Analyse: Ny lovændring gør op med forskelsbehandling af AMR'er

20210108-185008-6-5628x3752ma
Det er særligt akademikere, der vil få gavn af de nye regler om arbejdsmiljørepræsentanters beskyttelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En kommende lovændring af arbejdsmiljørepræsentanters beskyttelse gør op med årtiers forskelsbehandling af tillidsvalgte. Det kan skabe et bedre arbejdsmiljø og samarbejde på arbejdspladser.

Inden længe vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsentere et lovforslag, der skal gøre op med forskelsbehandling af arbejdsmiljørepræsentanter og deres rettigheder.  

Hensigten er at lukke et hul i arbejdsmiljøloven, der hidtil ikke har givet arbejdsmiljørepræsentanter uden overenskomst den samme tillidsmandsbeskyttelse mod fyring som deres tillidsfæller på de overenskomstdækkede arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Arbejdsmiljørepræsentanter rejste kritik: Kort efter stod de begge uden job

Hold nu fast, for nu bliver det lidt teknisk. Og for at forstå baggrunden for den forestående lovændring, skal vi tilbage til 2018.

Her slog en højesteretsdom fast, at det var efter bogen, da en industrivirksomhed fyrede sin arbejdsmiljørepræsentant med akademisk baggrund, der arbejdede som bibliotekar.

Der skal helt særlige omstændigheder til at fyre en arbejdsmiljørepræsentant, og hvis det sker, skal det varsles i god tid.

Nye regler havde givet sejr i retten

En fyreseddel vil også betyde, at en virksomhed skal betale godtgørelse i form af x-antal ugers eller måneders løn. Det har imidlertid været sværere for ikke-overenskomstdækkede arbejdsmiljørepræsentanter at kunne opnå denne form for kompensation.

Det oplevede den fyrede bibliotekar også. Derfor var det nødvendigt for hende i retten at kunne bevise, at der fandtes en overenskomst på et tilsvarende fagligt område, der kunne give særlige beskyttelse, som tillidsvalgte normalt har krav på.

Da hun ikke selv havde en overenskomst, kunne hun af gode grunde ikke henvise til den.

Med lovændringen skal de ikke længere frygte en fyreseddel, hvis de over for ledelsen påpeger problematiske forhold i arbejdsmiljøet
Jonas Sivkær Pettersen, redaktør, A4 Arbejdsmiljø

I arbejdsmiljøloven står der, at arbejdsmiljørepræsentanter ”er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af sine forhold på same måde som tillidsmænd inden for vedkommende eller tilsvarende faglige område”.

I retten forsøgte hun og hendes fagforening at henvise til overenskomster på akademiske arbejdspladser, som giver den særlige tillidsmandsbeskyttelse for arbejdsmiljørepræsentanter. Men lige lidt hjalp det.

Højesteret vurderede ikke, at de kunne finde anvendelse i hendes tilfælde.  

Havde hun ført sagen, når lovændringen var indført, havde hun vundet sagen i højesteret, vurderer Akademikerne, hovedorganisationen for akademisk uddannede lønmodtagere.

Gevinst for arbejdsmiljøet

Det er særligt akademikere, der vil få gavn af de nye regler, der er på vej. Kun omkring 14 procent af privatansatte akademikere er nemlig overenskomstdækkede.

Med lovændringen skal de ikke længere frygte en fyreseddel, hvis de over for ledelsen påpeger problematiske forhold i arbejdsmiljøet. De vil således kunne tale lige ud af posen, og en mere åben dialog mellem medarbejdere og ledelse er utvivlsomt en gevinst for samarbejdet og trivslen på en arbejdsplads.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Fyring af arbejdsmiljørepræsentanter går ud over omdømmet

Den barslede lovændring, der skal booste arbejdsmiljørepræsentanters beskyttelse, ventes at blive fremsat, når det såkaldte AMO-udvalg, der består af eksperter, repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter og Beskæftigelsesministeriet, har præsenteret sine anbefalinger til en ny struktur for organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet på landets arbejdspladser.

Det ventes at ske snart. Anbefalingerne er ifølge A4 Arbejdsmiljø allerede klar, men de skal først forbi arbejdsmiljøforligskredsen. Peter Hummelgaard har indkaldt til et møde i Beskæftigelsesministeriet den 1. april.

GDPR