Tesfaye afviser definitivt akutpakke til erhvervsskolerne - men vil indkalde til forhandlinger om taxameter
Massefyringer, lav søgning samt slidt og forældet udstyr er virkeligheden på erhvervsskolerne og en rigtig dårlig cocktail, som ikke ligefrem får flere til at vælge en erhvervsuddannelse (EUD).
Sådan lød begrundelsen for, at uddannelsesordfører for SF Astrid Carøe sammen med sin partifælle beskæftigelsesordfører Karsten Hønge har indkaldt børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om situationen på erhvervsskolerne, efter at A4 Uddannelse har berettet om 800 afskedigelser og ikke genbesatte stillinger på landets erhvervsskoler i 2022.
LÆS OGSÅ: SF indkalder Tesfaye til samråd om massefyringer på erhvervsskolerne
"Vi er bekymrede for, hvornår det sker noget. Vi bliver bekymrede, når der sker massevis af fyringer, og at ministerens svar er, at der ikke skal flere lærere til. Det tyder ikke på, at ministeren vil gøre noget her og nu," lød det fra Astrid Carøe til torsdagens samråd.
"EUD kan ikke leve af ord alene," supplerede Karsten Hønge.
Ingen hjælpepakke til erhvervsskolerne
Mattias Tesfaye holdt dog fast i, at problemet ikke er fyringerne, men manglende ansøgere til erhvervsuddannelserne, der i år har oplevet et fald på seks procent i søgningen fra grundskolen sammenlignet med sidste år.
"800 fyringer handler ikke om manglende politisk prioritering, men lav søgning," sagde ministeren.
Fyringerne er ikke et symptom på en blødende akut situation på erhvervsskolerne, der derfor ikke skal forvente en akut redningskrans, mente Mattias Tesfaye.
"Jeg vil anholde det med, at skolerne er i en akut situation. De skoler, jeg har besøgt - som primært er sosu-skoler - er indbydende, lækre og pæne. Det er der også flere landbrugsskoler, der er, hvorimod nogle af de tekniske skoler er lidt slidt ned. Vi skal have en diskussion på et tidspunkt om de udstyrstunge uddannelser. EUD's udfordringer er strukturelle og ikke akutte. Problemerne var der også for et halvt år siden," sagde Mattias Tesfaye.
Vil se på taxametersystemet
Den kontante udmelding bekymrede Astrid Carøe, der mente, at fyringer forringer de faglige miljøers bæredygtighed og dermed erhvervsuddannelsernes attraktivitet, hvilket ifølge hende kan føre til frafald og påvirke søgningen negativt.
"Det er som med hønen og ægget. Jeg er bange for, at det bliver en ond spiral," sagde hun og uddybede:
"Hvis der er ti eller 20 elever i en klasse, skal der stadig være en lærer. Situationen er jo anerledes, når der er afskediget 800 lærere. Jeg kan ikke se forskellen på at lave en akutpakke (...) og finde strukturelle løsninger."
På samrådet kom Mattias Tesfaye også ind på taxametersystemet for erhvervsuddannelserne, som han vil indkalde til forhandlinger om. Han ville dog ikke sætte konkret dato på.
"Men på bundlinjen vil der være flere og ikke færre penge," slog han fast og åbnede samtidig op for at afsøge nye løsninger for en tilskudmodel.
"Tilskuddene til skolerne er knyttet til antallet af elever. Man kunne godt kigge på, hvordan man kan glatte det mere ud. Hvis der kom en kraftg stigning, ville det ikke stige gevaldigt, ligesom hvis der var kraftigt fald, ville det ikke falde markant," lød det fra Mattias Tesfaye.