"Visse virksomheder anerkender ikke arbejdsmiljø som en vigtig ledelsesopgave"
Hvad er den første opgave på arbejdsmiljøområdet, du vil tage hul på, hvis du var minister og sad i beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards stol?
Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række arbejdsmiljøprofiler om i vores sommerserie. I dag svarer Anders Kabel, der er formand for foreningen AM-PRO, en paraplyorganisation for arbejdsmiljøprofessionelle.
Hvad er den vigtigste arbejdsmiljøudfordring lige nu? Og hvorfor?
"Selv om mange store virksomheder efterhånden har fået fint styr på deres arbejdsmiljøindsats, er mange især mellemstore virksomheder stadig udfordret af, at de ikke har overblik over deres arbejdsmiljø. Nogle af dem håndterer først arbejdsmiljøspørgsmål, når de giver anledning til problemer i forhold til medarbejderutilfredshed, kunde- eller leverandørkrav eller påbud fra Arbejdstilsynet."
"Reelt anerkender disse virksomheder ikke arbejdsmiljø som en vigtig ledelsesopgave, og de ser ikke arbejdsmiljø som et spørgsmål om medarbejdernes sundhed og udvikling af deres arbejdsevne. Man anerkender ikke behovet for et arbejdsmiljøfagligt velfunderet beslutningsgrundlag for beslutninger om arbejdsmiljø."
"Det er et alvorligt problem, fordi den holdning fastholder arbejdsmiljø som noget, der ikke håndteres ud fra en arbejdsmiljøfagligt kompetent tilgang, men ud fra en naiv forestilling om, at arbejdsmiljø er noget, alle ved tilstrækkeligt om."
Hvilken arbejdsmiljøudfordring ville du tage fat på som det første, hvis du var minister?
"Hvis jeg var beskæftigelsesminister, ville jeg som det første sikre en bedre arbejdsmiljøfaglig kvalitet i virksomhedernes arbejdsmiljøindsats ved at skærpe kvalitetskravene til indholdet af den lovpligtige arbejdspladsvurdering, så den kommer til at bygge på en egentlig risikovurdering, som EU-reglerne også lægger op til."
"Normalt gennemføres kortlægningen blot som en form for meningsmåling af medarbejdernes vurdering af deres eget arbejdsmiljø ud fra personlige ønsker og forventninger. Målingerne viser formentlig noget om ændringer af arbejdsmiljøet, men arbejdsmiljøforhold, der er typiske for den pågældende form for arbejde, bliver ofte underbelyst. Der er en accept af, at 'sådan er det, når man arbejder her i bageriet'."
"Derfor ville jeg indføre regler om, at arbejdspladsvurderingens kortlægning skal indeholde en arbejdsmiljøfaglig risikovurdering i forhold til sikkerhed og sundhed udført af arbejdsmiljøprofessionelle, der har kompetence til at foretage sådanne vurderinger. Desuden ville jeg indføre krav om, at kompetente arbejdsmiljøprofessionelle skal bistå virksomheden, når den ud fra kortlægningen skal prioritere sin fremtidige arbejdsmiljøindsats."
Sommerserie: Hvis jeg var minister, ville jeg..
I løbet af sommeren bringer A4 Arbejdsmiljø en række korte interviews med nogle af landets mest kompetente folk på arbejdsmiljøområdet. Det drejer sig om eksperter og topfolk i fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationer.
A4 Arbejdsmiljø stiller en stribe faste spørgsmål, og de besvares som regel skriftligt af dagens arbejdsmiljøprofil.
