VVS-lærling: Sidestil svendebrev med studentereksamen

Lasse_Andersen_Blik_og_R__r_Ungdom_1920_px_tre_to
Lasse Andersen, VVS-lærling og medlem af landsudvalget i Blik og Rør Ungdom. Foto: Privat
10. okt. 2023 06.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NÅR UNGE SKAL VÆLGE ungdomsuddannelse efter folkeskolen, er der alt for få, der søger ind på erhvervsuddannelserne. Intet nyt under solen der.

Man kan i øvrigt diskutere, om en erhvervsuddannelse egentlig bør kategoriseres som en ”ungdomsuddannelse”. Jeg er selv voksenlærling, og jeg ved, at der især på de tekniske  erhvervsuddannelser – for eksempel VVS-energiuddannelsen – er mange (også ældre) voksenlærlinge.

I august meldte børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) ud, at et svendebrev skal være adgangsgivende til universitetet og andre videregående uddannelser.

LÆS OGSÅ: Tesfaye: Erhvervsuddannelser skal give adgang til videregående uddannelser

Jeg er selv i lære som VVS-energispecialist, der er et af de fire specialer under VVS-energiuddannelsen. Og jeg synes, at der god grund til at rose dette forslag fra regeringen.

Kan ændre tankegang og syn

Jeg kender SÅ mange (unge), der har valgt gymnasiet ud fra devisen om, at en studentereksamen ”åbner flere døre”. De ved slet ikke, at der er masser af muligheder – også for videreuddannelse – når man har taget en erhvervsuddannelse og står med et svendebrev i hånden.

Jeg er sikker på, at man kun bliver en bedre ingeniør, hvis man selv har prøvet at få lidt beskidte hænder på en byggeplads
Lasse Andersen, VVS-lærling og medlem af landsudvalget i Blik og Rør Ungdom  

Det er vel egentlig ikke så mærkeligt, at de ikke ved det – for hvor skulle de vide det fra? Vi ved, at  både lærerne og uddannelsesvejlederne i folkeskolen har et meget begrænset kendskab til erhvervsuddannelserne – og de mange forskellige typer af erhvervsuddannelser.

De har sandsynligvis selv gået i gymnasiet og har formentlig aldrig informeret eleverne om, at en  erhvervsuddannelse altså også ”åbner mange døre”, og at der med et svendebrev i hånden er  gode muligheder for videreuddannelse.

LÆS OGSÅ: Politisk flertal støtter regeringens udspil om svendebrev som adgangsbillet til videregående uddannelser

Alle snakker om og er enige i, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse og gå den faglærte vej – og der er især brug for grønne faglærte (for eksempel VVS’ere) i bygge- og installationsbranchen.

Forslaget om at sidestille et svendebrev med en studentereksamen gør det selvfølgelig ikke alene. Men jeg tror faktisk, at det kan være med til at ændre unges tankegang og prestigen omkring dét at tage en erhvervsuddannelse.

Og det kan forhåbentlig også ændre forældrenes – især mødrenes(!) – syn på de mange  muligheder, der følger med, når man har færdiggjort en erhvervsuddannelse.

En ingeniør med beskidte hænder

Lad mig tage min egen uddannelse som eksempel. De fire specialer på VVS-energiuddannelsen har udviklet sig meget. Undervisningen er blevet sværere og mere teoretisk, og VVS-faget er generelt blevet meget mere teknisk.

Det handler i høj grad om grønne løsninger og tekniske installationer i en branche, som er i rivende udvikling. Og det kræver både kloge hænder og et skarpt hoved.

Jeg er sikker på, at man kun bliver en bedre ingeniør, hvis man selv har prøvet at få lidt beskidte hænder på en byggeplads. 

Jeg er sikker på, at man kun bliver en bedre ingeniør, hvis man kender branchen indefra – f.eks. når det handler om bæredygtighed ift. materialer og den teknologiske udvikling i branchen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].