DI: Grøn omstilling kræver uddannelse af unge på kanten, udlændinge og seniorer

20220120-173623-L-8640x5760ma__1_
En ny analyse slår igen fast, at der vil mangle arbejdskraft i forhold til den grønne omstilling. Dansk Industri har løsningen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Endnu en analyse slår fast, at der er massivt brug for faglærte og ufaglærte for at nå målsætningen om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

116.000 årsværk fra særligt faglærte og ufaglærte medarbejdere. Det er der behov for, hvis målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030 skal nås, viser en ny analyse udarbejdet af rådgivningsvirksomheden Cowi. 

Ifølge Dansk Industri er løsningen at der skal udbydes flere korte, målrettede uddannelsesforløb og at flere ældre kommer ind på de tekniske erhvervsuddannelser. 

"Industrien har travlt, hvis vi skal nå de grønne mål til 2030. Det stiller store krav til uddannelsessystemet. Vi kan ikke nøjes med at vente på, at flere tager en teknisk erhvervsuddannelse på fire år. Derfor må vi også hurtigt etablere korte kvalificeringsforløb til industrien. Disse forløb skal også målrettes unge på kanten, udlændinge og seniorer," siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i DI i en nyhed på DI Business' hjemmeside

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Grøn omstilling kræver kompetenceudvikling af ufaglærte

I 2022-2030 vil industrien ifølge Cowi-rapporten få brug for cirka 57.000 årsværk fra faglærte medarbejdere og cirka 32.000 årsværk fra ufaglærte medarbejdere, hvis man udelukkende kigger på de investeringerne i den grønne omstilling i landet. Dermed lægger Cowis analyse sig op ad rapporter fra henholdsvis tænketanken Concito - der vurderer, at Danmarks mål for CO2-reduktion kræver en arbejdsstyrke på mellem 30.000 og 50.000 specialiserede medarbejdere årligt i perioden 2025-2030 - og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som vurderer, at der de næste 20-30 år vil blive skabt mellem 35.000 og 53.000 årsværk som følge af den grønne omstilling.

"De kompetencer, man får med industriens erhvervsuddannelser, er en forudsætning for den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt at vi får italesat de her uddannelser som grønne, og det skal erhvervsskolerne også hjælpe med at understøtte. Budskabet skal ud til de unge i grundskolen, til studenterne, samt andre grupper af befolkningen, som vil have glæde af at tage en erhvervsuddannelse i industrien. Og så skal vi gøre det tydeligt, at de her uddannelser også er for kvinder," siger Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal, på DI Business' hjemmeside. 

Hos industrivirksomhederne vil der især være behov for smede, mekanikere og industriteknikere, men en stor del af virksomhederne vil i samme periode opleve stigende efterspørgsel efter grønne løsninger fra andre lande, derfor må de endelige tal formentlig vil være højere.

GDPR