HK’s medlemstal rasler ned: Formand afviser, at det er et forbund i krise

20220501-185304-L-1920x1280we
HK har mistet omtrent 40.000 medlemmer i løbet af det seneste årti. Forbundsformand Anja C. Jensen afviser dog, at HK er i krise. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anja C. Jensen kalder nye tal, der viser, at fagforbundet har mistet tusinder af medlemmer på et år, for trælse.

Formand for HK Anja C. Jensen mener ikke, at der er krisetegn i det fagforbund, hun står i spidsen for. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser ellers, at af de 12.000 medlemmer, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har mistet i perioden fra 2022 til 2023, er 7.000 nu tidligere medlemmer af HK/Danmark.

“Det er selvfølgelig trælse tal, det er megairriterende. Men jeg mener ikke, at det er et krisetegn,” siger Anja C. Jensen.

Anja C. Jensen fremhæver, at man har landet et godt resultat ved forårets overenskomstforhandlinger, og at undersøgelser viser, at HK generelt har et godt ry - både blandt sine medlemmer og i offentligheden generelt.

LÆS OGSÅ: Nye medlemstal: FH fortsætter blødningen, Det Faglige Hus vokser, og organiseringsgraden er faretruende tæt på 50   

Anja C. Jensen er heller ikke i chok over tallene for resten af FH-fagbevægelsen, der ligeledes oplever faldende medlemstal.  

“Hver gang de her tal kommer, er det en øjenåbner. Nu skal vi sammen med resten af fagbevægelsen kigge på, hvad vi kan gøre bedre,” siger Anja C Jensen, selvom HK ifølge tallene fra Danmarks Statistik har mistet over 40.000 medlemmer siden 2013.

Ifølge HK er der dog også sket en fejl i indberetningen til Danmarks Statistik. Fagforbundet oplyser således til A4 Medier, at det i 2023 har oplevet et fald i kontingentbetalende på 3.446 medlemmer og et fald i arbejdsmarkedsaktive på 3.596 medlemmer - og altså ikke 7.000 arbejdsmarkedsaktive medlemmer. 

Den brændende platform

At få vendt udviklingen i medlemstallene var imidlertid en bærende del af Anja C. Jensens kampagne, da hun blev valgt som formand for HK tilbage i 2021 efter et tæt kampvalg. 

Her sagde hun, at medlemstallene var den “brændende platform”, som hendes kandidatur stod på. 

Og selvom Anja C Jensen afviser, at HK er i krise, mener hun bestemt stadigvæk, at der er ild i medlemsdagsordenen. 

“Platformen er stadigvæk brændende varm. Vi kigger formentlig hen mod en kongres, der kommer til at handle om vores strukturer og vores opbygning. Så der er masser af arbejde foran os,” siger Anja C. Jensen.

HK-formanden påpeger dog også, at der på nogle områder er lys for enden af medlemstunnellen, og fremhæver, at forbundet har lagt en stor og succesfuld indsats i at organisere elever på erhvervsuddannelserne. 

Kontingentet spøger

Der er dog én markant forskel på elever og erhvervsaktive. Hvor et medlemskab af HK koster 30 kroner om måneden for elever, ligger standardprisen for en fuldtidsansat på 1.004 kroner om måneden for fagforening og a-kasse.

Og netop kontingentet har i mange år været en stor debat internt i HK. Det har blandt andet ledt til, at man sidste december vedtog, at lavtlønnede HK’ere får et afslag i prisen. 

LÆS OGSÅ: HK vedtager ny kontingentmodel med lønsikring på tværs af sektorer og rabat til lavtlønnede 

Anja C. Jensen afviser ikke, at kontingentet kan være en forklaring på medlemsfaldet. Alligevel er hun umiddelbart afvisende over for at sænke kontingentet. 

“Det koster mange penge at vedligeholde overenskomster. Det koster mange penge at deltage i arbejdet omkring vores uddannelser, at sikre et ordentligt arbejdsmiljø og at påvirke politikerne. Og det koster rigtig mange penge at sænke kontingentet. Så det gør vi ikke bare lige,” slår hun fast.

Hvor længe skal platformen brænde?

Selvom Anja C. Jensen anerkender, at den platform, hun blev valgt på i 2021, stadigvæk brænder, vil hun ikke sætte ord på, hvornår hun vil mene, at hun har indfriet sine ambitioner som HK-formand. 

“Jeg kan ikke love, at jeg på hverken et, to eller fem år kan vende medlemsudviklingen, men jeg kan kæmpe for, at det går i den rigtige retning,” siger hun og konkluderer:

“Det går i den rigtige retning.”

HK oplyser til A4 Medier, at man via FH har bedt Danmarks Statistik om at rette tallet for medlemsfaldet, som ifølge HK altså er forkert.  

GDPR