Arbejdsgiverne: Derfor skal vi glæde os over arbejdsmiljøet i Danmark

Christina_Sode_Haslund_Arbejdsmilj__chef_DA_1650_px-medium_32
Christina Sode Haslund. Foto: Pressefoto/DA
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I stedet for at kigge bagud skal vi glæde os over en arbejdsmiljøaftale, der sikrer, at det også i fremtiden er sundt og sikkert at gå på arbejde i Danmark, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Der er god grund til at glæde sig på arbejdsmiljøområdet for tiden.

Først og fremmest kan man glæde sig over den nye politiske aftale om arbejdsmiljø, der er baseret på anbefalingerne fra Ekspertudvalget om arbejdsmiljø. Den gør op med langt de fleste af de udfordringer, det gamle arbejdsmiljøforlig led under.

LÆS OGSÅ: Efter fejlslagen politik: Tilsyn med udsatte arbejdspladser styrtdykker

A4 Arbejdsmiljø har i sin dækning af Arbejdstilsynet i den seneste tid fokus på flere af de gamle udfordringer. Det gælder f.eks. antallet og kvaliteten af tilsynene, belastningsmål og ressourcer i Arbejdstilsynet. Det er en relevant del af debatten.

Men det er også vigtigt at kigge fremad. For der er flere ting at se frem til i den nye aftale. Det vigtigste er, at vi får et bedre og mere effektivt tilsyn.

Spild af ressourcer

I det nye forlig er der også afsat 460 mio. kr. over tre år til Arbejdstilsynet. Men endnu vigtigere er der lagt op til at sikre mere arbejdsmiljø for pengene. Det sker bl.a. ved at målrette Arbejdstilsynets indsatser. Det handler nemlig ikke handler om at have så mange tilsyn som muligt. Det handler om at have tilsyn de rigtige steder.

LÆS OGSÅ: Stort overblik: Tilsyn med 35 udsatte brancher de seneste 5 år

Derfor skal Arbejdstilsynet i langt højere grad udnytte data til at udpege de virksomheder, hvor det er mest relevant at føre tilsyn. I tidligere år har Arbejdstilsynet i 8 ud af 10 tilfælde besøgt virksomheder, hvor der ingen udfordringer i arbejdsmiljøet var. Det siger sig selv, at det er spild af ressourcer.

Arbejdstilsynet får også bedre værktøjer. Tilsynet kan fremover indgå aftaler med de virksomheder, der har viljen til selv at gøre en indsats for at gøre noget ekstra. Tilsynet får også mulighed for at give såkaldte kompetencepåbud, hvor virksomhederne styrker sine egne arbejdsmiljøfaglige kompetencer. Det vil gøre dem bedre rustet til selv at tage hånd om evt. udfordringer fremover.

Fremtidens arbejdsmiljø

Endelig skal der sættes nye mål for arbejdsmiljøindsatsen. De nye mål skal skabe sammenhæng mellem de nationale målsætninger og den lokale indsats. De skal kunne oversættes til hverdagen ude på den enkelte virksomhed.

De nye mål erstatter også målene om at undgå overbelastning fra det tidligere forlig. Simpelthen fordi de ikke fungerede. Det stod f.eks. klart i Ekspertudvalget, at de spørgeskemaer, man brugte til at måle overbelastning, slet ikke kunne bruges til det.

Ovenstående er alt sammen en del af den politiske aftale, arbejdsmarkedets parter i Ekspertudvalget har været med til at udvikle grundlaget for.

Den nye strategi er netop blevet til på erfaringerne fra de ting, der hidtil ikke har fungeret. Så i stedet for at kigge bagud skal vi glæde os over en arbejdsmiljøaftale, der sikrer, at det også i fremtiden er sundt og sikkert at gå på arbejde i Danmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR