Asbestfund ved børnehave: Københavns Kommune tog ikke en eneste prøve - stolede på firma

20210712-092136-3-1920x1280we
Der er blevet fundet asbeststøv på legeplads ved en udflytterbørnehave i København, som er i gang med at blive renoveret. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Københavns Kommune udførte ikke selv asbestprøver ved en udflytterbørnehave, hvor der nu er fundet asbest. Nu rejses der et krav om uvildige prøver ved flere byggerier.

Københavns Kommune foretog ikke selv en eneste asbestprøve ved en udflytterbørnehave i Brønshøj, der er i gang med at få udskiftet taget.

I stedet satte man sin lid til nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppens prøver - prøver der siden maj i år alle har givet negative resultater, skriver TV 2 Lorry.

LÆS OGSÅ: Redegørelse: Flere er bekymrede for asbest på jobbet

"Der er løbende taget prøver af den del af byggepladsen, som skulle være ren for asbest. Vi har derfor ikke haft nogen grund til at antage, at der skulle være problemer med asbestspredning," siger Rasmus Vanggaard Knudsen, direktør i Københavns Ejendomme og Indkøb, til TV 2 Lorry, som ikke er lykkes med at få en kommentar til sagen fra nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen.

5 ud af 6 prøver gav positivt svar

I sidste uge viste en uvildig miljøundersøgelse foretaget af hovedentreprenøren PNP Byg imidlertid, at der var asbest fem ud af seks steder i området. Dermed har børn fra udflytterbørnehaven leget i asbeststøv, som potentielt er kræftfremkaldende.

Derudover har flere tømrer- og bygningsarbejdere arbejdet i asbeststøv uden at vide det. Ifølge Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, der hører under 3F, sker det ofte, at asbestprøver på byggepladser ikke er retvisende. Derfor har fagforeningen rejst sagen i medierne.

Og noget tyder på, at det har haft en effekt. I hvert fald kræver Enhedslisten nu, at Københavns Kommune foretager uvildige asbestprøver ved kommunens øvrige byggerier.