HK til arbejdsgiverne: Indkald til sociale digitale møder - selvom kagedåsen mangler

rasmussenhk-medium_32__2_
Martin Rasmussen. Foto: Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Arbejdsgiver skal huske at sætte rammerne for arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde. Også i forhold til den psykiske trivsel, lyder det fra HK Danmark.

Gentagelse fremmer forståelsen, siger man jo. Derfor er det vigtigt at gentage følgende, når det gælder arbejdsmiljø. For det er virkelig vigtigt og nødvendigt for alle ansattes psykiske trivsel.

I HK slår vi fast, at arbejdsgivere ikke må lempe på arbejdsmiljøet, bare fordi arbejdet for en tid udføres hjemmefra.

Arbejdsmiljøet skal være i orden – også derhjemme. Det er vigtigt at have fokus på det psykiske arbejdsmiljø – og særligt når det gælder den nuværende sundhedssituation, vi er i.

LÆS OGSÅ: Færre rejser og hjemmearbejde: Rambøll ruster sig til et bæredygtigt arbejdsliv efter corona

Det er vigtigt at have øjnene rettet på den psykiske trivsel under hjemmearbejde. Især her i den første halvdel af 2021.

Hvis du er vant til at arbejde på kontor, kan du sagtens få styr på de fysiske forhold på hjemmekontoret.

Du kan, i samarbejde med din arbejdsgiver selvfølgelig, sørge for, at du har den rette stol at sidde i. Måske har du derudover også hævet bordet, medbragt ekstra skærme og tastatur. Det er, som det skal være, og det er godt.

Det er jo ikke det fysiske personalerum med kaffemaskine og kagedåse, men det er oplagt at indkalde til digitale møder uden andre dagsordener end at høre, hvordan det går
Martin Rasmussen, næstformand, HK Danmark

For hvis du arbejder i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, kan du risikere, at det mærkes i dine muskler og led. Men det er der styr på, og du er klar til at arbejde. Sådan helt praktisk.

Det, der kan være sværere at sikre, er det gode psykiske arbejdsmiljø. Du mangler måske dine kollegaer at tale med i det daglige. Det drejer sig ikke nødvendigvis om arbejdet, men de daglige input om løst og fast.

Det er det, der også er en del af arbejdet under normale forhold. Det er det, der også er med til at give arbejdet værdi for mange lønmodtagere.

Har du talt med din kollega i dag?

En undersøgelse fra HK Stat viser, at modløsheden er krøbet ind under huden hos de mange statslige ansatte HK’ere, der arbejder hjemme. De var ellers ret begejstrede underden første nedlukning.

Læs evt her.

Selvom arbejdspladsen for manges vedkommende er rykket hjem, har vi altså stadig brug for at huske på det psykiske arbejdsmiljø. Der er i høj grad brug for at, at kolleger har et rum, hvor de kan få både støtte og sparring.

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre løsninger, der stadig kan lade sig gøre, selvom de ansatte sidder langt fra hinanden fysisk.

Det er jo ikke det fysiske personalerum med kaffemaskine og kagedåse, men det er oplagt at indkalde til digitale møder uden andre dagsordener end at høre, hvordan det går.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde blev fordoblet i coronaramt 2020

Det er altså arbejdsgiverens ansvar at sikre rammerne – men som arbejdstager kan man også stille sig selv spørgsmålet:

Har jeg talt med min kollega i dag? Hvis svaret er nej, skal der lyde en opfordring til at tage telefonen med ud på en gåtur, trække vejret dybt og give din kollega et kald.

Når vi i HK taler om den mere langsigtede arbejdsmiljøpolitiske strategi kan vi ikke komme udenom kampen mod stress. Den skal i det hele taget højere op på den politiske dagsorden. Vi arbejder derfor vedholdende på at vinde politisk gehør for behovet for en national handlingsplan mod stress – og netop stress bør også være et emne, der fylder for arbejdsgiveren.

Det er derfor arbejdsgiveren, der skal holde øje med, at hjemmearbejde ikke bliver en stressfaktor for den enkelte arbejdstager.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR