Håndværkere arbejdede i giftige dampe på byggeplads: - De løj for os

chrS
- Vi er blevet løjet for, siger Christian Sørensen, der er formand for murersjakket. Foto: A4 Medier
40 danske og udenlandske arbejdere vil ikke længere udføre arbejde, som de anser for farligt. Arbejdsgiverne har i et halvt år haft kendskab til, at der blev arbejdet med kræftfremkaldende produkt, mener de.

En gruppe på 40 danske og udenlandske håndværkere fra forskellige fag er tørnet sammen med deres arbejdsgiver på et byggeprojekt i Carlsbergbyen i København i en strid om sikkerhed.

Håndværkerne beskylder arbejdsgiveren Hillock for at have udsat dem for alvorlig sundhedsrisiko og ikke orienteret dem om et farligt, kræftfremkaldende produkt, som de har arbejdet med:

- Vi er blevet løjet for. De har tilbageholdt afgørende oplysninger for os. Ting, de har vidst i seks måneder, kommer først for dagens lys nu, siger Christian Sørensen, der er formand for murersjakket.

Kollega fik udslet

En kollega er blevet ramt af hududslæt, og det har skabt yderligere nervøsitet. Derfor nedlagde en gruppe ansatte fra flere forskellige firmaer på byggepladsen arbejdet i går morges:

- Vi fik en mail mandag, hvor der står, at der arbejdes med giftige produkter. Folk har gået og arbejdet i de dampe og slibestøv i seks måneder uden at vide, at det var farligt, siger Claus Christophersen, arbejdsmiljørepræsentant for murerarbejdsmændene på pladsen.

De 40 ansatte, der omfatter flere faggrupper, afviser at udføre arbejde indendørs, før området er rengjort for isocyanater. Isocyanater kan blandt andet fremkalde eksem og allergisk astma, og flere isocyanater er mistænkt for at kunne fremkalde kræft og er på Arbejdstilsynets kræftliste.

Sikkerhedskoordinator afviser alle beskyldninger

Bygherre på projektet i Carlsberg-byen er firmaet Aire Ancient Baths Copenhagen.

Firmaet har hyret det rådgivende firma R+ Rådgivning til at stå for sikkerheden på byggeriet, men sikkerhedskoordinatoren på byggepladsen, Ricardo Labarca, mener ikke, at han kunne have handlet anderledes:

- Det var mig, der tog initiativ til at stoppe anvendelsen af et produkt, som ikke blev anvendt efter danske regler. Jeg havde fået at vide af en underentreprenør, at der ikke var det der forbudte stof i produktet, og derfor opstår miseren, siger han.

Ricardo Labarca anerkender, at han har haft kendskab til stoffet i 4-6 måneder, men ikke at det udgjorde et sikkerhedsproblem:

- Vi har sagt, at man skal overholde dansk lov, og det indebærer, at man skal følge bestemte procedurer. Da jeg opdager, at reglerne ikke overholdes, stopper jeg arbejdet. Men jeg har ikke andre beføjelser over for underentreprenøren end at stoppe ulovligt arbejde, og det har jeg gjort, forklarer Ricardo Labarca.

Han afviser alle beskyldninger om ikke at holde sig til sandheden:

- Det er den spanske underleverandør, der har løjet. Han har også løjet for mig, siger han.

GDPR