Ansatte står frem: 'Han siger, at vi er forfærdelige mennesker. Det bliver man syg af'

c20210518131723568_org
En gruppe medarbejdere fra hjemmeplejegruppen Bramdrupdam fortæller nu, hvorfor de ikke vil komme i et hjem, hvor de bliver chikaneret og videoovervåget. Foto: Tobias Stidsen/Fagbladet FOA
Medarbejdere fra hjemmeplejen i Kolding forklarer nu, hvorfor de ikke vil komme i et hjem, hvor de bliver truet og videoovervåget af ægtefælle til plejekrævende kvinde. Sagen er endt i Arbejdsretten.

15 ansatte fra hjemmeplejegruppen Bramdrupdam i Kolding Kommune fortæller nu til Fagbladet FOA, hvad der fik dem til at nægte at komme i et hjem, hvor en delvist lammet kvinde i fem år har været afhængig af deres hjælp.

Ifølge de ansatte skyldes det, at kvindens ægtefælle har truet og chikaneret dem og desuden opsat videoovervågning flere steder i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Efter afsløringer af bordel-lejr og 'drive-by' tilsyn: Minister varsler opgør med udenlandske ansattes boligforhold

- Han siger, at vi er forfærdelige mennesker. Det bliver man syg af. Jeg er syg nu. Jeg kan ikke mere, siger en nu sygemeldt ansat, der har kommet i kvindens hjem gennem flere år.

- Var vi fortsat, var vi knækket én efter én, siger en kollega.

Ingen af de ansatte tør at stå frem med navn 'af frygt for, hvad ægtefællen kan finde på', hvis de en dag skal tilbage i hjemmet.

En medarbejder siger om videoovervågningen:

- Det var hamrende ubehageligt at opdage. Vi ved alle, hvordan det i forvejen er i hjemmet, og man ved, at der kun ligger onde hensigter bag overvågningen, og at han vil forsøge at bruge det imod os.

Ægtefællen, som ligeledes ønsker at være anonym, kan ikke genkende den kritik, som medarbejdere beskriver over for Fagbladet FOA. Han kritiserer kommunen for at sende for mange vikarer og afløsere.

- De sender nogle medarbejdere herud, som ikke magter opgaven, siger han.

Ifølge ægtefællen skal videokameraerne og overvågningen ses som en form for tyverisikring. Adspurgt om videoovervågningen også skal kunne overvåge medarbejdernes arbejde, fortæller ægtefællen, at han efter at have gennemset en videosekvens fra soveværelset, følte sig nødsaget til at politianmelde en medarbejder. En anmeldelse, der senere blev trukket tilbage.

Annette Lund er Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør i Kolding Kommune, og hun er uenig i ægtefællens udlægning af, at hjemmehjælpens ansatte ikke magter deres opgave. Tværtimod mener hun, at kommunens medarbejdere udfører et ordentligt stykke arbejde.

- Vi sender ikke medarbejdere ud, som ikke er kompetente. I perioder har vi sendt mange vikarer ud. Det handler blandt andet om, at han har afvist bestemte medarbejdere, han ikke ønsker i sit hjem. Vi har altid forsøgt at sikre, at vikarerne var oplært, og der var anvisninger på, hvordan de skulle gøre tingene, siger Annette Lund.

Sagen har medført, at Kommunernes Landsforening har trukket FOA i Arbejdsretten. Parterne mødes 18. juni. Her skal Arbejdsretten afgøre, om de ansatte i hjemmeplejen kan nægte at arbejde under videoovervågning.

GDPR