Direktør:
Overser vi årsager til, at nogle unge faktisk vælger erhvervsuddannelser til?

Lotte_Eiskj__r_Andersen_torvehalsdirekt__r_i_ejendoms_og_servicevirksomheden_Jeudan_Pressefoto_1920_px_tre_to
Foto: TorvehallerneKBH
23. maj 2023 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Vi må interessere os mere for årsagerne til, at nogle unge gerne vil erhvervsuddannelserne.

SAT PÅ SPIDSEN "gider" unge ikke erhvervsuddannelserne lige så meget, som politikerne gør. Der er masser af fokus på årsagerne til, at de unge ikke vælger erhvervsuddannelserne. Men overser vi årsagerne til, at nogle unge faktisk vælger erhvervsuddannelser til?

For flere unge vælger aktivt erhvervsuddannelserne til. Det oplever vi både her i TorvehallerneKBH og i resten af Jeudan. Her i TorvehallerneKBH har flere af staderne mange lærlinge, elever og praktikanter, og de unge er både personlige og faglige ressourcer for hinanden i et enestående, inspirerende fagligt fællesskab, hvor stadeholderne tager ansvar for at inddrage, lære fra sig og give de unge ansvar.

LÆS OGSÅ: Erhvervsskoleelever: 3 grunde til erhvervsuddannelsernes faldende ansøgertal

Hos Jeudan har vi en ambition om at antallet af medarbejdere under uddannelse frem mod 2025 minimum udgør 10 procent af den samlede personalesammensætning. I 2020, 2021 og 2022 udgjorde unge medarbejdere under uddannelse 12 procent af Jeudans medarbejdere. Det er således lykkedes at fastholde et niveau over Jeudans mål for 2025, og dermed bidrage til uddannelsen af lærlinge, elever og praktikanter til glæde for både Jeudan og det danske arbejdsmarked.

Stadeholderne i TorvehallerneKBH har en god tilgang af unge, men de fag, som stadeholderne repræsenterer, kæmper med at tiltrække nok unge.

LÆS OGSÅ: Nyt fald i søgningen til erhvervsuddannelserne: Seks procent færre har søgt ind

Slagtere, fiskehandlere og blomsterhandlere kæmper hårdt for at tiltrække unge elever. Det gør man også i mange andre traditionsrige, håndværksbetonede fag. Et problem, som både er branchespecifikt, individuelt og samfundsmæssigt. 

MEN NÅR DET LYKKES stadeholderne at tiltrække unge, hvad er det så, der lykkes?

De unge, vi taler med, fremhæver en række faktorer. Dels danner de nye venskaber og står derfor ikke alene med deres drømme, skuffelser og sejre. Dels lærer de et fag direkte fra en fag-mester, som er dybt passioneret for et håndværk. Dels bliver de vist tillid, givet ansvar og ser hver dag, at det, de gør, har en direkte og konkret værdi for kunder, som giver feedback – og for forretningen. At de opgaver, de udfører, både betyder noget i nuet, men også er vigtige for dagen i morgen. Og endelig, at mulighederne for at udvikle sig fagligt er mange, og at de en dag selv kan etablere deres egen forretning og selv blive mestre for andre unge.

Vi skal mobilisere en motivation, og spørgsmålet er, om vi gør det bedst ved netop at se på, hvad der motiverer, eller hvad der ikke gør
Lotte Eiskjær Andersen, torvehalsdirektør i ejendoms- og servicevirksomheden Jeudan

Blandt de unge, som tager en erhvervsuddannelse hos enten fiskehandlere, slagtere og blomsterhandlere, finder vi Alberte, Dennis, Markus og Emil – som alle tre har valgt at stå i lære hos stader i TorvehallerneKBH. Dennis har fundet en god mester i Gitte Hüttel, der ejer blomster-stadet Stalks & Roots og han ser nu en klar og tydelig karrierevej for sig, hvad han ikke gjorde før. Alberte står i lære i fiskeforretningen HAV og har opdaget, at fiskehandlerfaget giver adgang til mange forskellige typer job. Emil har været i syv sind om, hvilken uddannelse og karriere, han ville forfølge, men læretiden i Slagter Lund har overbevist ham om, at arbejdsglæden findes i slagterfaget.

LÆS OGSÅ: Skills-landsholdet hyrer mentaltræner med erfaring med OL-atleter

De unge vil gerne erhvervsuddannelserne, og hvis flere unge skal vælge erhvervsuddannelserne, så er det en del af løsningen at fokusere på, hvorfor de vil det. Vi skal mobilisere en motivation, og spørgsmålet er, om vi gør det bedst ved netop at se på, hvad der motiverer, eller hvad der ikke gør.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].