Tidligere bragt:
Søren Schytte, forbundssekretær i Blik og Rør og formand for BAT-Kartellets arbejdsmiljøudvalg:
"Hvis jeg var minister, ville jeg indføre markant højere bøder til arbejdsgivere"
Lars Andersen, arbejdsmiljøchef, Lederne:
"Min første handling som minister ville være at sikre, at NFA kan fortsætte deres gode og vigtige arbejde"
Maria Melchiorsen, forbundssekretær, FOA:
"Som minister ville jeg anerkende presset og gå i dialog med medarbejdere og ledere"
Peter Poulsen, forbundssekretær, Dansk Metal:
"Indsatsen for et bedre arbejdsmiljø må ikke blive en kastebold mellem partierne i Folketinget igen"
Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation:
"Arbejdstilsynets meget dystre økonomiske fremtid står som den største trussel mod et godt arbejdsmiljø lige nu"
Mads Samsing, næstformand, HK Danmark:
"Vi skal have langt flere ledere uddannet i forebyggelse og stresshåndtering"
Christine Ipsen, professor, Danmarks Tekniske Universitet (DTU):
"Der er sket et opgør med 'blaiming the victim', når det gælder stress og trivsel"
Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening:
"Arbejdstilsynet skal målrette sin indsats, så de for alvor går efter de virksomheder, som er ’i ond tro’"
Anni Pilgaard, næstformand, Dansk Sygeplejeråd:
"Vi har medlemmer, som oplever, at Arbejdstilsynets reaktioner på arbejdspresset ikke medfører forbedringer"
Hvad bliver din egen vigtigste arbejdsopgave på arbejdsmiljøområdet til efteråret?
"Min vigtigste opgave som formand for AM-PRO handler også om at bidrage til en højere kvalitet i arbejdsmiljøindsatsen: Jeg skal arbejde for, at vi får et uafhængigt videnscenter i Danmark. Videnscentret skal samle erfaringer på tværs af arbejdsmiljøindsatsens mange forskellige aktører og udvikle brobygning mellem virksomheder, arbejdsmiljøprofessionelle og myndigheder.
"Selv om der findes en omfattende viden om arbejdsmiljø og vigtige erfaringer med arbejdsmiljøindsatser hos de forskellige aktører – både i virksomhederne og hos aktører, der bidrager til virksomhedernes arbejdsmiljø – så samles denne viden nemlig ikke systematisk op. Der er ingen organiseret vidensdeling og erfaringsudveksling mellem de nævnte grupper af aktører."
"Det vil styrke kvaliteten og dermed også den praktiske anvendelighed af denne viden betydeligt, hvis den blev opsamlet systematisk, diskuteret på tværs af aktørgrupperne og konfronteret med praktiske erfaringer."
Hvad er det mest positive, der er sket på arbejdsmiljøområdet det seneste år?
"Jeg vil fremhæve EU’s nye arbejdsmiljøstrategiske rammeplan, fordi jeg synes, den bliver overset i den danske arbejdsmiljødebat. Strategiplanen tager afsæt i behovet for nye tiltag affødt af den grønne omstilling og digitaliseringen, arbejdsstyrkens stigende alder og forskelsbehandling i forhold til alder, køn, etnicitet, seksuel orientering og handicap."
"Strategiplanen indeholder vigtige meldinger om behovet for bedre samspil mellem arbejdsmiljø- og folkesundhedsindsatserne og en klar præcisering af behovet for arbejdsmiljøfaglig kapacitetsopbygning og ansvarspåtagning. Ikke mindst på virksomheds- og organisationsniveau. Desuden fastholdes det skærpede fokus på indsatsen mod kemiske arbejdsmiljørisici. En indsats, der allerede nu er slået igennem også i den danske indsats."
"Jeg vil også fremhæve den nye masteruddannelse i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet, som bidrager til kompetenceudvikling blandt arbejdsmiljøprofessionelle," siger Anders Kabel, der mener, at de nationale arbejdsmiljømål og arbejdsmiljøpuljen kan bidrage til en bedre indsats.
Hvad er dit højeste ønske af ting på arbejdsmiljøområdet, som du håber, går i opfyldelse inden næste sommer?
"Jeg håber, at den kommende arbejdsmiljøaftale bliver ambitiøs og vil følge op på de pejlemærker, som blandt andet EU-kommissionen peger på i sin strategiplan."
"Det skal være en aftale, som er bredt forankret i Folketinget, så der kommer ro omkring arbejdsmiljøindsatsen med langsigtede støtteordninger, stabil bemanding af Arbejdstilsynet, en stærkere arbejdsmiljøfaglig forankring af virksomhedernes arbejdsmiljøindsats og etablering af et tværgående videnscenter."
"Jeg håber også på et bredere samarbejde mellem arbejdsmiljøaktørerne om den fremtidige arbejdsmiljøindsats, og at de arbejdsmiljøprofessionelle bliver inddraget på en mere hensigtsmæssig måde."