Radikale Venstre: Udvid ordning om jobsøgningsophold, så også en datamatiker får bedre mulighed for at finde job i Danmark

Katrine_Robs__e_Uddannelses_og_forskningsudf__rer_RV_Foto_Niels_Christian_Vilmann_Ritzau_Scanpix
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix
11. okt. 2023 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
"Ud af de 6.500 internationale studerende, der gennemførte en uddannelse i Danmark i 2020, var kun halvdelen her stadig sidste år. Det skal vi gøre bedre," skriver Katrine Robsøe fra Radikale Venstre i dette debatindlæg.

VI STÅR OVERFOR et akut problem i Danmark: Manglen på arbejdskraft. Og ikke bare arbejdskraft, men veluddannet arbejdskraft. De seneste års uddannelsespolitik forværrer problemerne. Men hos Radikale Venstre vil vi vende udviklingen og prioritere fremtidens unge – både fra Danmark og udlandet. 

I 2021 besluttede et politisk flertal imod vores ønske at lukke en stor del af engelsksprogede uddannelser herhjemme. Og op til sommerferien i år fik regeringen opbakning fra en række partier til at skære i antallet af uddannelsespladser på universiteterne og afkorte kandidatuddannelserne. 

SERIE: Hvordan holder vi på internationale studerende?

I 2021 lukkede et politisk flertal for et stort antal engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Lukningerne skyldtes i høj grad bekymring over, at få internationale studerende fik job i Danmark efter endt uddannelse.

Men samtidig taler erhvervslivet om et akut behov for mere arbejdskraft.

Så hvad kan man gøre for, at internationale studerende i højere grad kommer i beskæftigelse i Danmark, når de er færdiguddannede? Hvilke tiltag vil sikre, at de ikke rejser ud igen? Det undersøger A4 Uddannelse i denne debatserie. Send et bidrag på maksimalt 600 ord til [email protected], hvis du vil være med.

Tidligere indlæg: 

Den uddannelsespolitik betyder langt færre højtuddannede på det danske arbejdsmarked fremover. Fremtidens unge får færre uddannelses- og jobmuligheder, og vores uddannelsesniveau vil synke. Udviklingen er sat i bakgear.

VI HAR BRUG FOR det stik modsatte. Danmark skal være et attraktivt land at studere og efterfølgende arbejde i. Fremtidens unge skal have flere og bedre uddannelsesmuligheder, uanset hvor de kommer fra.

Den dygtige datamatiker eller markedsføringsøkonom, som selv har betalt for at læse i Danmark, bør også få bedre mulighed for at finde et job her
Katrine Robsøe, Radikale Venstre

Manglen på arbejdskraft gør det aldeles akut at fastholde flere internationale studerende efter endt uddannelse. Og potentialet er kæmpestort. Ud af de 6.500 internationale studerende, der gennemførte en uddannelse i Danmark i 2020, var kun halvdelen her stadig sidste år. Det skal vi gøre bedre.

Vi vil sætte ind for at fastholde flere internationale studerende – ikke mindst i en situation, hvor regeringen og store dele af folketinget bevidst har lagt loft over, hvor mange flere vi kan tiltrække til uddannelserne.

I Radikale Venstre har vi tidligere foreslået en række tiltræknings- og fastholdelsesinitiativer. Lad mig nævne nogle af vores idéer: 

SOM FØRSTE SKRIDT skylder vi de internationale unge og os selv at gøre mere for at hjælpe dem videre ind på det danske arbejdsmarked.

Alle internationale studerende bør have bedre mulighed for at få karrierevejledning og komme i berøring med arbejdsmarkedet undervejs i deres uddannelse. Det skal uddannelsesinstitutionerne forpligtes på og gå sammen med arbejdsgiverne om. Det kan gøres gennem studiejob og projektforløb, cases i undervisningen, specialesamarbejder med virksomheder eller besøg på danske virksomheder, hospitaler eller kommuner.

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv: Fjern SU-loftet, og indfør et fastholdelsestaxameter for internationale studerende

Stod det til os, skulle vi også give bonus til de uddannelsessteder, der er gode til at få deres udenlandske studerende ind på det danske jobmarked. Det er nemlig i høj grad på uddannelsesstederne, der kan gøres en forskel for den enkeltes studerende lyst til og barriere for at blive i Danmark.

SIDST MEN IKKE MINDST foreslår vi en udvidelse af den nye ordning om jobsøgningsophold. Ordningen skal også gælde for erhvervsakademiuddannede fremfor at være afgrænset til mellemlange og lange videregående uddannelser. Den dygtige datamatiker eller markedsføringsøkonom, som selv har betalt for at læse i Danmark, bør også få bedre mulighed for at finde et job her.

Fremtiden tilhører de unge. Lad os gøre Danmark til et attraktivt sted for fremtidens unge talenter fra hele verden, i stedet for at begrænse og udelukke dem.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].