undersøgte de daværende hovedorganisationer LO og FTF sammen med Akademikerne (AC) trivslen blandt arbejdsmarkedets LGBT+-personer. Kun cirka halvdelen følte dengang, at de kunne være åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen.

Ligestillingsministeriets tilsvarende undersøgelse tre år senere viste, at 69 procent af de adspurgte følte, at de ”i høj grad” kunne fortælle kollegerne om deres seksualitet. Blot 12 procent af de adspurgte følte ”slet ikke” eller ”kun i ringe grad”, at de kunne være åbne om deres seksualitet overfor kollegerne.

René Bøhm Jensen føler, at de senere års øgede fokus på ligestilling, har gjort det lettere at diskutere emnet med kollegerne. Og titlen som Årets Tillidsrepræsentant har blot forstærket det.

”Familie, venner og kollegaer har lykønsket mig. Men folk fra andre fagforbund har også anerkendt min indsats. Prisen har i det hele taget givet anledning til at diskutere inklusion på arbejdspladserne,” siger René Bøhm Jensen.

Pengepræmien på 25.000 kroner er stadig urørt, da coronapandemien kom på tværs. Men sidste års prismodtager har en plan for, hvad pengene skal bruges til.

”Vi vil lave et arrangement i DR, hvor vi igen sætter fokus på ligestilling og inklusion på arbejdspladsen. Der skal være plads til alle.”

Indstil din kollega som Årets Tillidsrepræsentant 2022 inden 23. september på hjemmesiden www.a4tr.dk