Selskaber har brudt loven: Ansatte klemt under truck og ramt af motorsav
Bagmanden bag selskaberne i PF Gruppen har for nylig flere gange bedyret, at han driver virksomhed inden for de love og regler, der gælder i Danmark.
Men nu viser det sig, at fire selskaber under PF Gruppen i mindst 12 tilfælde har brudt reglerne om arbejdsmiljø i Danmark i løbet af de seneste fire år.
Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået hos Arbejdstilsynet.
PF Gruppen er kendt for at levere underbetalt, udenlandsk arbejdskraft til danske gartnerier og planteskoler.
LÆS OGSÅ: Her er tendenserne, der vil præge arbejdsmiljøåret 2020
I november 2019 tildelte Arbejdstilsynet et påbud og en gul smiley til selskabet Goskov ApS under PF Gruppen, fordi polske medarbejdere løftede tunge hækplanter på en uforsvarlig måde hos Møllegårdens Planteskole på Midtfyn.
Og tidligere på efteråret måtte Goskov ApS betale en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af loven om arbejdsmiljø, fordi en udenlandsk medarbejder var blevet trukket ind i en maskine hos virksomheden Limfjords Danske Rodfrugter i Nordjylland.
Der var tale om en ulykke, hvor en ansat kom ”alvorligt til skade”, skriver tilsynschef hos Arbejdstilsynet Morten Vestergaard i en e-mail til Fagbladet 3F.
Ramt af motorsav
Det er ikke den eneste gang, at et selskab under PF Gruppen har modtaget en bøde for brud på loven om arbejdsmiljø i Danmark. I juni 2016 fik firmaet PF Entreprise ApS en bøde på 40.000 kroner.
Det skyldtes, at en medarbejder arbejdede med at fælde juletræer i Sønderjylland med en motorsav uden at bruge støvler eller støvletter med savværn i. Det betød, at han fik en skade, da motorsaven ramte hans ene bagben under arbejdet.
Syd- og Sønderjyllands Politi skriver i bødeforelægget til PF Entreprise ApS, at arbejdet ikke blev udført ”sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt”. Politiet oplyser til Fagbladet 3F, at firmaet har accepteret bøden.
Fagbladet 3F har siden midten af december 2019 forgæves forsøgt at få kommentarer til lovovertrædelserne fra Przemyslaw Teclaw, der enten helt eller i overvejende grad ejer selskaberne under PF Gruppen. Men bagmanden, der har bopælsadresse i Polen, har hverken svaret på telefonopkald eller e-mails.
LÆS OGSÅ: Litauisk håndværker: "Folk blev presset til at arbejde alle ugens dage"
Men midt i november 2019 - få dage efter at Arbejdstilsynet havde udstedt et påbud til Goskov ApS på grund af medarbejderes farlige løft af hækplanter hos Møllegårdens Planteskole - udtalte Przemyslaw Teclaw til såvel Fyens Stiftstidende som TV 2 Fyn følgende i forbindelse med en lønstrid med 3F:
- Vi driver alene virksomhed i overensstemmelse med danske love og regler. Vi vil ikke føre vores sager i pressen eller andre medier, men alene ved de i Danmark relevante retsinstanser. Jeg har ikke yderligere kommentarer.
Arbejdstilsynet erkender fejl
Selskaberne under PF Gruppen er i de fleste tilfælde sluppet uden straf, efter at de har overtrådt loven om arbejdsmiljø.
Det gælder blandt andet en sag, hvor Arbejdstilsynet i juni 2018 udstedte to påbud til Goskov ApS, der udførte arbejde på et hus for bygherre Nicolas de Bertouch-Lehn, der ejer Lungholm Gods på Lolland. Her arbejdede ansatte på et tag i flere meters højde, uden at de var sikret imod at styrte ned. Derudover brugte firmaet et stillads med rækværk af gamle trælægter og uden knæ- og fodlister, der var opstillet forkert og ikke sikret mod at vælte.
Tilsynschef hos Arbejdstilsynet Morten Vestergaard oplyser i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at en sådan overtrædelse ofte vil føre til en indstilling til politiet om en bøde til virksomheden. Men at det ikke skete i den konkrete sag, som den tilsynsførende hos Arbejdstilsynet ifølge tilsynschefen burde have sendt videre til nærmere juridisk vurdering.
Klemt af truck
Firmaet Silva Opus ApS er på trods af to påbud fra Arbejdstilsynet også sluppet for straf efter en arbejdsulykke om natten 1. februar 2017 hos virksomheden Limfjords danske rodfrugter i Nordjylland. Her blev en udlænding klemt af en truck.
I forbindelse med arbejdsulykken konstaterede Arbejdstilsynet, at en række udenlandske medarbejdere Silva Opus ApS kørte truck i Danmark uden, at de havde et nødvendigt dansk truckcertifikat. Firmaet fik også et påbud, fordi det ikke havde lavet en skriftlig arbejdspladsvurdering og etableret en arbejdsmiljøorganisation for dets 70-80 ansatte, skriver Arbejdstilsynet.
Nordjyllands Politi oplyser til Fagbladet 3F, at politiet stoppede efterforskningen i straffesagen, fordi Arbejdstilsynet ikke vurderede, at der var ”grundlag for strafforfølgning”.
Arbejdstilsyn: Risikerer at dø
Samme konklusion nåede Arbejdstilsynet frem til efter en anden arbejdsulykke hos virksomheden Limfjords danske rodfrugter i Storvorde i Nordjylland. 14. november 2018 styrtede en mandlig medarbejder hos firmaet Gofield IVS ned fra et transportbånd i 3,5 meters højde, da han ville rette på en pallekasse, som havde sat sig fast.
Arbejdstilsynet konstaterede, at der ikke var nogen fast adgangsvej til transportbåndet. Og at der ikke var nogen sikring mod nedstyrtning i form af rækværk eller lignende.
”Fald fra 3,5 meters højde til betongulv kan medføre alvorlig legemsbeskadigelse, evt. med døden til følge,” skrev Arbejdstilsynet i dets skriftlige afgørelse om et påbud til Gofield IVS.
Ingen kommentarer
Fagbladet 3F har bedt Arbejdstilsynet svare på, hvorfor tilsynet i de to konkrete straffesager vurderede, at der ikke var grundlag for at strafforfølge firmaerne Silva Opus ApS og Gofield IVS.
Men Arbejdstilsynet ønsker ikke at kommentere disse to sager, som endte uden straf til firmaerne.
- Indholdet af straffesager er fortrolige efter offentlighedsloven, og Arbejdstilsynet oplyser derfor ikke om indholdet af straffesager, skriver tilsynschef hos Arbejdstilsynet Morten Vestergaard i en e-mail til Fagbladet 3F.