Vilde brobyggere viser erhvervsuddannelserne frem og hylder det tværfaglige samarbejde

Hold_Gitterbro_b-075
Det blev Hold Gitterbro, der løb med sejren, da Fredericia fredag var værtsby ved den anden udgave af Verdens Vildeste Brobyggere. Holdet bestod af tre tømrerlærlinge, to ingeniørstuderende, en murerlærling, en struktørlærling, en smedelærling, en elektrikerlærling, en chaufførlærling, en kranførerlærling og en arkitektstuderende. Foto: Claus Fisker
15. jun. 2022 06.00
Verdens Vildeste Brobyggere, som tre hold netop har dystet i, skal være med til at udbrede kendskabet til erhvervsuddannelser og sætte fokus på det tværfaglige samarbejde lærlinge og studerende imellem.

Tre hold dyster i syv timer om at bygge den bedste og flotteste bro.

I korte træk er det konceptet for 'Verdens Vildeste Brobyggere', der fredag fandt sted for anden gang. I år i Kanalbyen i Fredericia.

Med Lillebæltsbroerne som baggrundstæppe kulminerede måneders forberedelse for de smede-, tømrer-, struktør-, elektriker-, chauffør- og kranførerlærlinge, der i samarbejde med ingeniør- og artikektstuderende, svejsede, borede og boltede løs i en dyst om titlen som de bedste brobyggere og en pengepræmie på 50.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Grøn omstilling kræver kompetenceudvikling af ufaglærte

I løbet af konkurrencens syv timer skulle ét hold konstruere en hængebro, ét hold lave en buebro og ét hold bygge en gitterbro.

Og efter dommernes votering blev det Hold Gitterbro, der oven på en lang og intens dags arbejde kunne strække armene i vejret, kalde sig for Verdens Vildeste Brobyggere anno 2022 og modtage checken på 50.000 kroner. 

I afgørelsen fra dommerpanelet blev der lagt vægt på kombinationen af det arkitektoniske udtryk, som dommerne kaldte for en dekonstrueret udgave af en gitterbro, og håndværkets udførelse og kvalitet. 

Artiklen fortsætter under billedet

Det blev gitterbroen, som her ses, dommerpanelet endte med at vælge som dagens bedste. Foto: Claus Fisker 

Skal udbrede kendskabet til erhvervsuddannelser

Blandt projektpartnerne på Verdens Vildeste Brobyggere er Dansk Metal. Og spørger man Kasper Palm, der er forbundsekretær på uddannelsesområdet i netop Dansk Metal, handler forbundets engagement i arrangementet om en stor tro på, at det kan give en øget eksponering og forståelse af erhvervsuddannelsesområdet i den brede befolkning. 

Selv fortæller han: 

"Mange erhvervuddannelser er typisk gemt lidt væk på en fabrik i industiren, men et arrangement som det her kan virkelig være med til at give syn for sagen og vise frem til hr. og fru Danmark, hvad det er, man laver som erhvervsuddannet."

Artikel fortsætter under billedet 

Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen gav sit besyv på både Verdens Vildeste Brobyggere og hele erhvervsuddannelsesområdet, da han fra scenen blev interviewet af Josefine Høgh. Foto: Emil Birch Jensen

Samme toner om syn for sagen kom fra tidligere statsminister og nuværende formand for Euroskills 2025 Poul Nyrup Rasmussen, da han blev interviewet fra scenen. 

Her fortalte han om, hvordan vi allesammen skal være med til fremdyrke endnu mere prestige om de faglærte uddannelser, og gav udtryk for sin tro på, at Verdens Vildeste Brobyggere kan være med til at skubbe tingene i den retning. 

"Det handler om at få selvtillid, vise det frem og give fornemmelsen af, at man kan noget og er med til at lave noget. Der sker noget ved den opdagelse og den dokumentation, man kan fremvise som faglært ved at bygge de broer, der binder landet sammen. Både fysisk og i overført betydning," lød det fra Poul Nyrup Rasmussen.

En hyldest af det tværfaglige samarbejde

John Bruun Lyng er uddannelsesleder for tømrerområdet på erhvervsuddannelsescentret EUC Lillebælt, der er en af medspillerne på Verdens Vildeste Brobyggere-projektet. 

For dem er det et kardinalpunkt at belyse det tværfaglige samarbejde, der er, når en bro skal konstrueres, og erhvervsuddannelsernes lærlinge mødes med ingeniør- og arkitektstuderende.

"Det er koordinationen af det hele og samarbejdet på tværs, der gør, at man kan levere varen. Det er ikke kun ingeniører og arkitekter, der skaber og laver broer. Det er også erhvervsuddannede. Den ene duer ikke uden det andet. Det betyder meget for at understøtte interessen for alle fagene med en dag som i dag, hvor det samarbejde kan ses og mærkes," fortæller John Bruun Lyng. 

 LÆS OGSÅ: Ny kortlægning slår fast: Store geografiske forskelle på lærepladsmanglen

Samme linje lægger forbundsektretær i Dansk Metal Kasper Palm sig på.

Han frygter ikke, at det hovedsagligt vil blive ingeniør- og artikektarbejdet, der sætter sig i bevidstheden hos de fremmødte og på den måde vil generere nye studerende. Tværtimod mener han, at dagen er med til at udpensle samhøringheden og det gensidige afhængighedsforhold fagene imellem.

Verdens Vildeste Brobyggere fortsætter på torsdag på Folkemødet på Bornholm.