Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening: A4-kommentator bør sætte sig bedre ind i stoffet

Fini2
Fini Beilin, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

JEG HAR STOR FORSTÅELSE FOR, at nystartede medier og skribenter har brug for at gøre opmærksom på sig selv med klare holdninger og en skarptsleben pen. Men det er alligevel til den grove side, når A4 Aktuelts arbejdsmarkedspolitiske kommentator, Simon Pihl, i sit indlæg den 11. oktober påstår, at ”arbejdsgiverne har svigtet big time”, når det kommer til at ansætte seniorer og lærlinge.

Det må være en meget stor sten, Simon Pihl har gemt sig under, når det har undgået hans opmærksomhed, at praktikpladssituationen heldigvis er vendt fuldstændig på hovedet den seneste tid. Aldrig før har så mange været i lære på en virksomhed, og det er meget få elever på en erhvervsuddannelse, som i dag ikke kan få en læreplads. 

LÆS OGSÅ: Fagforbund til Venstre: Grøn 2030-plan kræver større ambitioner på erhvervsskolerne

Faktisk oplever 70 procent af erhvervsskolerne på det tekniske område i dag, at de må afvise virksomheder, der efterspørger lærlinge, fordi der simpelthen ikke er nok elever på skolerne. Og det er mindre end to måneder siden, at Dansk Metal og Dansk Industri i et fælles indlæg i Jyllands-Posten officielt begravede myten om manglende lærepladser.

Den arbejdsmarkedspolitiske kommentators indlæg er også skævt, når det kommer til seniorerne. Sandheden er, at der siden 2008 er kommet 130.000 flere over 60 år i beskæftigelse, og ledigheden for den aldersgruppe er i dag kun 2,9 procent mod eksempelvis 3,9 procent for de 30-39 årige. Derudover ved vi, at seniorer kommer lige så hurtigt tilbage i job som andre aldersgrupper, når man tager højde for, at nogle vælger en af de mange tilbagetrækningsordninger. 

DER ER ALTSÅ INGEN TEGN PÅ, at arbejdsgiverne ikke vil ansætte seniorer. Men virksomhederne kan naturligvis også gøre mere, og vi diskuterer gerne, hvordan vi kan blive endnu bedre til at fastholde seniorer.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil have flere seniorer i arbejde med nyt partnerskab

Simon Pihl retter det tunge skyts mod, at arbejdsgiverorganisationerne sætter fokus på manglen på arbejdskraft, når vi "lige" har indgået en trepartsaftale for at imødegå den problematik. Det er helt korrekt, at DA i oktober 2021 – for lidt over et år siden – var med i en trepartsaftale, men vi gjorde det helt klart allerede dengang, at de enkelte positive elementer i aftalen kun var en dråbe i havet i forhold til udfordringen. Vi medvirker naturligvis i aftaler, som på nogen måde gavner danske virksomheder, men det betyder selvfølgelig ikke, at vi dermed holder op med at kæmpe for større og mere reelle løsninger på det helt afgørende problem, som manglen på arbejdskraft er.

SIMON PIHL MENER ENDELIG, at DA har ført ”en langvarig – nærmest hysterisk – kampagne” for at gøre det nemmere at ansætte udenlandske medarbejdere, og at import af arbejdskraft er vores eneste løsning på arbejdskraftmanglen. Jeg medgiver skam gerne, at DA har arbejdet utrætteligt for at overbevise politikerne om, at det skal være lettere for danske virksomheder at ansætte dygtige medarbejdere fra udlandet. Og vi er tilfredse med, at det er lykkedes et stykke ad vejen, selv om der stadig er plads til betydelige forbedringer. 

LÆS OGSÅ: Her er fire centrale stridspunkter i valgkampen set fra lønmodtagerens perspektiv

Men det er ganske enkelt noget sludder, at det skulle være vores eneste tilgang til at finde flere hænder og hoveder til de mange private og offentlige arbejdspladser, som mangler folk. Tværtimod har vi igen og igen fremlagt konkrete forslag – senest i august, hvor vi lancerede en bred buket med 28 forskellige forslag, som tilsammen kan skaffe flere end 60.000 medarbejdere til de danske virksomheder, samtidig med at statens finanser forbedres med mere end 24 milliarder kroner frem mod 2030. 

Men vores forslag er ikke mejslet i sten, og vi er altid åbne for at drøfte andre løsninger.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR