Fagforbund vil vente med ligelønspulje:
Vi skal ikke have en anden verdenskrig blandt offentlige ansatte

20210722-160349-L-1920x1280we
Sygeplejerskerne strejker lige nu. De er utilfredse med de lønstigninger, som de var stillet i udsigt for de kommende år. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
29. jul. 2021 09.18
Sygeplejerskernes konflikt og politiske forhandlinger om flere lønkroner til offentligt ansatte skal skilles ad, lyder det fra flere fagforbund som en reaktion på Enhedslistens forslag om en ligelønspulje.

Enhedslisten slår igen på tromme for en ligelønspulje på fem milliarder kroner, der skal være med til at løse ligelønsproblematikken og komme både sygeplejersker og andre faggrupper, der føler sig lavt lønnet, til gode.

LÆS OGSÅ: Skipper lover milliarder til ligeløn i kvindefag - men vil ikke fordele dem: 'Du får mig ikke til sige om sygeplejersken er mere værd end sosu'en'

Flere fagforbund hilser i dagens udgave af Politiken forslaget velkomment, men de understreger samtidig, at sygeplejerskernes konflikt og politiske forhandlinger om flere lønkroner til offentligt ansatte skal skilles ad.

FOA-formand Mona Striib, der blandt andet organiserer landets sosu'er, vil have politikerne til at afvente konklusionerne fra en lønstrukturkomité. Hun opfordrer samtidig til, at regeringen får nedsat komitéen hurtigst muligt. Ifølge Mona Striib er komitéen vigtig, fordi den skal se på ikke bare sygeplejerskerne, men derimod flere faggrupper på tværs af sektorer i det offentlige.

- Hvis man kun analyserer på én faggruppe uden at have de andre med, som er i præcis samme båd, får vi nærmest en anden verdenskrig blandt offentlige ansatte, siger FOA-formanden til Politiken.

Avisen har også talt med blandt andre Jordemoderforeningen og Fagbevægelsens Hovedorganisation, og også her er meldingen, at sygeplejersker og arbejdsgivere i første omgang skal blive færdige med deres konflikt. Herefter kan arbejdet med en lønstrukturkomité begynde.

Også Dansk Sygeplejeråd vil have en lønkomité. Det på trods af, at en sådan komité faktisk var en del af den mæglingsskitse, som et flertal af sygeplejersker stemte nej til og derved udløste den konflikt, der nu kører på femte uge. Formand Grete Christensen siger dog til Politiken, at hun samtidig også vil have et klart signal fra politikerne om, at de har penge klar nu og her - også selvom komitéen endnu ikke er kommet med sine anbefalinger.