Sophie Løhde: "I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder"
Forebyggelse er en central og vigtig dagsorden, som der skal være et større fokus på fremadrettet.
Så klart tegner indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) sin vision for fremtidens forebyggelsesindsats i Danmark.
"Grundlæggende handler det jo om at sikre flere gode leveår og dermed også mindre ulighed i sundhed. Og det er med streg under gode leveår, fordi målet er jo ikke blot at leve så længe som muligt, men også at vi har gode leveår, og dermed at man kan have et godt og aktivt liv, og at man kan blive på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen. Så vi kan undgå, at folk bliver så syge, at man får behov for behandling i sundhedsvæsenet," siger Sophie Løhde til A4 Sundhed.
Tilmeld dig A4 Sundheds gratis nyhedsbrev
For sundhedsministeren er det en vigtig pointe, at en styrket forebyggelse ikke kun skal tænkes ind i sundhedsvæsenet. Hun lægger derfor op til en tværministeriel tilgang til at fremme folkesundheden.
"Fordi rigtig meget forebyggelse starter langt væk fra sundhedsvæsenet. Det handler jo også om, hvordan vi laver arbejdsmarkedspolitik, uddannelsespolitik, skolepolitik og transportpolitik. I virkeligheden skal vi jo være bedre til at tænke forebyggelse ind flere steder," siger Sophie Løhde.
Netop ønsket om at få forebyggelse tænkt bredt ind politisk har flere organisationer - blandt andet Forebyggelsesalliancen og Dansk Arbejdsgiverorganisation - også foreslået, eksempelvis i form af nationale målsætninger for forebyggelsen og folkesundheden frem mod 2035 med inspiration fra klimaloven.
"De idéer og tanker tager jeg også positivt imod. Altså idéen om at fastlægge mål for sundheden er jo ikke ny. Vi har allerede nationale mål, og jeg er også klar til at diskutere, hvordan vi i højere grad kan tænke forebyggelse ind - ikke kun i forhold til vores sundhedsvæsen, men også bredere," siger Sophie Løhde.
Kommuner kan og skal ikke løse opgaven alene
I samme åndedrag nævner Sophie Løhde kommunerne, som i dag sidder med den primære forebyggelsesindsats.
Hun kalder det en "kommunal kerneopgave at skabe gode rammer for borgernes sundhed og trivsel":
"Men kommunerne kan jo ikke - og de skal heller ikke - løse den opgave alene," siger Sophie Løhde.
På et overordnet plan ser du så forebyggelsesindsatsen blive forankret mere centralt, eller skal den i højere grad styrkes ude i det nære hos kommunerne?
"For mig er det egentlig ikke et enten eller - det er et både og. For jeg tror, en af forudsætningerne for også at få styrket forebyggelsesindsatsen ude lokalt og nært, det handler om, at vi nationalt også tager et øget ansvar for forebyggelsesdagsordenen, som, jeg synes, er ekstremt vigtigt politisk," siger Sophie Løhde.
Nye nikotinprodukter, nye udfordringer
Når Sophie Løhde ser tilbage på de seneste 10-15 års forebyggelsesindsats i Danmark, påpeger hun, at selvom danskerne stadig ryger og drikker for meget, så er "der sket rigtig meget på den front".
"Men vi er jo på ingen måde i mål, og der er jo fortsat nogle store udfordringer," siger Sophie Løhde.
Så det er primært tobak og alkohol, du tænker på, når du siger, at forebyggelsen skal styrkes?
"Ikke kun. Men rent faktuelt, så er det de to faktorer, der forklarer cirka halvdelen af uligheden i dødelighed. Men vi kan heller ikke 'nøjes med' kun at fokusere på tobak og alkohol," siger Sophie Løhde og nævner overvægt som et andet fokusområde for regeringen.
Generelt er indenrigs- og sundhedsministeren dog mest opmærksom på, at unge mennesker får oparbejdet sunde vaner, da "de vaner vi får i barndommen og ungdommen ofte hænger ved".
De mest nærliggende forebyggelsesudfordringer her kommer ifølge Sophie Løhde som følge af den "kæmpe stigning" af forskellige nikotinprodukter, der er kommet på markedet i de senere år. Produkterne medfører ifølge ministeren et behov for hele tiden at justere forebyggelsesindsatserne.
"For eksempel puffbars med helt forfærdeligt høje mængder af skadelig nikotin, som bekymrer mig rigtig meget, og som vi jo også har været optaget af at sætte ind overfor, men som vi aldrig nogensinde tidligere har diskuteret, fordi produkterne ikke fandtes," siger Sophie Løhde.
Konkret er hun meget optaget af, hvordan aldersgrænser kan håndhæves mere effektivt.
"For enhver kan jo se, at der er rigtig mange under 18 år, som køber smøger eller andre nikotinprodukter. Og det er næppe deres forældre, der har købt dem for dem," siger Sophie Løhde.
Opfordring til samarbejde mellem offentlige og private
I de seneste måneder er der kommet stort fokus på det potentiale, der gemmer sig i en styrket forebyggelsesindsats - blandt andet ved en række udspil fra forskellige organisationer.
Sophie Løhde ser positivt udspillene og nævner Danmarks Almene Boliger, Dansk Arbejdsgiverorganisation og Kommunernes Landsforening som eksempler. I forlængelse heraf nævner hun, at både private og offentlige aktører har en rolle i at forbedre forebyggelsen i Danmark.
Og netop samspillet mellem det offentlige og private bragte Camilla Thind Sunesen, sundhedsdirektør i Danica Pension, som er blandt de største private tilbydere af forebyggende indsatser, op i et interview med A4 Sundhed tidligere på ugen.
"Jeg savner nogle konkrete rum, hvor vi sætter os ned og får præcis sagt, hvilke roller skal hvem spille, og hvordan gør vi. Også så vi ikke ender ude i nogle af de her clashes, som vi har set. For eksempel på børnepsykiatriområdet," sagde Camilla Thind Sunesen.
Sophie Løhde, hvad tænker du om at inddrage pensionskasserne mere strukturelt i forebyggelsesarbejdet?
"Jeg synes i det hele taget, at det er positivt, at aktører gerne vil være med til at påtage sig et medansvar og dermed jo også engagerer sig i danskernes sundhed, uanset om man repræsenterer en pensionskasse, arbejdsgiver- eller lønmodtagerorganisation eller noget helt fjerde for den sags skyld."
"Fordi vi vil jo gerne være med til at skabe nogle bedre rammer for, hvordan vi kan leve et godt liv. Og noget af det, jeg synes kunne være interessant at arbejde videre med, det er måske i virkeligheden også i højere grad partnerskaber på tværs af det offentlige og det private," siger Sophie Løhde.
Så du er åben overfor, at der skal laves nogle rum, hvor den her diskussion kan finde sted?
"Ja, jeg ser det som en opfordring til også at tænke i offentlig-private partnerskaber. Og det, synes jeg, er spændende tanker, som jeg tager positivt med, og som vi også gerne vil arbejde videre med i regeringen," siger Sophie Løhde.