Kortlægning: Nyt forløb kan blive guld værd i kampen mod krænkelser og tidspres

tidskraenkelse
Arbejdstilsynets nye aftaleforløb med arbejdspladser skal blandt andet være et nyt værktøj til at komme krænkende handlinger og tidspres til livs. Foto: Illustration/Pixabay
Nyt tiltag fra Arbejdstilsynet giver arbejdspladser større motivation til at arbejde med komplekse forhold i det psykiske arbejdsmiljø, vurderer professor.

Kære læser

Denne artikel blev oprindeligt bragt 23. oktober 2020. Omkring nytår genpublicerer vi historier, som vores læsere har været særlig interesserede i i årets løb. Artiklen er åbnet uden betingelse om abonnement.

Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Godt nytår!

I en årrække har Arbejdstilsynet haft svært ved at slå ned på arbejdspladser, hvor medarbejdere oplever stress og krænkende adfærd.

Men nu har tilsynet måske opfundet et super-værktøj, der kan få flere arbejdspladser til at arbejde med komplekse udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet er nemlig i stor stil begyndt at tilbyde arbejdspladser såkaldte aftaleforløb, hvor arbejdspladserne forpligter sig på at arbejde med konkrete udfordringer i arbejdsmiljøet. Blandt andet i forhold til mængden af arbejdsopgaver, tidspres og krænkende adfærd.

LÆS OGSÅ: Grafik: Disse arbejdspladser kan blive Arbejdstilsynets prøvekaniner

Siden det nye værktøj blev indført den 1. september, har Arbejdstilsynet tilbudt arbejdspladser at indgå aftaler om at arbejde med arbejdsmiljøproblemerne ’stor arbejdsmængde og tidspres’ og ’krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane’ henholdsvis 16 og 11 gange.

Det viser en kortlægning, A4 Arbejdsmiljø har lavet på baggrund af tal fra Arbejdstilsynet.

Til sammenligning har Arbejdstilsynet kun udstedt henholdsvis 12 og 9 forskellige typer af påbud vedrørende de samme arbejdsmiljøproblemer i hele 2020. I den sammenhæng skal dog nævnes, at tilsynet i en periode under coronakrisen i foråret indstillede al tilsynsaktivitet omkring psykisk arbejdsmiljø.

Artiklen fortsætter under grafikken

Gensidig forpligtelse

Arbejdsmiljøprofessor Peter Hasle fra Syddansk Universitet er begejstret for Arbejdstilsynets nye værktøj.

- Aftaleforløb er et ret interessant virkemiddel. Det vil i særlig grad være relevant for sager om krænkende handlinger og stor arbejdsmængde. Her er der ikke nogle klare svar.

- Hvis man går ud på en byggeplads og konstaterer, at det mangler rækværk ved et stillads, kan man give et strakspåbud. Men når man tager ud på en offentlig arbejdsplads i eksempelvis en socialforvaltning, er der ikke nogen norm for, hvor mange sager den enkelte må have, før arbejdsmængden og tidspresset er for stort, siger Peter Hasle.

LÆS OGSÅ: Får hjælp til arbejdsmiljøet: Flere kommuner overvejer tilbud fra Arbejdstilsynet

Når Arbejdstilsynet giver et påbud til en arbejdsplads, skal arbejdspladsen efterfølgende melde ind om, hvordan arbejdsmiljøproblemet er blevet løst. Det kan være svært for tilsynet at gennemskue, om problemet så også er blevet løst, mener Peter Hasle.

Under et aftaleforløb med en arbejdsplads vil Arbejdstilsynet tilbyde vejledning undervejs. Samtidig forpligter arbejdspladsen sig på at løse problemet inden for en tidsfrist. Ellers risikerer den et påbud.

Arbejdsmiljøprofessoren vurderer, at landets arbejdspladser med de nye aftaleforløb får et incitament til at arbejde med komplekse udfordringer i arbejdsmiljøet.

- Der er arbejdspladser, der gerne vil gøre noget ved problemerne, men som har en oplevelse af, at påbud er uretfærdige og for firkantede. Når man indgår i et forløb med Arbejdstilsynet, vil man fortløbende skulle foretage sig nogle ting, som bevæger sig i den rigtige arbejdsmiljømæssige retning. Det kan der være god motivation i, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Gulerod i kampen mod krænkelser

Det kan være meget svært for tilsynsførende at dokumentere, at der finder krænkende adfærd sted på en arbejdsplads. Ofte er det påstand mod påstand.

En mistanke er ikke nok til at udstede et påbud. Til gengæld er det nok til at tilbyde en arbejdsplads et forløb om seksuel chikane, mobning eller andre krænkelser.

Derfor sætter Mille Mortensen, cand.mag. i psykologi ved Københavns Universitet, sin lid til, at Arbejdstilsynets nye tiltag får en gavnlig effekt.

- Jeg håber, at aftaleforløb vil virke som en god gulerod. Det kan være, at det vil betyde, at endnu flere får gjort noget ved krænkende adfærd.

- Der er enormt meget tabu forbundet med krænkende handlinger. Det er stadig meget svært at stå frem. Hvis arbejdspladser får at vide, at hvis de ikke takker ja til et aftaleforløb, så risikerer de at få et påbud, så kan det kan godt være, at de hellere vil det, siger Mille Mortensen.

Ifølge Arbejdstilsynet er det for tidligt at sige, hvor mange arbejdspladser der vil tage imod tilbud om aftaleforløb. Når de har fået det tilbudt, har de 28 dage til at acceptere eller afslå det.

- I Arbejdstilsynet er vi glade for at være kommet i gang med at kunne tilbyde de første aftaleforløb til virksomhederne. Vi synes, at det er positivt, at aftaleforløb ser ud til at have vakt bred interesse blandt forskellige virksomheder i mange brancher, oplyser Arbejdstilsynet i et mailsvar til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

- Vi ser nu frem til at høste flere erfaringer med aftaleforløb og håber, at vi med det nye værktøj vil bidrage til at understøtte virksomhedernes arbejde med at løse og forebygge deres arbejdsmiljøproblemer.

Aftaleforløb

De nye aftaleforløb blev indført fra den 1. september 2020. Det har til hensigt at få arbejdspladser til at arbejde med komplekse udfordringer i arbejdsmiljøet, som tilsynsførende i Arbejdstilsynet – på grund af udfordringernes kompleksitet – har svært ved at træffe afgørelse omkring.

Hvis arbejdspladserne takker ja til et forløb med Arbejdstilsynet og udbedrer de mulige problemer, vil de undgå påbud og sure smileyer. Tilsynet vil tilbyde arbejdspladserne vejledning undervejs.

To typer af forløb:

Aftaleforløb om spredning:

Når en arbejdsplads indgår en aftale med Arbejdstilsynet om spredning, forpligter den sig til at løse et arbejdsmiljøproblem på forskellige arbejdssteder og afdelinger i virksomheden efter eget valg. Til gengæld forpligter Arbejdstilsynet sig til at give vejledning, så virksomheden kan arbejde med løsningen af problemet.

Aftaleforløb om mistanke:

Når en arbejdsplads indgår en aftale med Arbejdstilsynet ved mistanke, forpligter virksomheden sig til at få løst et arbejdsmiljøproblem, hvor det ikke er afdækket, om der er en overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Til gengæld forpligter Arbejdstilsynet sig til at give vejledning, så virksomheden kan arbejde med løsningen af problemet.

Kilde: Arbejdstilsynet

GDPR