52 kommuner har indført røgfri arbejdstid: Her er det også bandlyst på hjemmekontoret

20050626-145918-L-1920x1920we-medium_32
52 kommuner har indført røgfri arbejdstid, mens yderligere otte kommuner er på vej med et forbud. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
52 kommuner har indført røgfri arbejdstid, mens yderligere otte kommuner er på vej med et forbud. I nogle kommuner betyder det også, at man ikke må ryge ved hjemmearbejde og ved selvbetalte pauser. Det er at gå alt for vidt, mener FOA og HK Kommunal.

Flere og flere kommunalt ansatte må vente med at tænde cigaretten, til arbejdsdagen er ovre.  

I 2012 var der to kommuner, der havde røgfri arbejdstid, mens det nu gælder for 52 af landets 98 kommuner. Samtidig er otte kommuner på vej med et forbud i den nærmeste fremtid. Det viser en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse.    

De to store forbund for kommunalt ansatte FOA og HK Kommunal er ikke overraskede over udviklingen. De mener dog, at det skal være en beslutning, der bliver taget i MED-udvalgene, som er et kommunalt udvalg, hvor medarbejdere og ledelse i fællesskab aftaler retningslinjer for arbejdspladsen.

- Proces-spørgsmålet er helt centralt her. Det er enormt vigtigt, at det noget, der er aftalt mellem ledelse og medarbejdere og ikke er noget, der er blevet besluttet i kommunalbestyrelserne, siger Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal.

Det er simpelthen så langt ude at indføre rygeforbund på hjemmearbejdspladser. Det er helt utilstedeligt
Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal

Nogenlunde samme udmelding kommer fra Torben Klitmøller Hollmann, der er sektorformand i FOA for Social- og sundhedssektoren:

-  Der er en tendens til, at det bliver sværere og sværere at være ryger. Det var forventeligt, at det også ville komme til kommunerne. Vi har ingen negativ holdning til det. Det er arbejdspladserne, der bestemmer det, og det, synes vi, er fint. Men jeg synes også, det er vigtigt, at det er noget, man beslutter og debatterer i MED-udvalgene. Og så er det vigtigt, at man tager debatten uden at udskamme nogle.

Den røgfrie arbejdstid defineres forskelligt i de 52 kommuner. Fælles for dem alle er, at man ikke må ryge i arbejdstiden, hverken indendørs, udendørs eller uden for matriklen. Men der er undtagelser i nogle kommuner, hvis eksempelvis medarbejderen har selvbetalte pauser, eller hvis medarbejderen arbejder hjemme.

Krænker privatlivets fred

Odsherred Kommune og Gentofte Kommune, der indfører røgfri arbejdstid fra 2021, er eksempler på kommuner, der har nultolerance over for røg i arbejdstiden. Det vil sige, at medarbejderne heller ikke må ryge i eget hjem eller i egen bilen, hvis det sker i arbejdstiden.

Og det er noget, der kan få de to forbund op ad stolen.

- Det er simpelthen så langt ude at indføre rygeforbud på hjemmearbejdspladser. Det er helt utilstedeligt. Det her handler også om, at det skal være regler, der skal kunne håndhæves, for det giver mening. Arbejdsgiver kan kun håndhæve det ved at krænke privatlivets fred, siger HK Kommunals næstformand.

Det er et skråplan, for så har man selv rådighed over sine pauser, og så må man gå hen, hvor man har lyst til
Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand  i FOA for for Social- og sundhedssektoren

Torben Klitmøller Hollmann fra FOA sparer heller ikke på gloserne, når det kommer til at sætte ord på forbud i medarbejderens eget hjem.

- Hvad har de tænkt sig? Man skal passe på ikke at skyde gråspurve med kanoner. Det skal de holde sig for gode til. Arbejdsgiveren skal gå i dialog med medarbejderne i stedet for at begynde på alt det andet. Det er noget pjat. Hvordan har de tænkt sig at sanktionere det, og hvordan vil de holde øje? Det er medarbejdernes egen husstand.

Han mener også, at det er en uheldig udvikling, når arbejdsgiveren beslutter, at medarbejderen ikke må ryge i en pause, der er selvbetalt.

- Det er et skråplan, for så har man selv rådighed over sine pauser, og så må man gå hen, hvor man har lyst til. Det er klart, at man ikke skal køre rundt i biler fra kommunerne og være iført kommunens uniform, når man ryger. Men det er medarbejderens fritid.

Artiklen fortsætter under kortet

Tidligere i år skrev A4 om Gladsaxe Kommune, der indførte røgfri arbejdstid for tre år siden. Det gjorde man ganske enkelt, fordi det var sund fornuft, fortalte kommunaldirektør Bo Rasmussen dengang. Det første argument fra kommunaldirektøren var, at det var på grund af sundhed.

- Vi mener det seriøst, og det er ikke tilladt, simpelthen. Du får en påtale, og du kan risikere at blive afskediget ved tredje påtale, sagde Bo Rasmussen, der også fortalte, at rygeforbuddet har ført til flere afskedigelser.

- Vi ser det helt parallelt med, hvis folk eksempelvis drikker alkohol i arbejdstiden. Det er heller ikke tilladt, sagde han dengang.

Rygning skal ikke samlignes med alkohol

Men den slags argumenter holder ikke, mener næstformand i HK Kommunal.

- Arbejdsgiver skal kun blande sig i de ansattes sundhed der, hvor de har pligt til det. Og det har de i forhold til det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Alkohol er ikke foreneligt med at passe et arbejde, men det kan rygning sagtens være.

Næstformanden fortæller, at arbejdsgiver som regel bruger to argumenter, når de indfører røgfri arbejdstid. Det ene er sundhedsargumentet, som Gladsaxes kommunaldirektør bruger. Det andet er produktivitetsargumentet.

- Det handler om, at rygere holder for mange pause. Men pauser i sig selv burde ikke være et problem, hvis medarbejderen når sine arbejdsopgaver, og desuden mener jeg, at problemet ofte er, at ikke-rygerne holder for få pauser.

Mads Samsing, kan det blive en glidebane, hvis sundhed er argumentet? Hvad med tvungen motion og forbud mod at spise fed mad?

- Det er en risiko. Jeg synes, det er fint, hvis der er frivillige tilbud om motion i arbejdstiden og rygestopkurser. Men det skal være frivilligt. Jeg har både hørt om arbejdsgivere, der er interesserede i medarbejdernes søvnvaner, og hvad de vejer. Arbejdsgiveren skal virkelig være opmærksom på, hvornår de overskrider privatlivets grænser.

GDPR