inspiration:
Jordemødre hyldet for særlig indsats: Nu vælter jobansøgninger ind

IMG_2941
Rikke Ramskov (i midten) og kollega Pernille Hall overvåger lille Asfred og hans mor Therese. Foto: Jonas Sivkær Pettersen/A4 Medier
Arbejdsmiljøet for nyuddannede og nyansatte jordemødre er blevet væsentligt forbedret med en ny mentorordning, hvor erfarne jordemødre støtter med erfaring og tryghed. Fødeafsnittet på Hvidovre Hospital vandt Arbejdsmiljøprisen 2019.

Artiklen blev bragt første gang den 8. april 2019.

For et år siden manglede der omkring 40 procent af jordemødrene på fødeafsnittet på Hvidovre Hospital.

Indlæringskurven for nyuddannede og nyansatte var stejl, og de blev kastet ud i komplicerede arbejdsopgaver uden sparring efter kort tid i jobbet. Mange nyuddannede brændte deres lys i begge ender og sagde op efter kort tids ansættelse.

Påbud fra Arbejdstilsynet har dokumenteret sort på hvidt, at arbejdspladsen havde problemer med arbejdsmiljøet.

Men nu er skuden vendt. Med et nyt mentor- og kompetenceprogram bliver de nyuddannede og nyansatte taget i hånden hele det første år, de er ansat på fødeafsnittet.

Mentor-indsatsen er nu blevet belønnet af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der mandag overrakte fødeafsnittet Arbejdsmiljøprisen 2019 i kategorien Unge og nyansattes arbejdsmiljø. Det skete ved den årlige prisuddeling i DGI-byen i København.

For den nyuddannede jordemoder, Rikke Ramskov, der blev ansat på fødeafsnittet pr. 1. februar 2019, har mentorordningen været god.

- Jeg var meget positivt overrasket over, at jeg allerede inden jeg startede, fik tilsendt det her mentorprogram. Det er angstprovokerende at skulle ud på arbejdsmarkedet, og det var en tryghed at få tilsendt et skema med mentorprogrammet, fortæller den 24-årige jordemoder.

Mentorer skal skabe tryghed

Mentor- og kompetenceprogrammet blev indført i januar 2018, og er et skræddersyet introduktionsforløb for nyuddannede og nyansatte jordemødre, der varer det første ansættelsessår. Programmet er punktligt struktureret med supervision, mentorsamtaler og følgevagter, hvor den nyuddannede på vagter bliver støttet af en erfaren jordemoder.

Mentorerne har til opgave at følge de nyuddannede tæt og sørge for, at de ikke er overladt til sig selv, når de eksempelvis er usikre og bekymrede for, om de kan leve op til det store ansvar, der følger med arbejdet på en fødeafdeling.

Derudover består kompetenceprogrammet i fire kurser, som er obligatoriske for de nyuddannede og nyansatte. I modsætning til tidligere er kurserne nu en del af de ugentlige arbejdstimer og honoreres ikke som ekstraarbejde.

Jordemoderfaget er kendt for at være rigtig krævende. Der hviler et stort ansvar på ens skuldre. Der er risiko for, at man brænder ud, hvis ikke man får en god start.
Rikke Ramskov, jordemoder

Henriette Hintz, kvalitets- og udviklings-jordemoder, har været med til at udvikle de nye tiltag.

- Vi havde rigtig svært ved at rekruttere og fastholde nye medarbejdere. Vi oplevede tidligere, at folk sagde op efter et år eller halvandet år, fordi de ville noget andet. Det var helt tydeligt, at der var et problem, som vi skulle tage fat i, siger hun og fortsætter:

- Min kollega skrev et speciale om nyuddannede jordmødres oplevelse af overgangen til praksis, og det er det, vi har ladet os inspirere af i forhold til at implementere programmet. Det er udviklet i tæt samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanterne og ledelsen. Der er blevet afsat midler til det, og vi oplever stor opbakning til det fra ledelsen og de andre kolleger på fødeafdelingen, siger Henriette Hintz.

Hørte om udbrændte jordemødre på skolen

I forbindelse med opstarten af mentor- og kompetenceprogrammet har jordmødre fra Hvidovre Hospital holdt oplæg for jordmoderstuderende rundt omkring i landet.

Målet har været at få flere nyuddannede til at sætte deres første ben på arbejdsmarkedet på det storkøbenhavnske fødeafsnit, og missionen har vist sig at lykkes.

I dag er afdelingen fuldt normeret, og faktisk får man flere jobansøgninger ind, end hvad der er stillinger til.

Rikke Ramskov gjorde sig mange overvejelser, da hun skulle vælge job.

- Jordemoderfaget er kendt for at være rigtig krævende. Der hviler et stort ansvar på ens skuldre. Der er risiko for, at man brænder ud, hvis ikke man får en god start. Det er også et fag, hvor man nemt kan tage tingene med hjem.

- Tidligere så man flere brænde ud for tidligt, og det hørte jeg også meget om, da jeg sad på skolebænken. Det at man føler sig tryg, taget godt imod, og at der er ressourcer til, at man har en læringskurve, der kan stige, gør, at man får lyst til at blive i faget, siger hun.

Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet, der i år har særligt fokus på unges arbejdsmiljø. Ungeindsatsen er omtalt i rådets strategi og handleplan for 2019.

Mandagens prisuddeling blev brugt som temadag for unge og nyansattes arbejdsmiljø. Her holdt organisationspsykologen Christian Harplund og beslutningsrådgiver og forfatter Alexandra Krautwald oplæg. Sidstnævnte er i øvrigt forfatter til bogen ’Unge generationer på arbejde’.

Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2019

Kategorien Psykisk arbejdsmiljø:

Vinder: Adserballe & Knudsen A/S (entreprenørvirksomhed)
Kort begrundelse: Har reduceret stressbelastningen hos de ansatte. Atypisk med fokus på trivsel på en byggeplads.

Kategorien Muskel- og skeletbesvær:

Vinder: Dagtilbudsafdelingen, Børn - og ungeforvaltningen, Odense Kommune
Kort begrundelse: Indsats for bedre ergonomi. Antallet af gange pædagoger og dagplejere løfter børnene er mere end halveret.

Kategorien Arbejdsulykker:

Vinder: Lemvigh-Müller A/S (stål- og teknikgrossist) 
Kort begrundelse: Antallet af arbejdsulykker er næsten halveret efter øget fokus på risici. 

Kategorien Unge og nyansatte:

Vinder: Fødeafsnittet, Hvidovre Hospital, Region Hovedstaden
Kort begrundelse: Et mentor- og kompetenceprogram for nyuddannede og nyansatte jordemødre har skabt tryghed i et travlt fag.

GDPR