Arbejdsgivere afviser kritik: Virksomhederne tager et kæmpe ansvar for efteruddannelse

Jannik_Bay_DA_1920_px
Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
31. jan. 2023 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er ikke korrekt, når Arbejderbevægelsens Erhvervsråd beskylder danske arbejdsgivere for ikke at være gode nok til at opkvalificere deres ansatte. De foretrækker bare private og mere målrettede kurser frem for de offentlige tilbud.

ENGANG KUNNE VI forlade skolebænken, når svendebrevet eller uddannelsesbeviset var i hus. Sådan ser verden ikke længere ud. Vi er nødt til at tilpasse os nye teknologier og lære hele livet. Det har langt de fleste virksomheder for længst indset. For hvis de ikke kan få medarbejdere med de rette kompetencer, må de sige nej til ordrer og jobs.

Derfor er voksen- og efteruddannelse helt afgørende for virksomhederne. Når Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) 20. januar siger til A4, at virksomhederne mangler at tage ansvar for at opkvalificere deres ansatte, er det da også direkte forkert.

Ser man på internationale sammenligninger fra OECD og Eurostat, udmærker danske virksomheder sig ved en topplacering i kompetenceudvikling af medarbejderne. 93 procent af arbejdsgiverne efteruddanner deres medarbejdere.

LÆS OGSÅ: Overblik: Det vil SVM-regeringen med EUD, FGU og VEU

Samtidig viser AE ikke det fulde billede, når de alene ser på offentligt udbudte kurser. Voksen- og efteruddannelsesindsatsen dækker langt bredere. Den dækker for eksempel også kurser på det private marked og kurser internt i virksomhederne.

Udfordringen ligger snarere i de offentlige tilbud. Virksomhederne vender nemlig i stigende grad det offentlige AMU-system ryggen til fordel for andre løsninger. Hele to ud af tre virksomheder bruger kurser udbudt af private kursusarrangører, fordi de hellere vil have mere målrettede og fleksible løsninger. Det skyldes blandt andet, at det offentlige system ikke har fulgt med tiden og trænger til en modernisering.

DER ER BEHOV FOR, at de offentlige tilbud bliver mere fleksible og i højere grad er målrettet den enkelte virksomhed og medarbejders behov for kompetenceudvikling - blandt andet ved øget brug af digital læring.

LÆS OGSÅ: Regeringens planer om en uddannelseskonto splitter VEU-aktører

For den enkelte medarbejder er målrettede kurser også mere relevant. Motivationen til at gå på kursus er simpelthen større, hvis det handler om kompetencer, der kan bruges direkte i hverdagen på arbejdspladsen.

Den udvikling ser vi frem til at drøfte i de kommende trepartsforhandlinger senere i 2023. Vi skal have et bedre og mere moderne VEU-system. Arbejdsgiverne er klar. For løbende kompetenceudvikling er helt centralt for virksomhederne.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].