Tuborgfondet og HRS: Begejstring skal være brændstof på erhvervsuddannelser

Anne_Birgitte_Agger_Direkt__r_Hotel_og_Restuarantskolen_og_Peter_Giacomello_Sekretariatschef_Tuborgfondet_Pressefotos_963px_tre_to
Anne-Birgitte Agger, direktør på Hotel- og Restaurantskolen og Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet. Foto: Hotel- og Restaurantskolen og Tuborgfondet, pressefotos
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Praksisfaglighed er i stigende grad blevet et tema i uddannelsesdebatten. Det er godt, for der skal fuldt blus på håndværkspædagogik, som engagerer, hvis flere unge i Danmark skal gennemføre en erhvervsuddannelse.

FORESTIL DIG EN SKOLE, hvor køkkenchefer deltager i undervisningen sammen med faglærere, og hvor unge tester fremtidens råvarer i samarbejde med landets mest innovative fødevareproducenter. Det sker i en undervisningshverdag med fokus på det gode håndværk, hvor specialværksteder, laboratorier og testkøkkener erstatter det klassiske undervisningslokale. Samtidig får du undervisning, som er tæt koblet til klima og bæredygtighed, så du uddanner dig til den fremtid, der venter.

Det er – i korte træk – sådan, en hverdag på Hotel- og Restaurantskolen kan se ud. Det er i hvert fald dét, vi i det nye partnerskab og pilotprojekt ’Mestring og begejstring’ arbejder hen imod. For der er brug for at udvikle en ny type håndværkspædagogik, som engagerer, hvis flere unge skal gennemføre en erhvervsuddannelse. 

Plads til eksperimenter

I partnerskab kan vi mere, end vi kan hver især. Sammen har vi musklerne til at afprøve nye tilgange, som kan styrke undervisning og engagement – og på længere sigt skabe viden og inspiration, der vil komme andre erhvervsskoler over hele landet til gavn.

LÆS OGSÅ: PensionDanmark poster massivt beløb i erhvervsskole: “Vi investerer i vores fremtidige medlemmer”

Hotel- og Restaurantskolen er Nordens største brancheskole og uddanner over 30 procent af landets gastronomer, og skolen er i de senere år lykkedes med at bremse nedgangen i elevtallet. Men der er også udfordringer: Branchen mangler arbejdskraft, og unge savner fordybelse i håndværket og forståelse for, hvordan deres fag kan gøre en forskel for den grønne omstilling. Heldigvis er der engagerede elever og undervisere, som brænder for at give uddannelsen et fagligt løft. 

Man kan ikke tale sig til, at flere unge vælger at blive håndværkere – vi skal i praksis skabe en attraktiv vej
Anne-Birgitte Agger, direktør på Hotel- og Restaurantskolen og
Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet

Tuborgfondet giver flere unge en god start på arbejdsmarkedet og støtter aktiviteter, der ruster unge til at bringe deres kompetencer i spil – og i det nye partnerskab er der mulighed for at opbygge et udviklingsrum med plads til at eksperimentere og lære undervejs. 

Gode eksempler kan inspirere andre

For der ér brug for, at erhvervsuddannelserne bliver førstevalget for flere unge, og at flere af de unge, der starter, også gennemfører. For der skal være hoveder og hænder nok til fremtidens arbejdsmarked. Forventningen er, at flere med faglært baggrund vil forlade arbejdsmarkedet inden 2030, end der kommer nyuddannede faglærte til. 

Om projektet
  • Tuborgfondet og Hotel- og Restaurantskolen har i oktober 2023 lanceret det 2-årige pilotprojekt ”Mestring og begejstring – et kvalitativt løft af Hotel- og Restaurantskolens uddannelser”.
  • Projektet er støttet af Tuborgfondet med 22 mio. kr.
  • Projektet gennemføres i samarbejde med elever, medarbejdere på skolen og repræsentanter fra branchen.
  • 400 elever vil deltage i projektet direkte, og 3.000 elever vil på den ene eller anden måde komme i berøring med de tilbud og forandringer, som projektet skaber på skolen.

Samtidig skal flere unge have bedre muligheder for at fuldføre hele uddannelsen. Næsten lige så mange unge begynder på erhvervsuddannelserne, som på gymnasiale uddannelser. Men mens 89 procent af eleverne på de gymnasiale uddannelser forventes at fuldføre, forventes kun 59 procent af eleverne på erhvervsuddannelserne at fuldføre. Det viser en opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet fra september 2023.

LÆS OGSÅ: Hotel- og Restaurantskolen fortsætter elevvækst: "Kurven er knækket"

Vi håber, at det fælles projekt på Hotel- og Restaurantskolen kan skabe en positiv udvikling, som vil sprede sig som ringe i vandet. Man kan ikke tale sig til, at flere unge vælger at blive håndværkere – vi skal i praksis skabe en attraktiv vej.

Foreløbig glæder vi os til at smøge ærmerne op og gå i testkøkkenet!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR