Udskiftning i Finansforbundet: "Skilsmisse" mellem hovedbestyrelse og mangeårig formand

Formand_Kent_Petersen_2
Kent Petersen har været formand for Finansforbundet siden 2014. Foto: Finansforbundet
Kent Petersen vil blive husket som en fornyer, men efter to årtier i toppen af Finansforbundet er det tid til en anden fornyelse. Det mener forbundets hovedbestyrelse, der allerede har peget på, hvem den foretrækker som ny formand.

Tirsdag udgik en noget usædvanlig pressemeddelelse fra Finansforbundet. 

Kent Petersen, der i to årtier har siddet i formandskabet - og som formand siden 2014 - genopstiller ikke på posten. Heller ikke næstformand Michael Budolfsen vil være på stemmesedlen, når Finansforbundet holder landsmøde til september. 

Det usædvanlige består i, at det sker "på baggrund af drøftelser med hovedbestyrelsen om succession og fornyelse".

"Hovedbestyrelsen har givet Kent Petersen og Michael Budolfsen et vink med en vognstang om, at de egentlig gerne må forlade deres poster. Finansforbundet og formandskabet er vokset fra hinanden. Man kan kalde det en skilsmisse," siger A4's faglige kommentator Gitte Redder. 

"Det er en civiliseret skilsmisse, der foregår stille og roligt. Men i en skilsmisse er der altid en såret part, og i det her tilfælde er det Kent Petersen," siger Gitte Redder i podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'. 

Var selv fornyeren

Finansforbundet har "enormt meget at takke Kent og Michael for", lyder det i en samlet udtalelse fra hovedbestyrelsen, der fortsætter:

"Som samlet politisk ledelse er vi over for medlemmerne hele tiden forpligtet til at kigge fremad, og i vores snakke om fornyelse og succession er vi i fællesskab nået frem til, at det er det rette tidspunkt for nye kræfter i formandskabet ved landsmødet i september."

Et flertal i hovedbestyrelsen har ønsket at modernisere og forny Finansforbundet og har ikke set Kent Petersen og Michael Budolfsen som de rette til at sidde i spidsen, siger Gitte Redder: 

"Så har de selv valgt at tage deres gode tøj og forlade forbundet i god ro og orden, og uden der bliver smækket med dørene. Sådan er finansfolk jo som hovedregel."

Kent Petersen vil dog alligevel blive husket som en fornyer og en "markant formand", fortæller den faglige kommentator.

LÆS OGSÅ: Stor opbakning og et markant "ja" markerer slutningen på finanssektorens OK-forhandlinger

"Han har ført Finansforbundet gennem både finanskrisen og transformationen til et digitalt bankvæsen. Da Kent Petersen begyndte i formandskabet stod vi stadig i kø i banken for at hæve penge. Her har han været en succes," siger Gitte Redder, der også fremhæver en række overenskomster med "nordkoreanske" afstemningsresultater med ja-procenter over 90.

Næstformand Michael Budolfsen fortsætter efter landsmødet i en stilling som menig medarbejder, hvor han skal have fokus på det internationale arbejde og særligt interessevaretagelse inden for EU-systemets regulering af finanssektoren. 

Ny formand kørt i stilling

Selvom magtskiftet i Finansforbundet foregår ganske udramatisk, er nyheden alligevel kommet som et chok for mange i resten af fagbevægelsen, vurderer Gitte Redder. 

Her vil man huske Kent Petersen som "den blå dreng i klassen", der trak sig som næstformand for FTF i protest mod planerne om en fusion med LO. Han har markeret sig stærkt på sin mærkesag om, at fagbevægelsen skal være politisk uafhængig og ikke "ligge i ske" med Socialdemokratiet.

Men sonderingerne om i stedet at melde Finansforbundet ind i den akademiske hovedorganisation AC blev ved sonderingerne. Og i april 2022 stod Kent Petersen også i spidsen for, at Finansforbundet blev en del af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). 

LÆS OGSÅ: 55.000 finansansatte valgte til sidst FH: "Det gør ondt på AC"

Det er en del af hans eftermæle, der utvivlsomt vil bidrage til de forventeligt meget pæne taler fra kollegerne i FH's forretningsudvalg, når Kent Petersen holder afskedsreception, mener Gitte Redder.

En ny formand er allerede kørt i stilling. Hovedbestyrelsen anbefaler nemlig i samme ombæring at vælge Dorrit Groth Brandt som formand. 

Den 56-årige "Nordea-veteran" har været fagligt aktiv siden 2007 og sidder i øjeblikket i hovedbestyrelsen udover hendes post som formand for Finansforbundet i Nordea.

"Jeg er ikke blevet bedt om at udfylde Kents sko. Jeg har mine egne (sko), og med dem vil jeg træde nye stier, hvis de delegerede vælger mig som formand," skriver Dorrit Groth Brandt på LinkedIn