Akutafdeling har knækket koden til det fleksible arbejdsliv

20201208-164807-L-1920x1280we
Akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge har kun i gennemsnit haft fem opsigelser om året. Oversygeplejersker mener, at det skyldes deres fleksible vagtplan. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Ved hjælp af en stærk teamånd har akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge formået at knække koden til et fleksibelt arbejdsliv. Ulig mange andre hospitalsafdelinger har de i perioder haft ventelister med sygeplejersker, der er stået på spring for at få en fod inden for på afdelingen. 

365 dage om året og 24 timer i døgnet er der brug for sygeplejersker på akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Køge til at tage sig af alt fra en brækket arm til akut hjertestop.

Men på trods af en arbejdsdag med høj intensitet og stor uforudsigelighed, har afdelingen alligevel formået at skabe en fleksibel vagtplan med plads til familieliv, fritidsaktiviteter og 80 års fødselsdage. 

"Det er meget simpelt. Så simpelt, at man tænker, hvorfor gør alle ikke bare det," siger oversygeplejerske Bettina Kristine Andersen til A4 Arbejdsmiljø.

Hun forklarer, at fleksibiliteten bliver skabt ved hjælp af tre faktorer.

For det første får sygeplejerskerne selv lov til at ønske, hvordan deres vagtskema skal se ud - inden for nogle faste rammer. For det andet så prioriteres alle ønsker som lige vigtige, uanset om man ønsker fri for at nå til tandlægen eller for at følge sit barn til sin første skoledag. Og til sidst har afdelingen prioriteret, at souschefen i dag udelukkende bruger sin arbejdsdag på at få vagtplanen til at gå op. For afdelingen hjælper altid, hvis der for eksempel er en sygeplejerske, der udover overenskomstens muligheder, akut skal af med sin vagt på grund af for eksempel et sygt barn. 

"Vi ved godt ved, at det primære formentlig ikke er ens arbejde. Det er ens familie og det liv, man har uden for arbejdet. Og hvis det ikke hænger sammen, så vil man i sidste ende altid vælge arbejdet fra. Så vi synes også, at det er en investering," siger oversygeplejerske Bettina Kristine Andersen og fortsætter: 

"Jeg synes, det er noget af det mest logiske, at man for eksempel tager hensyn til, om man som skilsmissefamilie har sine børn eller ej. Men der er afdelinger, hvor man for eksempel siger, at man ikke kan få ferie i december måned på grund af arbejdsbelastningen, men det, synes jeg, er noget vrøvl. Hvis det kan lade sig give sig, så skal folk selvfølgelig have mulighed for at holde fri, når deres børn har fri," siger hun. 

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Rammerne for sygeplejerskernes vagtplan 
  • Omkring 60 procent af sygeplejerskernes vagter skal være aften- og nattevagter. 
  • Sygeplejerskerne har hver en fast weekend om måneden, hvor de skal arbejde. 

Den hemmelige ingrediens

Men der findes også en hemmelig ingrediens, der er limen, der får det hele til at hænge sammen, og det er den gejst og holdånd, som den fleksible vagtplan skaber. 

"Den fleksibilitet, vi viser, den giver de tifold tilbage, når vi så siger, at nu er vi på den, for vi har fire sygemeldinger i weekenden. De melder sig straks klar til at tage vagterne," forklarer Bettina Kristine Andersen og fortsætter: 

"Den indstilling til arbejdet smitter jo af på dem, der arbejder her. For hvis vi skal få det hele til at gå op, så kræver det, at man spiller med. Det er en del af opdraget. Det har selvfølgelig krævet år at få det kørt i stilling. Det er ikke kommet over natten," siger hun.  

Og det er nødvendigt, for ulig andre hospitalsafdelinger har akutafdelingen ikke mulighed for at hive en vikar op ad hatten, hvis det kniber med at få afsat en vagt. Tilgengæld har den 80 faste sygeplejersker ansat. 

Få udskiftninger

Meget tyder da også på, at den fleksible tilgang til arbejdet på akutafdelingen har givet pote. På et tidspunkt hvor flere og flere afdelinger har svært ved at tiltrække sygeplejersker, har akutafdelingen på Sjællands Universitetshospital i perioder haft ventelister med sygeplejersker, der er stået på spring for at få en fod inden for på afdelingen. 

"Når vi spørger medarbejderne, hvordan det kan være, at de bliver her, selvom der er mange vagter og både weekend- og aftenarbejde, så svarer de, at det er, fordi de får deres vagtplanønsker opfyldt og på den måde kan få arbejdsliv og fritid til at gå op," siger Bettina Kristine Andersen. 

Fleksibilitet og fritid er for tiden det helt store buzzord, når snakken falder på fremtidens arbejdsmarked. Oversygeplejersken forklarer, at afdelingens måde at indrette sig på ikke er "raketvidenskab" og sagtens kan kopieres andre steder, der opererer med vagtplaner -  som for eksempel daginstitutioner. 

"I en daginstitution er der altid vagter, der starter klokken syv, men der vil være nogle, der ikke kan nå det til den tid. Hvis man vil udvise fleksibilitet, så kan man jo lave en aftale om, at de er der klokken otte i stedet. For det kan være, at det netop er den fleksibilitet, der gør, at man får den pædagog med mest erfaring. På den måde tror jeg, at der er mange arbejdsgivere, der kan have gavn af at se på arbejdstiden på en måde, der er fri for kassetænkning," siger hun. GDPR